• Català
  • Castellano
  • English

Obert al públic el restaurat cementiri vell de Sant Francesc

cementiri vell1Jaume Ferrer, president del Consell de Formentera i Vicente Juan Segura, Bisbe d'Eivissa i Formentera han inaugurat aquest matí les obres de restauració del cementiri vell, que es converteix un nou espai visitable per a la ciutadania de Formentera, en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 14h.

Jaume Ferrer i Vicente Juan Segura han estat acompanyats per Sònia Cardona, consellera de Cultura i Patrimoni, Miquel Àngel Riera, capellà de la parròquia de Sant Francesc Xavier, Marià Castelló, arquitecte del projecte de restauració, Jaume Escandell, tècnic de patrimoni del Consell de Formentera, Toni Ferrer Abárzuza, historiador, representants de l'empresa Refoart que ha executat les obres de reforma i ciutadanes i ciutadans amb ganes d'entrar en un espai que des de 1940 estava tancat a la gent.

Jaume Ferrer ha indicat que a partir del dia 18 de març, “la gent ja podrà visitar aquest espai, que se suma a les rehabilitacions de la Torres des Pi des Català, que quan acabi també es podrà visitar per dins, i dels pous de ses Illetes, el pou Marès, el pou de ses Rates, el pou des Verro i el pou de sa Tanca Vella”.

El president ha afegit que “la línia de treball és recuperar el patrimoni de l'illa, i dins aquest treball de recuperació, és important col·laborar amb les institucions que en són propietàries, com en aquest cas l'església, a qui agraïm la seva col·laboració”.

Per la seva banda, Vicente Juan Segura ha mostrat també el seu agraïment “al Consell de Formentera i als tècnics que dins cada àmbit i especialitat han fet possible aquest resultat, que podrà gaudir tota la gent de Formentera i també els turistes de l'illa”.

Jaume Escandell, tècnic de patrimoni, ha indicat que “el Fossar Vell és un element arquitectònic del segle XVIII que ja existia el 1757 i que va estar operatiu fins a 1940, quan es comença a enterrar a l’actual cementeri, la construcció del qual s’havia iniciat el 1938”. El Fossar Vell forma part del nucli primigeni de Sant Francesc Xavier i per aquest motiu es troba inclòs dins del bé d’interès cultural, en la categoria de conjunt històric, d’aquesta localitat.

Marià Castelló, l'arquitecte que dirigit la reforma, ha indicat que el projecte ha perseguit “tres objectius, que són consolidar aquest element, fent servir els mateixos sistemes constructius del propi bé, recuperar-lo per la ciutadania, que hi pot passejar, no com abans, que estava tancat a la gent, i també un objectiu didàctic, és a dir, reflectir les parts històriques que trobem en aquest indret, creuat pel mig per una línia imaginària que uneix dos creu-fites de les terres que foren concedides a Marc Ferrer”.

Tenint en compte la rellevància de l’immoble des del punt de vista del patrimoni cultural, el Consell Insular de Formentera, abans d’iniciar la redacció del projecte, va encomanar la realització d’un estudi històric i de l’evolució constructiva a Antoni Ferrer Abárzuza. El tècnic ha afirmat que “inicialment el recinte era més petit i que l’any 1839 es va créixer pels costats NW i SW l’any 1839 i va assolir, així, el perímetre actual”.

L'arquitecte Marià Castelló ha volgut emfatitzar aquests dos períodes diferenciant els colors de la façana. La inversió total del Consell Insular de Formentera en l’estudi i restauració del Fossar Vell de Sant Francesc Xavier serà d’uns 57.000 euros, més una aportació de 10.000€ a l'any per finançar una persona que obre i custòdia la capella de la Tanca Vella, l'església i, ara també, el cementiri vell, perquè puguin ser visitats per la ciutadania.