• Català
  • Castellano
  • English

Avui s’han presentat les conclusions de la tercera campanya del jaciment de Can Blai

canblaiRodadePremsaAvui els directors de la tercera campanya d’excavació del jaciment de Can Blai, el Doctor Jordi Fernández i el catedràtic d’Història Antiga i d’Arqueologia a la Université de Nice Sophia Antipolis, Ricardo González, han presentat en roda de premsa les principals conclusions de la feina de camp realitzada durant aquest mes per un grup de 23 estudiants de 13 universitats europees diferents participen en les tasques d’excavació.

Cronologia confirmada

“Hem pogut confirmar que es tracta d’un fortí romà de principis del segle IV però tenim dubtes de si es va arribar a finalitzar”, segons ha explicat Ricardo González. A més, s’ha trobat per les rodalies una cisterna que podria estar relacionada amb el fortí i de la qual faran una prospecció posterior.

Els investigadors esperen tenir en un termini de dos anys un monogràfic del jaciment i una publicació que expliqui el funcionament de la fortificació. Jordi Fernández ha destacat que aquest fortí “és excepcional dins el territori espanyol”, i per això ha demanat que “es recuperi i es posi a l’abast de tots els visitants de l’illa, com a part del patrimoni de Formentera”.

El Consell posarà en valor aquest espai

La consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Formentera, Susana Labrador, ha explicat que des de l’àrea de Patrimoni es treballa per posar en valor aquesta part del passat de Formentera. “Posarem panells informatius i farem les restitucions pertinents per donar a conèixer com era la vida en aquest fortí”, segons ha assenyalat.

Aquesta iniciativa forma part del projecte de recerca arqueològica “Can Blai: un fortín bajo imperial de vigilancia costera en el Mediterráneo occidental”. Tot fa indicar que durant la primera dècada del segle IV l’estat romà va posar a uns 80 homes en aquest fortí per vigilar l’illa i evitar el desembarcament de possibles enemics, segons els investigadors.

El finançament principal prové de la Fondation Unice. El Consell de Formentera aporta tot el material logístic per fur endavant les excavacions, també facilita l’allotjament i ajuda amb la despesa de les dietes dels estudiants.

Nou projecte

Ara Ricardo González ja es planteja dur endavant un nou projecte, a la zona de Punta Pedrera per veure si es va fer servir com a pedrera per construir la fortificació i poder treure informació d’un bé que diu està en perill “per l’erosió marina i el pas de molts de visitants”.