• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera instal·la 5 intercomunicadors a les marquesines d’autobús per tal de flexibilitzar el transport als mesos d’hivern

intercomunicadors_gener_2011_web

El conseller de Turisme i Mobilitat del Consell de Formentera, Josep Mayans, ha presentat aquest matí les novetats per incentivar el transport públic a l’illa, i aconseguir així, la implantació d’un transport públic flexible i eficient, sobretot durant els mesos d’hivern.

Des d’ara i fins el proper 1 de Maig, en què començarà a aplicar-se l’horari d’estiu, s’han millorat els serveis de transport públic amb la instal·lació de noves marquesines adaptades a les característiques naturals de l’illa, així com intercomunicadors per sol·licitar el servei a la demanda.

En total, en aquesta primera fase s’han instal·lat 5 intercomunicadors que cobreixen  el recorregut realitzat per la L1, des de Sant Francesc fins al port de la Savina, rodejant el perímetre de l’Estany Pudent (Sant Francesc- Sant Ferran- Es Pujols- La Savina). En funció de l’èxit de la iniciativa, es procedirà a una segona fase per les altres línies de transport públic de Formentera.

Per sol·licitar aquest servei només s’han de consultar els horaris regulars del pla de mobilitat hivernal i aquelles freqüències de pas senyalades amb un asterisc son les que es poden demanar a través de l’intercomunicador 10 minuts abans de l’horari establert. L’objectiu és poder donar mes freqüència a l’hivern i economitzar el què suposa tenir una flota d’autobusos circulant de buit.

Aquest nou servei és un sistema totalment autònom que funciona amb energia renovable, gràcies a la instal·lació de plaques solars, un acumulador i un regulador que funciona sense estar connectat a la xarxa elèctrica. Així mateix, les marquesines s’han deixat preparades per la instal·lació de pantalles de monitorització que informaran de les freqüències de pas dels autobusos.

Aquests intercomunicadors també serviran perquè les persones jubilades puguin disposar del servei entre la parada més propera al seu domicili, el port, l’Hospital i la localitat de Sant Francesc Xavier. Tots aquells majors que habitin a zones disseminades que no compten amb una parada de transport públic tals com Cala Embasté, Portossalè, camí vell de la Mola i es Cap de Barbaria, podran disposar del servei a la demanda en els horaris següents:
De dilluns a dissabte: de les 7 a les 13 hores i de les 15.30 a les 21 hores.
Diumenges: de les 15.45 i a les 21 hores (per al transport als centres socials de la tercera edat de l’illa).

El servei a la demanda per a jubilats s’estendrà durant tot l’any. Aquesta iniciativa constitueix una prova pilot dintre del programa europeu Flipper en el qual participen diversos municipis de diferents països que per la seva mida no poden establir sistemes de transport públic terrestre convencionals. En el cas de Formentera es tracta d'implantar un servei a la demanda a l'hivern, mentre que a l'estiu es basarà en els horaris amb l'augment de freqüències.

La Unió Europea finança amb 220.000 euros, en quatre anys, la implantació d'un nou sistema de transport terrestre que s'ajusta a la demanda del servei per evitar despeses supèrflues.

El conseller ha destacat que el projecte per incentivar l'ús del transport públic no hauria estat possible sense l'estreta col·laboració de l'empresa concessionària del servei. Mayans va indicar que quan va assumir la conselleria, el 2007, la situació era de «falta d'estructura i servei» i que progressivament s’han anat augmentant les línies amb la creació de la circular L1 i de la L2, que travessa tota l'illa de la Savina a la Mola. També s’ha creat l'L3, que uneix la Savina amb el Parc Natural de ses Salines entre maig i octubre. A més, el 2009 es va connectar Cala Saona i el passat any es va ampliar a la zona des Ca Marí. D'aquesta manera s'ha creat una autèntica xarxa de transport públic amb uns resultats satisfactoris, atenent a l'increment del nombre d'usuaris.