• Català
  • Castellano
  • English

“La Caixa” i la conselleria de Medi Ambient obren el Centre d’Interpretació de can Marroig

acan_marroig_webLa Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat i l’Obra Social “la Caixa”obren el Centre d’Interpretació del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera a can Marroig, a Formentera. El centre estarà obert de dimarts a dissabte de 10:00 a 15:00 hores i serà atès per les informadores del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera.

L’habilitació d’aquest nou centre s’emmarca en el conveni de col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la conselleria de Medi Ambient i Mobilitat del Govern Balear per a la millora i conservació dels espais naturals i per a la inserció de persones en risc d’exclusió social.

Francesc Aguiló, gerent de l’empresa pública Espais de Natura Balear (adscrita a la conselleria de Medi Ambient i Mobilitat), i Belén Villalonga, directora de l’Àrea de Negoci d’Eivissa i Formentera de “la Caixa”, han obert el nou Centre d’Interpretació del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. El centre és fruit de la rehabilitació i reforma d’una edificació ja existent a la finca de can Marroig i ha estat dotat d’un contingut expositiu que pretén donar a conèixer els valors naturals més importants del parc natural i les seues  possibilitats de visita: situació, extensió, patrimoni natural i cultural, i potencials usos turístics, científics i educatius.

La rehabilitació de la casa de can Marroig ha suposat una inversió d’1,1 milions d’euros a càrrec de la conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, mentre que el contingut expositiu ha costat 400.000 euros, dels quals l’Obra Social “la Caixa” n’ha finançat 200.000. En total, la inversió realitzada en el centre d’interpretació suma 1.500.000 euros.

Un viatge per ses Salines
El nou punt d’informació i interpretació permet als visitants fer un viatge per les àrees naturals de ses Salines a través d’ un punt informàtic interactiu que dona a conèixer els llocs d’interès que es poden visitar, alhora que promou la curiositat del públic pel patrimoni natural del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, així com suports gràfics verticals amb fotografies de les diferents comunitats vegetals d’aquest espai natural, una caixa d’olors i expositors. També s’exposen, simulant escenogràficament un efecte aquós d’immersió a la mar oberta, fotografies del paisatge submarí del parc i de les seves espècies més representatives.

L’objectiu d’aquest espai és oferir als usuaris informació i activitats didàctiques relacionades amb l’espai natural protegit. Una de les finalitats de la declaració del parc natural i de les seves àrees de reserva és, d’una banda, la difusió pública i l’ús pedagògic dels seus valors ambientals i humans, i de l’altra, aconseguir un ús turístic i recreatiu ecològicament adequat, atent a la vocació natural i cultural de l’àrea.

La finca pública de Can Marroig
Situada a la part nord-occidental de l’illa de Formentera, fou adquirida amb fons de la Unió Europea en el marc del Projecte Life per a la Conservació del Virot (Puffinus puffinus mauretanicus) amb la vocació d’habilitar un indret per a la difusió i la informació sobre els valors del parc natural.

El conjunt de la finca correspon a una àrea de protecció estricta o Reserva Natural, la qual cosa fa que els usos permesos siguin molt limitats. En concret, les seves funcions fonamentals són la protecció dels ecosistemes i les seves comunitats i elements, i mantenir la qualitat ecològica i paisatgística. Només són permeses les visites de caire naturalístic a l’ambit de rutes turístiques creades pel mateix parc natural.

Dins la finca existeix una zona que aglutina els equipaments d’ús públic i recreatiu, així com una parcel·la adient per ubicar el futur aparcament. Aquest parcel·la està qualificada com d’aprofitament condicionat a conservació.