• Català
  • Castellano
  • English

Oceana i el Consell de Formentera inicien una col·laboració per protegir el fons marí de Formentera

areunio_oceana2La consellera de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur, ha rebut aquest matí el director executiu de l’organització ecologista OCEANA, Xavier Pastor per a una primera presa de contacte amb l’objectiu de col·laborar per protegir les praderies de posidònia oceànica de Formentera i millorar la situació del mar balear i formenterer, concretament, amb l’aplicació d’altres accions de conservació i protecció.

El responsable d’OCEANA, Xavier Pastor ha exposat el document que presentarà davant la Unió Europea que denuncia la degradació de les praderies de posidònia oceànica. Aquest document està destinat a advertir sobre la destrucció d’aquest hàbitat prioritari, regulat a Xarxa Natura 2000, per l’ancoratge massiu d’embarcacions d’esbarjo dins dels límits dels LIC de ses Salines d’Eivissa i Formentera.

Així mateix, Pastor ha exposat que Formentera juga un paper molt important en la protecció dels ecosistemes marins per la seua posició geogràfica estratègica, fet pel qual varen sol·licitar una reunió amb el Consell de Formentera.  La problemàtica de la pesca il·legal de la tonyina vermella en aigües de Formentera i l’existència d’àrees protegides de muntanyes de posidònia prop de Formentera, són temes de vital importància que requereixen de mesures de protecció.

El valor de les praderies de posidònia ha conduït a l’aplicació d’altres figures de protecció d’aquest bé patrimonial, com són:
• Reserva Marina dels Freus d’Eivissa i Formentera. Establerta pel Decret 63/1999, de 28 de maig.
• Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. Declarat per la Llei 17/2001 de 19 de desembre.
• Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, decisió adoptada durant el 23 Congrés mundial de la Cultura i Protecció del Patrimoni Natural (Marroc, 1999).

Recordem que l’equip de científics marins i submarinistes de l’organització ecologista Oceana, es va desplaçar a Formentera a bord del vaixell d’investigació Oceana Ranger, arran dels incidents ocorreguts a Formentera el passat mes d’agost. La seua expedició va documentar el dany provocat pels fondejos sobre les praderies submarines des Freus, entre Eivissa i Formentera.

Tot i tractar-se d’una zona protegida i estar prohibit el fondeig sobre les comunitats de posidònia, centenars d’embarcacions deixen anar les seues àncores sobre aquests importants prats submarins cada dia, tractant-se per tant d’una activitat totalment il·legal.

A aquest fet se li ha de sumar la manca de vigilància i la inexistència de boies de fondeig que impedeixin el dany sobre els fons marins que han provocat que desenes d’hectàrees de posidònia oceànica es vegin fortament degradades o hagin desaparegut completament. Aquesta manca de protecció i control també ha fet que els vaixells busquin noves zones de fondeig, expandint la destrucció cap a les zones amb major densitat de plantes, com el Racó de s’Oli.

Per tots aquest fets, OCEANA ha denunciat davant la Comissió Europea, la UNESCO i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el deteriorament que pateixen aquestes praderies i ha demanat a Espanya, al Govern Balear i als consells insulars que apliquin la legislació i compleixin amb les directives europees que inclouen les praderies de posidònia oceànica com hàbitat prioritari.

Aquesta denúncia té la intenció d’advertir sobre l’incompliment dels articles 2, 3, 6 i 22 de la Directiva 92/43/CEE del Consell:
· L’article 2, sobre el propòsit de la Directiva de contribuir a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i l’adopció de mesures destinades a aquesta finalitat.
· L’article 3, sobre el propòsit de Xarxa Natura 2000, de mantenir els hàbitats naturals i els hàbitats de l’espècie en qüestió o, si s’escau, de restablir aquests hàbitats en un estat de conservació favorable en la seua àrea de creixement natural.
· L’article 6, sobre els deures dels Estats membres en relació a la conservació especials d’àrees, l’establiment de mesures de conservació, l’aplicació, si s’escau, de plans adequats de gestió dissenyat específicament o integrats en altres plans de desenvolupament, i l’adequada aplicació de mesures reglamentàries, administratives o contractuals, que responguin a la exigències ecològiques per evitar el deteriorament d’aquests hàbitats, així com pertorbació de les espècies presents.
· Article 22, sobre el caràcter obligatori de la promoció de l’educació i la informació general sobre la necessitat de protegir la vida silvestre i mantenir el seu hàbitat, així com les àrees d’hàbitat natural.

Totes aquestes figures de protecció es basen en la importància de mantenir l’alta productivitat de les praderies de posidònia en aquesta zona, així com evitar la seua degradació.

Tal com s’exposa a l’esmentada denúncia, la destrucció important de les praderies de posidònia en aquestes àrees incorre en l’incompliment dels articles abans esmentats. S’ha demostrat una gran presència de vaixells fondejats en zones on aquest hàbitat és present, així com una deficiència en els sistemes de senyalització i un gran desconeixement entre els usuaris, tant sobre la prohibició o la regulació d’ancoratge a la zona, com sobre la importància de les praderies de posidònia.

Xavier Pastor ha realçat la importància de l’espontània creació del moviment ciutadà Rescat Immediat de la Posidònia, que ha participat en la reunió, així com la ràpida resposta del Consell Insular de Formentera davant els fets denunciats sense la mediació d’OCEANA.

Per altra banda, des del Consell Insular de Formentera, s’ha reclamat per escrit l’informe del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) a la zona del Parc natural de ses Salines, que posarà de manifest la deficiència de mecanismes legals per part de la legislació espanyola per iniciar tràmits de denúncies en àmbit marítim internacional.