• Català
  • Castellano
  • English

Presa de contacte entre el Govern Balear i el Consell de Formentera per tractar qüestions de gran importància per a l’illa

visitacompany_webEl conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern Balear, Gabriel Company, s’ha desplaçat avui Formentera per tractar diversos temes de gran importància com són la posada en marxa de la bassa de regadiu, l’abastament d’aigua al nucli urbà des Caló i la Mola, l’ampliació de la depuradora i la previsió de cara aquest estiu pel que fa als recursos de vigilància, inspecció i gestió previstos al Parc Natural de ses Salines.

La reunió ha estat presidida pel vicepresident del Consell de Formentera, Santi Juan, acompanyat del conseller de Presidència, Hisenda i Territori, Bartomeu Escandell, la consellera de Medi Ambient, Indústria i Energia, Sílvia Tur i al final de la reunió s’hi ha afegit la consellera de Turisme, Comerç i Mobilitat, Alejandra Ferrer.

El primer punt de l’ordre del dia ha estat la reunió amb diversos representants de la Comunitat de Regants de Formentera per a la posada en marxa de la bassa de regadiu, una infraestructura valorada en 8 milions d’euros. Els representants de la Comunitat de Regants han manifestat les seues preocupacions pel que fa a la potència de la instal·lació, així com les obligacions econòmiques que es derivaran de la seua posada en funcionament. Company s’ha compromès a posar un tècnic de la comunitat autònoma a disposició de la Comunitat de Regants per tal de fer un ús eficient de les aigües residuals depurades de l’EDAR de Formentera per a regadiu agrícola. Recordem que aquesta infraestructura té una superfície potencial regable de 114 hectàrees i un desplegament de 81 boques de reg.

Seguidament, s’ha donat pas a la reunió amb les directives de les Associacions de veïns des Caló i de la Mola per tractar la posada en marxa de la xarxa d’aigua i sanejament. Recordem que el mes de febrer es va arribar a un acord entre Govern i Consell, en el què la institució insular va assumir la posada en funcionament i el manteniment de les instal·lacions de la xarxa de distribució de l’aigua dessalada fins que l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, ABAQUA, tragués a concurs públic el projecte de remodelació integral de la planta dessalinitzadora des Ca Marí de Formentera, que també inclou el manteniment. En aquest sentit, s’incrementarà el cabal d’aigua tractada en aquesta instal·lació fins a 5000 m3/ dia, cabuda suficient per abastar d’aigua tot Formentera.

El tècnic responsable en la matèria, ha informat que estan treballant en la xarxa de sanejament i que en les properes setmanes conclouran les tasques relatives a la xarxa d’aigua potable. El Govern Balear ha donat la seua paraula que tots els veïns es podran connectar a la xarxa abans de l’estiu. Tant la dotació d’infraestructures bàsiques d’aigua i clavegueram a la Mola i es Caló  com l’ampliació de la capacitat de la dessalinitzadora, significaran un canvi qualitatiu per als residents d’aquests pobles, ja que Formentera només compta amb aquesta infraestructura per atendre la demanda d’aigua potable a l’illa.

Així mateix, finalitzada la reunió amb els veïns de la Mola i es Caló, s’ha donat pas a la reunió interna, en la qual s’han tractat temes d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, així com temes relacionats amb l’àrea de Medi Ambient de gran importància, com són la gestió de la finca pública de Can Marroig, l’estat d’obres de la depuradora i els recursos de vigilància, inspecció i gestió previstos al Parc Natural de ses Salines per a la temporada 2012.

Pel que fa als temes d’Agricultura, des de Formentera s’ha demanat el reconeixement de l’agrupació racial del “Porc Negre de Formentera”, amb bon acolliment per part de Company, incloure l’illa de Formentera en el programa de formació que imparteix el Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), així com augmentar la formació pesquera i la dotació d’ajudes per la Cooperativa de Formentera, per a paisatge rural i per a la millora de l’eficiència en l’alimentació del ramat de les Illes Balears. Així mateix, s’ha demanat que s’estudiï el cas de Formentera pel que fa a l’Avantprojecte de la Llei balear de pesca, així com de la resta de normativa en tramitació que ens afecta en matèria pesquera, ja que les aigües interiors de les Pitiüses no estan delimitades.

Pel que fa a la depuradora de Formentera, el conseller de Medi Ambient ha informat que les obres de millora del sistema de pretractament de la depuradora de Formentera es recepcionaran en els propers dies. En aquest respecte, s’ha informat de l’aplicació d’una tecnologia pionera a les Illes Balears, que garanteix una major qualitat de l’aigua i una major eficiència de la planta de tractament. Aquestes obres, que han suposat una inversió de 562.000 euros, es van reprendre el passat mes de novembre després d’haver-se hagut d’aturar a principi de maig per l’arribada de la temporada turística.

Finalment, la consellera de Medi Ambient de Formentera ha posat sobre la taula la problemàtica creada l’any passat pel que fa a la regulació de  fondejar a la zona del Parc Natural de ses Salines, assumpte que tal com ha manifestat Company es millorarà respecte l’any passat. A partir de dia 1 de juny s’instal·laran les boies ecològiques a les zones d’interès comunitari, i ja ha avançat que s’està treballant per a l’aplicació de mesures en la totalitat del parc natural, tot i que sense garanties que es puguin aplicar per a la temporada d’enguany.