• Català
  • Castellano
  • English

Primera presa de contacte entre la Xarxa Europarc i el Consell de Formentera

xarxaeuroparc_webLa consellera de Medi Ambient, Indústria i Energia del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur juntament amb la directora de la Xarxa Europarques Espanya, Marta Múgica i el responsable de l’àrea de Turisme i ús públic en àrees protegides, Javier Gómez-Limón han informat avui en roda de premsa de la primera presa de contacte entre els dos organismes per tal de compartir experiències en l’àmbit mediambiental.

La finalitat és bàsicament treballar a escala tècnica per millorar i enfortir els recursos que actualment es destinen al Pla de Mobilitat del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, compartint els coneixements amb què compta la Xarxa Europarques, que engloba tot un conjunt d’espais protegits arreu d’Espanya i Europa que permetran dur a terme una gestió més eficient dels espais protegits.

Des del Consell Insular de Formentera s’ha insistit en la necessitat de treballar sobre sis punts concrets:
1. Instruments per millorar la comunicació sobre les actuacions i el funcionament del Pla de Mobilitat del Parc Natural: és fonamental comunicar correctament els objectius del pla i els beneficis que reporta la seva aplicació tant a la població local com als empresaris turístics i als turistes.
2. Aplicació de millores tecnològiques pels sistemes de recompte de vehicles i control d’accés al parc: pel recompte de vehicles l’eina més eficient seria instal·lar els aforadors que aplica la Direcció General de Trànsit. Per al recompte de visitants, s’estan utilitzant des d’un temps enrere els ecocomptadors.
3. Instruments per a la participació ciutadana: existeixen nombrosos instruments de participació pública aplicats al medi ambient i en concret, als espais naturals protegits (consells ciutadans, juntes rectores, fòrums de debat, etc.)
4. Millores del transport públic des de i fins l’accés principal del parc: en nombrosos espais naturals protegits ja està funcionant des de fa anys el model de “vehicle llançadera”, que consisteix en un sistema de transport públic que trasllada els visitants des de diferents punts ubicats en els límits d’espais protegits fins els punts centrals o més demandats del parc. Aquest sistema està implantat amb èxit  al Parc nacional de los Picos de Europa, el Parc Natural de cabo de Gata o el Parc natural de Calblanque, entre d’altres.
5. Nous elements de finançament mitjançant el pagament per serveis/serveis ambientals.

Aquesta primera presa de contacte ha estat molt enriquidora, pel que es continuaran establint línies de col·laboració amb la Xarxa Europarques, que a banda de millorar la gestió d’espais protegits com el Parc natural, també poden aportar molta experiència en la gestió marina, concretament en la protecció de la posidònia oceànica.

Presentació d’EUROPARC- Espanya
El 27% del territori espanyol està protegit amb l’objectiu específic de conservació de la natura. El sistema d’àrees protegides espanyol inclou més de 1.700 llocs (14 parcs nacionals, més de 160 parcs naturals, 277 reserves naturals, 310 monuments, 56 paisatges protegits, i més de 800 espais amb altres figures de protecció), més la xarxa Natura 2000, principal política europea en matèria de conservació de la natura. La complexitat de l’administració espanyola, la diversitat del territori i la riquesa de cultures van fer que el 1993 es creés un fòrum molt especial, EUROPARC- Espanya, on els tècnics dedicats a les àrees protegides troben un lloc comú on compartir experiències, problemes i solucions.

Què és EUROPARC-Espanya?
EUROPARC-Espanya va néixer el 1993 com la secció de l’Estat espanyol de la Federació EUROPARC, una organització paneuropea implantada a 40 països que des de 1973 treballa per a les àrees protegides. Actualment formen part d’EUROPARC- Espanya la majoria de les administracions tant a nivell estatal (a través de l’Organisme Autònom Parcs Nacionals), com regional (a través de les conselleries competents en àrees protegides) i local (totes les diputacions basques, la diputació de Barcelona i diversos consells insulars canaris i balears). Els membres d’EUROPARC-Espanya donen suport a l’organització a través d’una quota anual i de la col·laboració en projectes i activitats concretes en el marc del programa de treball aprovat per la seva Assemblea.

Què ofereix EUROPARC- Espanya als seus membres?
El fòrum d’EUROPARC - Espanya ha demostrat ser de gran utilitat al llarg de gairebé 20 anys com un fòrum de trobada únic i especial que permet avançar en els molts reptes que té plantejada la conservació de les àrees protegides a Espanya. Entre els principals serveis i resultats destaquen els següents:
1. Elaboració de l’Anuari de l’estat de les àrees protegides: recentment s’ha publicat l’Anuari 2011, la sisena radiografia especialitzada que analitza l’evolució i el desenvolupament dels espais naturals protegits a l’Estat espanyol. És un instrument per compartir informació sobre l’estat de les àrees protegides del nostre país.
2. Organització de Congressos “ESPARC”; fins ara 17 congressos organitzats en diferents comunitats autònomes, amb una participació de més de 100 gestors per edició.
3. Elaboració de manuals tècnics, fins ara 11 manuals i monografies publicades.
4. Coordinació de grups de treball temàtics: actualment grup de treball sobre Turisme i ús públic (lligats a projectes com la Carta Europea de Turisme Sostenible o la Q de qualitat de l’ús públic) i de Conservació (s’han produït materials com l’estàndard de qualitat per a projectes de conservació).
5. Edició de butlletins: 33 números del butlletí d’EUROPARC- Espanya, publicació semestral especialitzada per als gestors d’àrees protegides.
6.  Programa de Treball per a les àrees protegides 2009-2013, paraigües sota el qual molts dels projectes promoguts per diferents entitats estan donant resultats molt interessants.

Tot això acompanyat en el context de la Fundació “Fernando González Bernáldez”, que ofereix l’aval acadèmic i la possibilitat de desenvolupar projectes d’assessoria cientificotècnica i formació en matèria de conservació i sostenibilitat.