• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera denuncia la proliferació d’activitats marítimes il·legals al Parc Natural de ses Salines

infraccio_webUna vegada més l’entorn marítim del Parc Natural de ses Salines està rebent l’impacte ecològic indiscriminat que generen multitud d’activitats i pràctiques prohibides per la normativa del Parc.

Dins el conjunt d’activitats nàutiques il·legals, es troba, en primer lloc, l’ancoratge sobre praderies de posidònia, seguit de pràctiques com les sortides amb motos d’aigua i bananes entre d’altres. A tots aquests fets, s’ha d’afegir la proliferació de festes en embarcacions d’esbarjo, conegudes com a “party boats” i que desembarquen centenars de persones a platges com es Trucadors i ses Illetes, sense disposar de cap autorització per fer-ho, i en moltes ocasions, pertorbant la tranquil·litat de les zones de bany de forma desconsiderada.

Tot i que valoram positivament que les autoritats de l’illa veïna s’hagin fet ressò de la gravetat d’aquests fets, des de la nostra institució no es pot deixar de denunciar la gravetat d’aquestes “discoteques a la mar”, ja que les pàgines web a través de les quals ofereixen publicitat dels seus serveis conviden, de forma expressa, al consum d’alcohol i, en conseqüència a la permissivitat absoluta, obviant el fet que l’excursió es duu a terme en un entorn protegit com és la Reserva Marina i el Parc Natural.

Per altra banda, aquestes excursions estan incomplint sistemàticament les indicacions establertes al Pla Rector d’Usos i Gestió (PRUG) del Parc natural, pel que fa als requisits de difusió dels valors naturals que han de complir totes aquelles embarcacions d’excursió marítima amb ànim de lucre, quan exerceixen la seva activitat a zones protegides.

La permissivitat generalitzada dins la qual es desenvolupen aquestes activitats, compromet perillosament la seguretat dels banyistes de les platges de Formentera i, en moltes ocasions, la de les pròpies embarcacions. Per altra banda, comporta problemes associats com la contaminació acústica i la contaminació per residus a mar i  terra.

Per tot això, l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera va iniciar una campanya el passat mes de juny que s’estendrà fins al mes de setembre, per tal de documentar i denunciar el màxim d’activitats irregulars a la zona del Parc. El procediment que es fa servir és el de denunciar i sancionar a aquelles que infringeixen les zones de bany, ja que en aquests supòsits el Consell ostenta competències, i pel que fa a la resta dels casos, s’estan remetent les denúncies simultàniament al Parc Natural, la Demarcació de Costes i Capitania Marítima. El nombre total de denúncies tramitades a data d’ara són 14.

Fins a dia d’avui encara no es té constància dels resultats de les denúncies trameses a la resta d’administracions, però esperam que s’actuï en conseqüència, ja que un dels problemes més evidents és que no es fan complir les diferents normatives, el què fomenta la percepció de deixadesa que tenen els usuaris i navegants del nostre litoral.

Per altra banda, des de la institució insular es considera fonamental que s’aprovi el reglament de funcionament del Patronat del Parc de ses Salines, i que tal i com estableix el Reial decret 17/2012 de modificació de la llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat,  es consensuï un document únic de planificació i gestió del Parc Natural que aglutini les competències i funcions per part de les diferents institucions locals i autonòmiques. D’aquesta forma es podrà arribar a acords que permetin el màxim aprofitament dels pocs recursos tècnics i humans de que es disposa en el conjunt de les illes.

Així mateix, la manca de mitjans adequats esdevé un problema estiu rere estiu, el que repercuteix especialment als residents i turistes que visiten els indrets protegits del litoral pitiús i comporta molts problemes de gestió i ordre públic a les administracions locals. La gravetat d’aquests fets compromet seriosament la imatge turística de la nostra illa, amb el desenvolupament de conductes intencionades que es duen a terme amb total impunitat.

La implantació del projecte d’ancoratge impulsat per part del Consell Insular de Formentera, i que a dia d’avui està en tramitació i pendent d’aprovació per part de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear i de la Demarcació de Costes, suposaria una millora substancial en la gestió diària del Parc i la generació de recursos econòmics que autofinançarien el servei i permetrien la reinversió d’una part dels guanys en la dotació de més mitjans humans i materials per tal d’efectuar una millor gestió del nostre litoral.

Per aquesta raó, demanam una vegada més al Govern de les Illes Balears que apliqui, tal i com és la seva responsabilitat, les mesures de control, vigilància i sanció oportunes per protegir els nostres hàbitats i la nostra economia. La inversió de recursos a espais protegits suposa apostar per un turisme de qualitat.

És l’hora de fer autocrítica, d’acceptar i assumir les responsabilitats que ens pertoquen a cadascú, i sobretot, de mostrar la voluntat real de reconduir la situació. Per aquesta raó, des del Consell insular també volem fer una crida d’unió pel bé de la nostra destinació turística a la resta dels partits de l’oposició, i d’una forma especial al Delegat del Govern a Formentera, el Sr. José Manuel Alcaraz.