• Català
  • Castellano
  • English

El Govern Balear dificulta la participació del Consell de Formentera sobre el projecte de regulació dels fondejos en els organs de decisió

fondejos webEl Consell Insular de Formentera ha remés una carta, juntament amb un informe jurídic, al director de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, Jose Carlos Caballero, en relació a la convocatòria per al dia d'avui del Subcomitè de la Xarxa Natura 2000, que incloia a l'ordre del dia els 3 projectes de regulació dels fondejos a la zona nord-oest de Formentera, promoguts pel Consell Insular de Formentera, l'empresa Pitiusa de Ecologia S.L. i el Govern Balear.

Tal com es detalla a l'informe jurídic, s'ha infringit el termini mínim legal de comunicació de la convocatòria, en no haver-se notificat amb una antelació de 48 hores a la data de celebració, per la qual cosa, des de la insitució insular s'ha procedit a sol·licitar la impugnació d'aquesta convocatòria, per tal que es consideri nul·la de ple dret qualsevol decisió que s’adopti respecte a Formentera.

Els fonaments jurídics que ho avalen estan detallats a l'article 12.1 del Decret 29/2009 de 8 de maig d'Organització, funcions, règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, en el qual es detalla que la convocatòria haurà de ser preferiblement en format electrònic amb una antelació mínima de 48 hores a la data de celebració.

Atenent a la normativa, els acords derivats d'aquesta convocatòria seran nuls de ple dret, ja que no s'ha respectat el temps establert per tal que el Consell Insular de Formentera, com a membre del Comitè Tècnic i interessat en la repercussió dels projectes esmentats sobre el litoral i el turisme de l'illa de Formentera, pugui estar informat i estudiar amb una antelació suficient els projectes per tal d'emetre una votació coherent. De la mateixa manera, la institució formenterera denúncia que no se li ha remés l'expedient complet del projecte d'ordenacio de fondejos promogut pel Govern Balear a efectes de ser estudiat amb un termini suficient.

Aquesta actuació obeeix a una voluntat política del Govern Balear de dificultar la participació del Consell Insular de Formentera en la regulació dels fondejos al seu litoral. Aquesta circumstància impedeix a aquesta administració insular la defensa dels interessos generals de la població i el territori de l'illa, així com de les mesures de preservació i protecció de les praderies de posidònia oceànica com a hàbitat prioritari protegit per l'Estat espanyol i per les institucions comunitàries.

Arran de la remisió d'aquest informe per part del Consell Insular de Formentera, la Comissió de Medi Ambient ha decidit anular la convocatòria del Subcomité de la Xarxa Natura 2000, així com la convocatòria del Subcomité d'Avaluació d'Impacte Ambiental, que havia de celebrar-se demà, dia 26 d'abril.

El Consell de Formentera ha fet passes fermes per aconseguir l’execució d’un projecte que garanteixi la protecció del patrimoni natural i que representi la voluntat majoritària de tots els sectors implicats i de la ciutadania, tal com es manifesta amb el projecte promogut per la institució insular, que ja fa quasi un any que es va traslladar al Govern Balear per a la seva tramitació, sense cap resposta fins a data d'avui.

El govern autònomic s'ha encarregat de dilatar les propostes que arriben des de Formentera, amb un interés evident que el projecte promogut pel Consell de Formentera i recolzat per la gran majoria de l'illa, no prosperi. Aquesta situació denota un interés polític en detriment de la preservació dels fons marins, fet lamentat pel Consell de Formentera.