• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera elevarà al plenari de juny una proposta per consensuar l'inici d'accions legals contra les prospeccions petrolieres a les costes pitiüses

prospeccions webLa consellera de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur, ha informat avui en roda de premsa de la posició que manté la institució insular respecte al projecte de prospeccions petrolieres entre el Golf de València i el litoral oest de les Illes Pitiüses.

Totes les accions contemplades al projecte poden suposar un greu impacte sobre les comunitats de fauna i flora marines del litoral pitiús, sobretot perquè la majoria d’elles es troben dins els límits de zones protegides i son denominades d’interès prioritari, tant per la directiva europea d’hàbitats com per la Declaració de béns naturals Patrimoni de la Humanitat.

Per tot això, el Consell de Formentera elevarà una proposta d’acord al ple del Consell del mes de juny, amb la intenció de consensuar l’inici d’accions legals per impedir l’execució de les prospeccions petrolieres. Recordem que el mes de febrer de 2011, ja es va aprovar per unanimitat una proposta d’acord que manifestava el rebuig a les prospeccions. A dia d’avui encara no s’ha rebut cap contestació sobre aquest tema. Les actuacions que d’aquest acord es derivin es faran de forma coordinada amb el Consell Insular d’Eivissa, amb el qual s’ha mantingut contacte a aquests efectes.

Aquest projecte, promogut per l’empresa Capricorn Spain Limited, va obtenir una autorització del Consell de Ministres el desembre del 2010 per a la investigació sobre l’existència d’hidrocarburs al golf de València. El projecte, s’ha contemplat en dos fases, la primera de la qual consta d’adquisició sísmica en un radi de 4.296 km2 amb l’objectiu d’obtenir cartografia en 3D de la zona i conèixer així l’estructura geològica dels fons marins, arribant a fondàries de 7.000 metres baix el nivell del mar. Pel que fa a la segona fase, consisteix en la perforació en diferents indrets per tal de sondejar l’existència d’hidrocarburs.

Els equips d’adquisició sísmica poden produir emissions acústiques de fins a 265 dB, les quals i segons les consideracions de caire tècnic, podrien ocasionar un elevat impacte a les diferents espècies de mamífers i aus que en aquest indret tenen les seves principals rutes migratòries, així com també a les praderies de posidònia oceànica.

Les persones suporten emissions acústiques de fins a 120 dB, i en el cas dels cetacis, a mode d’exemple, poden patir danys irreparables a partir dels 180 dB. Entre ells, destaquen el dofí mular, la tortuga babau (caretta caretta), diferents grups de cetacis que es troben a la Mediterrània, a més de l’endèmica “pardela balear”, col·loquialment coneguda com a virot.

Per altra banda, per dur a terme les perforacions s’utilitzen barreges de llots, minerals i productes químics que són abocats directament a la zona objecte d’estudi, i se’n generant la disseminació per l’efecte dels corrents marins. Aquest impacte pot resultar molt greu per les espècies que transiten i s’alimenten en aquests indrets.

Vist que part de les actuacions tenen previst el seu inici dins el present any, i donat el risc real que aquestes comportaran sobre els ecosistemes marítims mediterranis, així com sobre la indústria turística de la nostra illa i de les Pitiüses en general, des de l’equip de Govern de Formentera es vol manifestar el rebuig a aquest projecte, així com emprendre accions legals per impedir l’execució de les prospeccions.