• Català
  • Castellano
  • English

L’àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera impulsa una actuació d’eliminació de bermes de posidònia a la platja des ca Marí

posidoniacamari 2014 webL’àrea de Medi Ambient del Consell Insular ha posat en marxa una actuació programada de retirada de bermes de posidònia a la platja des ca Marí, al litoral sud de Formentera.

Aquesta actuació no s’inclou al programa i protocol habituals de retirada de restes de posidònia pel fet de trobar-se en un indret on l’acumulació és continuada i de grans proporcions. Tot tant des de l’associació de veïns i veïnes des ca Marí com des del Consell es considera una actuació recomanable per tal de millorar la imatge del litoral en aquesta zona turística.

Aquest fenomen és fruit de la dinàmica del litoral que en aquest punt forma una raconada en què els vents predominants d’hivern que solen ser de ponent, fa que s’hi formin barres de fins a tres metres d’alçada amb un gran nivell de compactació.

Per aquesta raó, els estudis tècnics que analitzen la dinàmica litoral desaconsellen fer-ne retirades sistemàtiques, tot prioritzant accions puntuals que com n’és el cas, s’han de fer amb criteris sostenibles. Per aquesta raó, des del Consell s’ha comptat amb el suport tècnic del geògraf Xisco Roig per la seva experiència acreditada a Balears en matèria de recuperació d’entorns paisatgístics costaners.

Es tracta d’una extensió de 200 m de llarg per aproximadament 7 m d’ample, la qual cosa fa pensar que podria tractar-se d’un volum d’uns 3500 m3 de bermes. Per tal de dur a terme aquesta acció les indicacions tècniques recomanen obrir tres obertures o canalitzacions perpendiculars a la costa de forma que l’acció de la mar erosioni els talussos i a poc a poc rebaixi les acumulacions que es troben més a prop de la mar. Per altra banda les restes que es troben al talús superior de la platja es retiraran amb mitjans mecànics i/o manuals.

En aquest cas les dimensions de la retirada no permetran acumular la posidònia a cap altre indret, per aquesta raó, i tenint en compte les propietats que tenen aquestes bermes per a diferents usos agrícoles i ramaders s’ha organitzat una campanya que permetrà aprofitar-la als interessats.

Per fer-ho hauran d’emplenar una sol·licitud a l’OAC indicant si duran a terme la recollida amb mitjans propis o si bé requeriran els serveis d’una empresa de transports. En aquest cas, l’àrea de Medi Ambient ha arribat a un acord amb l’empresa local de transports, per tal de reduir els costos. Així, hi haurà dos preus en funció de si es tracta d’un camió de 8 m3 o si es fa amb un de 20 m3. Els preus seran de 50 i 60 euros més IVA respectivament per cada viatge. El preu l’abonarà cada sol·licitant directament a l’empresa en el moment de l’entrega.

D’aquesta manera des del Consell s’avisarà a cada interessat en el moment exacte de la retirada, ja que aquesta actuació només es podrà dur a terme en condicions meteorològiques favorables, i està previst que s’executi en un termini màxim d’entre un i dos dies si aquestes ho permeten.

El termini per a la presentació de sol·licituds començarà el dilluns dia 24 de febrer i s’estendrà fins al dimecres 5 de març.

Per a una major difusió de la campanya es remetran comunicacions als diferents clubs de jubilats de l’illa, a les associacions i cooperatives agrícoles i ramaderes, així com a altres grups d’interès.