• Català
  • Castellano
  • English

La conselleria de Medi Ambient del Govern Balear fracasa en els Plans de conservació del Parc Natural de Ses Salines

parcnatural web2013El passat dijous dia 20 es va celebrar, amb dos anys de retard, la sessió ordinària del Patronat del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera. L'objecte del patronat és la participació de les entitats locals, les organitzacions conservacionistes, empreses locals i diferents col·lectius o grups d'interés en la presa de decisions de l'organisme gestor del parc, que des de fa aproximadament un any es troba en mans d'Ibanat.

Tot i que el caràcter d'aquest patronat és consultiu, suposa gairebé l'única oportunitat que tots aquests representants tenim per conèixer de primera mà els plans anuals de feina del parc així com el seu pressupost i les accions de conservació que s'hi duran a terme.

Un dels aspectes que més criden l'atenció és la qüestió pressupostària. Per exemple, l'any 2013, el pressupost global del parc per a les dos illes va ser de 19.628,75 euros, front els 79.460 euros amb que comptà el 2012. Aquesta rebaixa pressupòstaria inèdita des de la declaració del Parc al desembre del 2005, va provocar entre d'altres, l'acomiadament del naturalista, la inversió zero en programes de conservació, el desmantellament de gairebé tota l'estructura tècnica i directiva, fet que es constata quan coneixem que el nostre parc ha estat gairebé dos anys sense figura de directora o el fet que can Marroig només s'obrís unes poques hores a la setmana, quan la resta de centres d'interpretació dels diferents parcs de les Balears obrin tot l'any de dilluns a diumenge en la seva majoria (aquesta és la informació que apareix a la web oficial del Govern).

Però aquests retalls també han suposat que al 2013 no es contractés personal de vigilància terrestre ni marítima per a reforçar la campanya d'estiu, i tampoc s'ha inclòs cap partida per dur a terme aquesta tasca en el 2014. Tot i aixi, la directora de Medi Natural, Neus Lliteres assegura a que aquestes accions es duran a terme delegant aquesta funció a les empreses privades que executen el programa de fondeig assistit i en col·laboració amb la Guàrdia civil. Així, s'evidencia que la vigilància directa per part del parc serà nul·la desatenent una de les seves principals obligacions.

Des del Consell Insular també ens hem de fet ressó de les incongruències que aquesta situació produeix si tenim en compte que des de juny de 2012 la conselleria de Medi Ambient del Govern aplica taxes per la visita als centres d'interpretació, per la gravacio de vídeos publicitaris, i per l'amarrament a les boies ecològiques, entre d'altres. Aquests ingressos, suposaren 25.000 euros i 30.454 euros en el 2012 i 2013, respectivament. És a dir, concretament al 2013 va ingressar un 50% del que va destinar al pressupost global del parc. I com s'explica per tant que no destinessin ni un sol euro en pressupost a vigilància i altres accions fonalmentals de conservació?

Una altra dels aspectes més destacables en el transcurs d'aquesta reunió va ser que el parc ha establert com un dels projectes per al 2014 la modificació del Pla rector d'usos i gestió del parc. Aquest anunci va provocar la sorpresa dels representants del Consell Insular de Formentera a aquesta reunió ja que tot i haver-ho demanat reiteradament a la conselleria de Medi Ambient, Neus Lliteres, la directora general de Medi Natural, va negar-se frontalment a fer-ho, argumentant que no existia cap necessitat. Ara, la directora es contradiu en les seves paraules i afirma que es farà per adaptar-lo als plans de gestió de les zones LIC que s'estan aprovant i per que s'ha exhaurit la seva vigència.

Des del Consell de Formentera hem demanat la modificació del PRUG en nombroses ocasions, especialment pel que fa a la delimitació de les zones d'amarrament a la zona d'Illetes i Cavall den Borràs que haurien de permetre l'aprovació definitiva del projecte d'ordenació de fondeig impulsat per l'Àrea de Medi Ambient, així doncs, el dijous passat varem demanar a la directora, Neus Lliteres que tengués en compte l'opinió dels diferents representants del Patronat a l'hora de modificar aquest document, i que ho fessin a través d'un procés participatiu.

Tot i que la directora no es va oposar a la participació dels membres del Patronat en la redacció i modificació del nou PRUG, tampoc no es va comprometre davant els integrants a que s'obrís un debat en aquest sentit.

Per aquesta raó, des del CIF demanarem formalment a la Direcció General de Medi Natural que s'obri un procediment participatiu i consultiu per a una revisió acurada del PRUG que s'adeqüi a les necessitats reals de ses Salines.

Finalment, dir també que des del CIF lamentam la desatenció que el Govern ha fet cap a ses Salines, ja que com varem posar de manifest a la reunió, en cap moment s'ha convocat una reunió extraordinària del patronat del Parc per tractar temes com les prospeccions petrolieres o la problemàtica amb els party boats, i es desconeixen les accions preventives que el des del parc s'hagin pogut dur a terme en aquest sentit.

En el transcurs d'aquesta reunió es donaren a conèixer dades rellevants com per exemple que en l'apartat “programes de conservació” a l'illa de Formentera el parc només hi ha destinat 32.500 euros l'any 2012 per a la retirada d'espècies al.lòctones (carpobrotus), zero euros l'any 2013 i per a 2014 hi ha un total previst de 8.000 euros que novament es destinaran a actuacions de retirada d'espècies al.lòctones.