• Català
  • Castellano
  • English

Campanya de sensibilització per una correcta gestió dels residus perillosos

Planta de transferència de FormenteraL’àrea de Medi Ambient de Formentera inicia una campanya porta per porta a tots els establiments que necessitin una gestió especial dels residus perillosos.
L'Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera de manera conjunta amb la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la conselleria de Medi Ambient i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, està portant a terme una campanya de seguiment i sensibilització pel que fa a la gestió de residus perillosos generats a l’ illa de Formentera, tals com olis minerals, pintura, pneumàtics o bateries.
L'objectiu d'aquesta campanya és el d'informar al productor i posseïdor de residus perillosos sobre la normativa d'aplicació respecte als mateixos amb la finalitat de minimitzar els seus impactes sobre el medi ambient i el paisatge. Aquesta campanya es durà a terme a partir del proper a dilluns porta per porta a tots els establiments que requereixin d’una gestió especial dels seus residus.
En aquest respecte s’ha fet arribar una fulla informativa als empresaris que generen aquesta mena de residus per ajudar-los amb l’assessorament tècnic. En un termini d’un mes s’hauran de comprometre a posar-se al dia amb la normativa per tal que es facin càrrec d’una adequada gestió dels seus residus.
Aquesta campanya es complementarà amb una o diverses jornades formatives relatives a la normativa de residus perillosos que tindrà com a destinataris els productors finals i els posseïdors d'aquests, per tal d’evitar el perjudici que aquests residus poden ocasionar sobre el medi ambient, amb la conseqüent mala imatge en plena època turística i el sobrecost que suposa per al Consell de Formentera fer-se càrrec del seu trasllat.
Algunes de les normatives que regeixen la gestió dels residus perillosos són l’ordre MAM/304/2002, de 8 de febrer, per la qual es publiquen les operacions de valorització i eliminació de residus i la llista europea de residus, el Reial Decret 1426/2001, de 14 de desembre, sobre envasos de productes fitosanitaris o el RD 1381/2002, de 20 de desembre, sobre gestió de residus de ports, així com altres reials decrets sobre gestió de vehicles al final de la seva vida útil, activitats potencialment contaminants del sòl i els criteris per la declaració de sòls contaminats, aparells elèctrics i electrònics o la gestió de pneumàtics fora d'ús, entre altres.
Així, de la normativa en matèria de residus es desprèn que el productor de residus perillosos esta obligat a donar-se d'alta com a petit productor si genera menys de 10 tones/any en el Servei de Residus de la Comunitat Autònoma.
Els residus que tinguin la consideració de perillosos hauran de ser emmagatzemats en contenidors adequats i convenientment retolats, i lliurats a un gestor autoritzat. En aquests efectes es durà un registre dels residus generats i la destinació dels mateixos que haurien de guardar-se a manera de justificant en el cas que siguin requerits durant les inspeccions que practiquin les administracions competents.
Els productors de residus per als quals existeixi un Sistema Integrat de Gestió (SIG) deuran gestionar-los a través del SIG, com ocorre amb olis minerals usats, residus d'aparells electrònics i elèctrics, pneumàtics fora d'ús, envasos no perillosos i de productes fitosanitaris.
Per tot això, i per a donar compliment a la Llei, els serveis tècnics i d'inspecció de l'Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera procediran en el termini de 30 dies naturals a partir del termini de la notificació del present escrit a portar a terme una visita d'inspecció a fi de verificar la correcta gestió dels residus específics i/o perillosos.
Davant qualsevol dubte pot cridar a l'Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, tel. 971 32 10 87 (extensió 7) o dirigir-se a les dependències d'Informació Ambiental de la conselleria de Medi Ambient i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, tel. 900 15 16 17.

Legislació

Article 21. Producció i gestió de residus perillosos
1.- Són obligacions dels productors de residus perillosos:
a) Separar adequadament i no barrejar els residus perillosos, evitant particularment aquelles barreges que suposin un augment de la seva perillositat o dificultin la seva gestió.
b) Envasar i etiquetar els recipients que continguin residus perillosos en la forma que reglamentàriament es determini.
c) Dur un registre dels residus perillosos produïts o importats i destinació dels mateixos.
d) Subministrar a les empreses autoritzades per a portar a terme la gestió de residus la informació necessària per al seu adequat tractament i eliminació.
e) Presentar un informe anual a l'Administració pública competent, en el qual s'haurien d'especificar, com a mínim, quantitat de residus perillosos produïts o importats, naturalesa dels mateixos i destinació final.

Article 22. Gestió de residus perillosos
1.- Queden sotmeses a règim d'autorització per l'òrgan ambiental de la Comunitat Autònoma, a més de les activitats de gestió indicades en l'article 13.1, la recollida i l'emmagatzematge de residus perillosos, així com el seu transport quan es realitzi assumint la titularitat del residu el transportista, sense perjudici de les altres autoritzacions o llicències exigides per altres disposicions. Quan el transportista de residus perillosos sigui un intermediari que realitzi aquesta activitat per compte de tercers, li serà d'aplicació l'establert en l'article 15 d'aquesta Llei.

Article 29. Inspecció de la gestió dels residus
1. Els titulars de les activitats a que fa referència aquesta Llei estaran obligats a prestar tota la col·laboració a les autoritats competents, a fi de permetre'ls realitzar els exàmens, controls, presa de mostres i recollida d'informació i qualsevol altra operació per al compliment de la seva missió.
2.- Les persones que realitzin les labors d'inspecció tindran el caràcter d'agents de l'autoritat i els fets constatats per ells i formalitzats en acta gaudiran de la presumpció de certesa a efectes probatoris.
3.- En el cas dels residus perillosos, les inspeccions de les operacions de recollida i transport se centraran particularment en l'origen i destinació dels residus.”

Gestors de residus perillosos que tenen seu en la illa d'Eivissa:
- AGGEVE PITIUSES (VFU/G-017.05/CAIB). C/. Fusters, 4 - Pol. Ind. Montecristo, 07820 Sant Antoni. Eivissa. tel. 971391727. fax 971392914.
- CA NA NEGRETA S.A. (RTP/G-068.01/CAIB). Ctra. de Sant Joan km. 6,1 (Postal: Apd. 1132), 07800 Santa Eularia del Riu. tel. 971311313. fax 971316926.
- HERBUSA (RTP/G-059.00/CAIB). Ca'n Bufí, Ctra. Sant Antoni km. 1,8, Apd. Correus 203, 07080 Eivissa. tel. 971312612. fax 971312258.
- RECICLAJES IBIZA (RTP/G-069.01/CAIB). Ctra. Sant Antoni, km. 5,5, 07080 San Rafael. tel. 971198045. fax 971198085.
- SERVMAR BALEAR S.L. (RTP/G-039.98/CAIB). Edificio de Arranque, s/n - Dic de l'oest i a Eivissa al port, 07015 Palma. tel. 971400408. fax 971400561.

Documents adjunts:
Tall de veu de Silvia Tur. Consellera de Medi Ambient