• Català
  • Castellano
  • English

El Centre d'Interpretació de ses Salines compta amb l'informe favorable de Xarxa Natura 2000

Ses Salines de FormenteraEl Centre d'Interpretació de ses Salines compta amb l'informe favorable de Xarxa Natura 2000 des del 13 de setembre.
Es preveu l’aprovació definitiva d’aquest projecte de cara a setembre/octubre a la pròxima sessió ordinària de la Comissió Balear de Medi Ambient.
En els mitjans de comunicació insulars, concretament en l’edició de Última Hora de diumenge 12 de setembre i Diario de Ibiza d’ahir 14 de setembre, s’exposa que el projecte del futur Centre d’Interpretació de ses Salines de l’illa de Formentera, ha estat rebutjat per la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA), organisme responsable d’adjudicar les autoritzacions mediambientals a la nostra Comunitat Autònoma.
Des de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, volem desmentir rotundament aquestes afirmacions i clarificar la situació exacta en què es troba aquest projecte constructiu, que el dilluns 13 de setembre  va ser aprovat per part del subcomitè  de la Xarxa Natura 2000, que es reuní en sessió extraordinària i que en preveu l’autorització definitiva en la pròxima sessió del Ple de la CBMA del mes de setembre o octubre.
Per a fer una referència cronològica, el Consell de Formentera va presentar el projecte bàsic de construcció d’un centre d’interpretació de la sal conegut com “Casa de sa Roda” en l’àmbit del parc natural de ses Salines davant la Comissió Balear de Medi Ambient en data 19 de març de 2010. Aquest avantprojecte no va comptar amb cap dictamen, ja que l’informe dels tècnics de Xarxa Natura 2000 manifestava la necessitat de fer correccions i modificacions sobre el projecte bàsic pel que fa sobretot als equipaments i les zones d’estacionament del futur centre i perquè encara no es disposava de cap informe per part de la direcció del Parc Natural.
Aquest projecte bàsic es sotmeté a un procés de consultes prèvies i va passar un primer filtre a partir del qual s’hi varen incorporar les millores i/o modificacions pertinents requerides per la Comissió Balear, amb la finalitat que els projectes en qüestió poguessin presentar-se en últim terme com a projectes constructius o d’instal·lació visats i amb tota la documentació complementària necessària per a obtenir les autoritzacions de caràcter mediambiental.
La publicació del Butlletí Oficial de les Illes Balears el passat 11 de setembre, únicament fa referència als continguts de l’informe inicial redactat pels tècnics de Xarxa Natura 2000 sobre el projecte bàsic, però en cap cas significa que el projecte estigui en risc, donat que després de la sessió de la CBMA del 19 de març, es dugueren a terme reunions entre els tècnics de la Direcció General de Biodiversitat, els tècnics de l’Àrea de Medi Ambient del CIF i l’arquitecte redactor, Marc Tur, per tal de presentar l’actual projecte constructiu amb totes les modificacions incorporades.
A partir d’aquí, entenem que s’ha pogut produir una confusió per part d’alguns mitjans de comunicació a partir de la informació i dades que es publiquen al BOIB, el qual presta a la interpretació que se n’ha fet.
Així mateix, pel que fa a la notícia publicada avui al Diario de Ibiza sobre el projecte d’ordenació de s’Estany des Peix, des de l’Àrea de Medi Ambient es vol remarcar que no existeixen discrepàncies entre la Direcció general de Biodiversitat i el Consell de Formentera, sinó que des del 2007 s’està treballant conjuntament per a portar endavant aquest avantprojecte que ja compta amb l’informe favorable per part de la Comissió Balear de Medi Ambient.
A més a més, la consellera Tur ha destacat el bon diàleg entre les dos administracions i l’associació d’usuaris de s’Estany des Peix per tal de dur a terme un projecte de regulació que en millori les condicions.

Documets adjunts:
Tall de veu de Silvia Tur, Consellera de Medi Ambient (Centre d'Interpretació de ses Salines)
Tall de veu de Silvia Tur, Consellera de Medi Ambient (Estant des Peix)