• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera estudia emprendre mesures contra la companyia Telefónica

avariainternet webwebDes del Consell de Formentera es valora com a molt greu el nou incident que ha provocat el tall del cable submarí de fibra òptica que uneix les illes d’Eivissa i Formentera.

Anit passada, i per segona vegada en el darrer mes i mig, ens trobam amb una interrupció de subministre d’Internet, gairebé general a tota l’illa, a més del tall de serveis de veu i dades en el tràfic de telefonia mòbil dels usuaris de la companyia Telefónica.

De seguida que en tengué coneixement, el Consell Insular es posà en contacte amb els representants de l’Agrupació hotelera i de la Petita i Mitjana Empresa per informar-los de l’avaria, així com amb els responsables de la companyia per conèixer el detall de les actuacions que estaven duent a terme per al restabliment de les comunicacions.

Per part de la companyia, a primera hora del matí ens han confirmat la recuperació del 80% de les línies ADSL contractades a l’illa, i el normal funcionament del tràfic de veu a les línies mòbils, tot indicant que la seva previsió és restablir al 100% les comunicacions de dades de telefonia mòbil al llarg del dia d’avui.

Val a dir que els serveis jurídics de la institució insular i, arran del primer tall de subministrament que va suposar una interrupció de servei generalitzada de més de quatre dies, estan treballant per valorar possibles reclamacions a la companyia operadora així com al Ministeri de Forment, qui ha de vetllar perquè Telefónica compleixi amb els serveis mínims de comunicacions a tot l’estat.

Així mateix, el passat mes de juny el ple d’aquesta institució ja va aprovar un acord per instar al Govern de les Illes Balears a revisar i millorar el Pla Sectorial de Telecomunicacions, i de forma especial pel que fa a Formentera, ja que des del Consell Insular es considera inexcusable la no existència d’un segon cable de fibra òptica submarí, o bé, altres sistemes tecnològics alternatius que puguin garantir idèntiques condicions de servei davant eventuals fallides del cable principal.

Cal dir també que és preocupant que la ruptura del cable, un cop més, sigui provocada per l’àncora d’un vaixell de gran eslora, sobretot tenint en compte que les cartes de navegació senyalitzen l’existència i coordenades d’aquests tipus de cables. En aquest sentit, s’haurien de revisar els sistemes de seguretat amb què compta el cablejat, així com la necessitat de disposar de sistemes preventius addicionals.

El passat 17 de juny es va demanar un informe tècnic a la companyia Telefónica per conèixer els fets que provocaren l’anterior incident, i a dia d’avui no s’ha rebut resposta, per la qual cosa, i donat el perjudici sobre la nostra economia i imatge turística, es demanarà una reunió urgent als seus responsables per tractar les diferents possibilitats de millora de la xarxa existent.