• Català
  • Castellano
  • English

Telefònica garanteix el subministre d'Internet a Formentera mitjançant la instal·lació fixe de radioenllaços IP

reuniotelefonica25092013 webEl director d'Assistència Tecnica de Balears de l'empresa Telefònica, Gerardo Salvà, s'ha desplaçat avui a Formentera per a reunir-se amb el president del Consell Insular, Jaume Ferrer, la consellera de Tecnologies de la Informació, Sílvia Tur, i el conseller d'Infraestructures Santi Juan, entre altres membres, en relació als incidents ocorreguts durant aquest estiu.

Aquesta reunió, celebrada a petició del Consell Insular de Formentera, es va convocar amb la finalitat de conèixer de primera mà les actuacions de millora previstes per part de l'empresa per tal d'evitar incidents com els d'aquest estiu, que deixaren l'illa sense subministrament d'Internet ADSL i 3G fins a dos ocasions en un període d'1 mes i mig.

Pel que fa a l'actual cable submarí, els responsables de Telefònica han informat que actualment estan executant els treballs de millora de la canalització mitjançant unes malles especials que fixen el cable submarí a la superfície marina, al llarg d'un tram d'una longitud de 500 metres i a una fondària de i metre i mig. La previsió és finalitzar aquestes actuacions durant el mes d'octubre.

En aquest respecte, Telefònica ha sol·licitat a Capitania Marítima una declaració de zona d'exclussió marítima al llarg de la longitud del cable per tal d'establir una franja de protecció. Des del Consell Insular de Formentera es vol fer una crida a Capitania Marítima per tal que s'agilitzi aquesta tramitació i es pugui garantir el millor subministre per la nostra illa.

En relació a un segon cable submarí per Formentera, Telefònica considera que no és necessari ja que estan treballant en la instal·lació definitiva dels equips de radioenllaços IP que, funcionaran de manera autòmata, garantint la prestació del servei, en idèntiques condicions de velocitat i cobertura, en cas que hi hagi alguna avaria en el cable submarí. Aquests equips amb l'aplicació de tecnologia MTU, constitueixen rutes alternatives de recuperació de les comunicacions, de manera que fallides com les que s'han produït aquest estiu, no seran percatades pels particulars.

Així mateix, recordem que el Consell Insular va aprovar a la sessió plenària de juny, un acord per instar al Govern de les Illes Balears a revisar i millorar el Pla Sectorial de Telecomunicacions, i de forma especial pel que fa al cas de Formentera, on una avaria d'aquest tipus suposa un greu perjudici sobre la economia i imatge turística de l'illa.

Altres temes tractats a la reunió han estat la problemàtica de cobertura en zones disseminades com la Mola, Es Cap o Portossalé, per la qual cosa el Consell Insular de Formentera ha recordat als particulars que no reben la línia ADSL que Telefònica, com a operador de servei universal, té l'obligació de prestar una cobertura mínima d'1 MB mitjançant la tecnologia per satèl·lit.

Així mateix, Telefònica ha informat que compta fins al 2015 pel desplegament de la xarxa 4G, per la qual cosa s'ha demanat que es dugui a terme un esforç per part de l'empresa perquè Formentera no quedi a la cua en l'aplicació de les noves tecnologies.

En matèria d'Infraestructures, s'ha tractat el període d'execucio pel que fa a les actuacions de soterrament de les esteses aèries que Telefònica té pendent a més de 10 llocs de l'illa, i s'ha arribat al compromís que aquestes actuacions estaran finalitzades com a data límit el desembre del 2014.