• Català
  • Castellano
  • English

Palmeres lliures de l'atac de Becut Vermell

jornadesbecut_webjpgAquest matí han tingut lloc unes jornades dirigides al sector agricultor de Formentera per a la prevenció de l’atac del becut vermell en les palmeres de l’illa. Aquesta jornada, impartida per Sergio Jiménez, ha comptat amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Caça i Pesca de Formentera, Dolors Tamargo i amb una desena d’assistents.

El becut vermell (Rhynchophorus ferrugineus) és una espècie que ataca un gran nombre d’espècies de palmeres, molt difícil de combatre. Roman amagada en totes les seves etapes inmadures i sobreviu entre 5º centígrads i 55 º centígrads. La infestació queda amagada durant mesos i pot aparèixer quan el dany ja és molt sever, en un estat molt avançat de degeneració de la palmera. No és possible certificar que una palmera està lliure de becut vermell després d’un simple control visual, ja que les palmeres infestades no es distingeixen de les sanes en estadis inicials de l’atac per larves.

A novembre de 2007 es va detectar un focus de becut vermell prop de l’aeroport d’Eivissa, i des de aquell moment es varen establir les mesures d’erradicació i control per evitar-ne la seua expansió. A Formentera no s’ha trobat encara indicis de becut vermell, i per conservar aquesta situació és important seguir una sèrie de racomanacions indicades a continuació, per evitar la introducció i propagació del Rhynchophorus ferrugineus (Oliver 1790):

Totes les palmeres que circulin dins l’àmbit territorial de les Illes Balears d’un diàmetre superior a 5 cm (a la base del tronc sense pelar), destinades a la plantació o comercialització hauran d’anar acompanyades del passaport fitosanitari CE que garanteixi que no es troben afectades de Becut Vermell.

Les persones físiques o jurídiques que introdueixin palmàcies a Formentera, hauran de comunicar-ho per escrit a l'àrea d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça, en temps suficient per a que es puguin efectuar les inspeccions oportunes, i validar l’absència de la plaga.

Per altra banda, els productors, comerciants i propietaris particulars de palmeres, així com les corporacions locals, hauran de vigilar la presència del becut vermell a les palmeres produïdes, comercialitzades o plantades, i comunicaran a l’àrea d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça la detecció de palmeres afectades per la plaga o amb símptomes sospitosos de la seua presència.

Resulta molt perillós realitzar podes, o qualsevol tipus de neteja a les palmeres perquè, a conseqüència de les ferides produïdes, aquestos exemplars resulten especialment sensibles als atacs del becut vermell. Per aquesta raó s’aconsella la realització d’una sol·licitud per a la poda de palmàcies dirigida a la l'àrea d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça, realitzar les podes als mesos de gener i febrer sense perfilats al tronc, i un cop finalitzada la poda, realitzar un tractament fitosanitari a baixa pressió o a raig (20-40 litres fins amarar) amb substàncies actives autoritzades contra el Becut Vermell.


Per a més informació, podeu dirigir-se a l'àrea d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça de Formentera o al telèfon 971 32 10 87 (ext. 3)