• Català
  • Castellano
  • English

Formentera signa el conveni Leader amb l’objectiu d’impulsar el sector rural i agrícola de l’illa

aconveni_leader_webEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha signat avui un conveni de col·laboració amb la presidenta del Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera, Margalida Torres Planells, referent a l’aplicació de la metodologia Leader a l’illa de Formentera.

Formentera com a membre del Grup Leader, té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la població rural, mitigar l’abandonament del camp i, a través de la diversificació de les activitats del sector primari i el desenvolupament de la petita empresa agroalimentària, incrementar les rendes del sector rural de Formentera.

L’objecte del conveni és contribuir a la gestió del programa d’ajudes Leader i als projectes que directament du a terme el Grup d’Acció Local. Aquests projectes són diversos i entre ells hi ha la recuperació de les llavors de varietats tradicionals, assajar maneres de compensar els propietaris per al manteniment de les finques i la creació d’un viver d’empreses per petites indústries agroalimentàries.

En el cas de Formentera, el projecte Leader és continuació del projecte Leader Plus, amb el qual es va subvencionar l’obertura del Telecentre, la modernització d’una clínica veterinària, la creació d’un obrador de mel i diversos cursos de formació.

L’aportació anual de la institució insular serà de 15 mil euros per formar part d’aquest projecte europeu, que compta entre els seus membres amb ajuntaments, associacions o entitats empresarials.  Aquest conveni tendrà vigència fins al 31 de desembre de 2011 i podrà prorrogar-se anualment de forma expressa fins a la finalització del Programa Comarcal de les Pitiüses Leader Plus 2007-2013.

Les persones i col·lectius interessats en les subvencions Leader poden dirigir-se al Consell de Formentera on rebran informació respecte a les possibilitats de subvenció. S’ha obert la convocatòria d’ajudes per 2011, que compta amb tres períodes de presentació de sol·licitud, un fins el dia 23 d’aquest més i altres dos en juliol i octubre.

El Programa Leader pot subvencionar petits projectes en les àrees de diversificació de rendes en explotacions agràries, microempreses de sectors econòmics minoritaris, serveis a la població, patrimoni cultural, medi ambient i formació.

El pressupost del programa Leader es aportat pel del Ministeri de Medi Ambient, la Comissió Europea i la Comunitat autònoma.

Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera
L’associació sense ànim de lucre Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera fou constituïda el dia 20 de març de 2002, inscrita en el Registre d’Associacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb la missió d’afavorir el desenvolupament rural a Eivissa i Formentera i, en concret, dur a terme la gestió de la metodologia LEADER PLUS.

Aquest grup és una associació formada per representants del teixit social, empresarial i de les entitats locals del territori, amb l’objectiu de gestionar els fons econòmics destinats a millorar la qualitat de vida de les zones rurals i diversificar l’economia rural.