• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera pren mesures per a evitar les agressions d’animals al sector ramader de l’illa

ramatDes de l’àrea d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera, es vol donar a conèixer la ferma voluntat de solucionar els problemes referents als atacs de cans al ramat. En gener d’enguany, la primera de les mesures va ser fer un ban per conscienciar la població d’aquesta problemàtica.

En el període de temps que portam d’any, hi ha hagut un increment de denúncies de cans que es troben circulant lliurament sense acompanyant, amb la interposició de 38 denúncies enfront les 10 de l’any passat. Aquests problemes, per altra banda, són més freqüents en aquestes dates pel volum de gent que arriba a la nostra illa acompanyada de cans.

Segons l’ordenança municipal de tinença d’animals a l’entorn humà (publicada al BOIB el 28.01.2003), la institució insular aplicarà les sancions més estrictes, dins del marge que estableix la pròpia ordenança. Així, la primera denúncia per un ca amollat, comportarà una sanció de 150 € (sanció lleu), la segona denúncia per un ca amollat, ja es considerarà una sanció greu i comportarà una sanció de 300,50 €, i la tercera denúncia per un ca amollat (sanció greu) comportarà una multa de 750 €.

Els efectius de la Policia Local i els responsables de la canera municipal s’encarreguen de vetllar pel compliment de l’ordenança que té en compte, entre altres factors, les molèsties i els perills que puguin ocasionar els animals.

Cal recordar del perill “potencial” que comporta tenir cans, i que qualsevol ca pot ser causant de danys ramaders, per això es demana la màxima precaució als propietaris. S’ha de ser conscient que els danys provocats al ramat van acompanyat de denúncies i les corresponents sancions. A més, del dany irreparable per als pagesos i ramaders que de forma altruista mantenen la tradició ramadera de Formentera.

En cas de produir-se pèrdues ramaderes per atacs de cans, és molt important realitzar les pertinents denúncies a la Policia Local i a la Guàrdia Civil que, en qüestions d’investigació, en té les competències, mitjançant el SEPRONA.
Recordem que el gener d’enguany es va posar en marxa una campanya conjunta entre el Consell de Formentera i el cos de la Policia Local per vigilar la presència d’animals amollats a la via pública.

Per aquest motiu, des del Consell de Formentera es vol fer una crida a la participació ciutadana per evitar més situacions d’agressió al ramat de Formentera i garantir un correcte tracte als animals en cas d’abandonament. Totes aquelles persones que detectin la presència de cans a la via pública, poden trucar al responsable municipal de la canera municipal o avisar els efectius de la Policia Local.