• Català
  • Castellano
  • English

El Govern Balear explica a Formentera el pla d'actuació contra la processionària del pi

processionariaLa nit del dilluns 6 d'octubre, la sala polivalent de cultura va reunir la secció de territori del Consell d'Entitats per assistir a una reunió informativa del Pla d'actuació contra la processionària del pi a la qual hi van assistir 25 persones, la meitat a títol individual i l'altra meitat en representació de les entitats adscrites a la secció de territori.

El ponent va ser Luis Núñez, cap del servei de sanitat forestal del Govern de les Illes Balears. A la reunió no el va acompanyar cap altre integrant de l'administració del Govern Balear. Per part del Consell de Formentera, varen assistir Silvia Tur, consellera de medi ambient, i Santiago Ferrer, conseller d'agricultura.

El ponent va començar la seva intervenció citant la legislació vigent en la matèria de protecció de boscos. Per a Núñez, “la normativa deixa clar que la prevenció ha de ser de caràcter preventiu”. Tot seguit, el ponent va explicar els antecedents de la processionària del pi a les Illes Balears.
 
A Formentera l'arribada de la processionària és recent, de l'any 2007, a causa d'un pinyoner introduït de fora en un jardí privat. Des d'aleshores la reproducció d'aquesta larva, que després passa a ser oruga per acabar sent una papallona de colors no gaire vistosos ha anat creixent sense arribar a nivells molt preocupants excepte a un punt des Cap de Barbaria, on el número de captures de processionària ha anat creixent exponencialment.

Segons Núñez, “en aquest punt cada cop que els mascles surten a copular troben les femelles perquè estan molt concentrats en poc espai. Això no passa en altres punts de Formentera, on la població és baixa perquè els mascles surten a volar i els costa trobar les femelles per copular”.

El ponent va descriure els problemes que pot causar la processionària, que va des de desfullament als pins a problemes de salut per a persones, sobretot picors a ulls i pells, més perillosos per a les persones al·lèrgiques, i també pels animals com els cans.

El tècnic del Govern Balear va relatar mesures per intentar erradicar aquesta processionària i que han tingut èxit excepte a la zona des Cap de Barbaria i va explicar que el seu departament té decidit fumigar amb un producte que no és tòxic per humans i per abelles una zona de 300 hectàrees des Cap. Aquesta fumigació es realitzarà amb dos dies i serà abans del 17 de novembre.

Aquest punt va ser el més polèmic ja que veïns de la zona volien més informació i garanties de la composició del producte a utilitzar. Representants de l'Obra Cultura Balear i GOB també varen insistir en què seria més convenient utilitzar altres mitjans no tòxics per reduir la població de processionària, i en el cas últim d'haver d'usar producte apostaven per altres, al seu parer menys nocius.

Silvia Tur, tècnica del Consell Insular va puntualitzar que aquesta actuació serà puntual i que el Consell de Formentera es dotarà de mitjans per disposar de plans alternatius per tractar el problema de la processionària des de terra.