• Català
  • Castellano
  • English

Unanimitat per portar la Llei Agrària de les Illes Balears al Tribunal Constitucional per vulnerar l'autonomia de Formentera

extraord llei agrariaEl ple del Consell de Formentera, reunit aquest matí en sessió extraordinària, ha aprovat per unanimitat tramitar davant del Tribunal Constitucional un conflicte de defensa de l'autonomia local de Formentera contra determinats preceptes de la Llei Agrària de les Illes Balears aprovada el passat 16 de desembre.

Els arguments que basen aquest conflicte de defensa “ja varan ser presentants en forma d'al·legacions durant el tràmit de la Llei, en concret en les fases d'avantprojecte i de projecte de Llei, els passats mesos d'agost i setembre, sense que fossin acceptades”, ha manifestat Santi Juan, conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Consell de Formentera.

En el transcurs de la sessió, el secretari del Consell de Formentera, Àngel Navarro ha detallat els arguments jurídics que fonamenten aquesta decisió, i que són fonamentalment dos.

D'una banda hi ha els arguments relacionats amb el dret civil propi d'Eivissa i de Formentera. Navarro ha dit que “no té en compte (en referència a la Llei agrària) l'explotació a majoral pròpia de Formentera com a contracte tradicional d'explotació agrícola”. Es dóna la circumstància que la mateixa Llei sí que “té en compte l'anomenada societat rural menorquina”.

La llei “tampoc té en compte la figura dels tornalls, pròpia de l'escala territorial, mental i peculiar de les Pitiüses, i pren com a referència per a mesurar la terra les quarterades del dret agrari mallorquí”.

Per altra banda, hi ha una vulneració de les competències pròpies del Consell de Formentera reconegudes per l'Estatut de les Illes Balears en urbanisme, turisme i ordenació territorial quan “permet l'acampada lliure en determinades explotacions agrícoles, i les fomenta, sense tenir en compte que aquesta pràctica Formentera la té prohibida, fins i tot aquesta illa compta amb un règim sancionador explícit contra aquesta pràctica”, ha dit Navarro.