• Català
  • Castellano
  • English

Campanya per a la identificació de cans, “Posa’m el xip”

campanya_xip_webLa consellera d’Agricultura, Ramaderia, Caça i Pesca del Consell de Formentera, Dolors Tamargo, ha informat avui en roda de premsa de la col·laboració de la institució insular en la campanya “Posa’m el xip”, per tal de recordar l’ús del xip en cans, promoguda per l’escola oficial de veterinaris de les Illes Balears.
Juntament amb el representant del Col·legi de veterinaris de les Pitiüses i veterinari del Consell d’Eivissa, Joan Riera, s’han donat a conèixer les característiques més importants de la campanya.

Els microxips són unes petites càpsules d’una mida semblant a un gra d’arròs; en el seu interior es troba un codi electrònic únic protegit per una coberta fabricada amb un vidre especial que el protegeix. S’implanta de forma subcutània en l’animal mitjançant una xeringa especial.
La identificació dels cans haurà de portar-se a terme en el termini de tres mesos a partir de la data de naixement i en tots els casos constituirà un requisit previ i obligatori per realitzar qualsevol transacció comercial de l’animal. El codi de la identificació haurà d’aparèixer en la documentació de la transacció. El sistema d’identificació electrònica inclou les dades de l’animal, de la persona propietària i del veterinari.

Els avantatges que comporta l’aplicació del microxip permeten identificar el ca en cas de pèrdua o robatori, i és d’aplicació completament indolora, duradora i dificilment falsificable.

Les autoritats sanitàries es beneficien d’aquest sistema perquè permet el control sanitari dels animals i d’aquesta manera poden establir programes de lluita i eradicació enfront possibles zoonosi. També evita l’abandonament, a través de les sancions que imposa la legislació a la persona que realitza aquest acte i que figura com propietari en el registre d’identificació.

El Consell de Formentera col·labora en aquesta campanya amb l’aportació de 350 euros per a l’edició i distribució de fulletons que informin sobre els beneficis de portar el xip, tant per al propietari com per al ca, així com de la seua obligatorietat.

Tal com estableix l’ordenança municipal que regula la tinença d’animals en l’entorn humà, siguin domèstics, domesticats o salvatges en captivitat, es fa una crida a la responsabilitat que comporta la tinença d’un gos, així com vetllar per la seua seguretat, també per facilitar el servei de la canera municipal, i naturalment per a una millor convivència i entesa entre tots.
Més informació a www.covib.org