• Català
  • Castellano
  • English

Formentera compta amb el major percentatge d’inserció de persones usuàries en risc d’exclusió social de les Balears

atenciousuaris_webEl Projecte Estaló: Servei d’Acompanyament a l’Ocupació i Renda Mínima d’Inserció continuarà el 2012 a Formentera, tal i com s’ha portat a terme durant els tres darrers anys gràcies al conveni de col·laboració entre el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de la Conselleria de Treball i Formació i el Consell Insular de Formentera.

El conveni, aprovat en data 15 de desembre de 2011, a la Reunió Interinsular de la Renda Mínima d’Inserció, que va tenir lloc a la seu de la Direcció General de Família, Benestar Social i Atenció a Persones en Situació Especial de Palma, està en procés d’elaboració per a ser signat en les mateixes condicions i quanties que l’any passat.

Aquest conveni es va signar per primera vegada l’any 2009 per tal de donar un renovat impuls a les accions d’inserció sociolaboral en el marc de la renda mínima d’inserció. La finalitat d’aquest projecte és fomentar l’ocupabilitat de persones aturades de llarga durada, amb dificultats especials per accedir al mercat laboral pel fet de patir desavantatges generalitzats en termes d’educació, habilitats, ocupació, habitatge i/o recursos econòmics.

El fet que a Formentera hi hagi pocs recursos formatius i específics ha creat la necessitat de comptar amb aquest Servei d’Acompanyament a la Inserció, a través del qual es detecten aquelles persones susceptibles de risc d’exclusió i així poder treballar d’una forma individualitzada i propera mitjançant l’elaboració d’un Pla Individual d’Inserció Social i Laboral.

La peculiaritat socioeconòmica i laboral de Formentera, caracteritzada per una marcada estacionalitat, fa que el projecte Estaló hagi tengut una bona acollida i un notable increment d’usuaris demandants d’aquesta prestació des de la seua aplicació.
A partir de la posada en marxa d’aquest servei, el mes de maig de 2009, el nombre total de persones usuàries va ser de 10. D’aquests, 3 eren beneficiàries de la RMI, i els altres 7 se’ls va fer l’acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat, fet que suposa la inserció d’un 30%.

El 2010 es va duplicar el servei amb 20 usuaris. D’aquests, 6 eren beneficiàries de la RMI, i a la resta se’ls va fer l’acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat. D’aquests 20 usuaris, el 50% va aconseguir la inserció laboral. Pel que fa al 2011, el nombre d’usuaris va ser de 30 persones, de les quals, 6 varen percebre la prestació de RMI i els 24 restants amb el servei acompanyament. D’aquest total, un 70% s’ha inserit al mercat laboral. 

Des del projecte Estaló s’ha creat una Xarxa d’Empreses, on el col·lectiu més vulnerable i en risc d’exclusió pugui desenvolupar l’itinerari d’inserció sociolaboral, a través de pràctiques no remunerades. Actualment tenim 17 empreses que s’han adherit a aquesta Xarxa, la majoria del sector de l’hostaleria, i per tant estan disposats a rebre usuaris de la RMI per realitzar l’itinerari d’inserció sociolaboral.

Des que va començar el projecte hem treballat amb 7 empreses: 2 dins l’hostaleria (1 restaurant i 1 cafeteria), i 5 de serveis: (1 empresa de venda a l’engròs de productes d’alimentació, 1 empresa de lloguer de cotxes, 1 magatzem d’una empresa de venda a l’engròs de productes per hotels i 2 bugaderies) on les persones usuàries de la RMI han desenvolupat les hores de pràctiques. Enguany continuarem treballant per tal d’ampliar la xarxa d’empreses i poder arribar a d’altres sectors del mercat laboral, i en aquest sentit, promocionar el servei i conscienciar les empreses del valor de la seva participació.

Volem destacar la importància de seguir treballant en la consolidació del projecte durant els pròxims anys per tal d’oferir més possibilitats de millorar la qualitat de vida de la  ciutadania de Formentera. Aquest és un dels nostres grans reptes, per tal d’avançar en el camí cap a la millora de la seua qualitat de vida.