• Català
  • Castellano
  • English

El Govern Balear retalla un 34% la subvenvió en matèria d’immigració a Formentera

ammigrants_webLa consellera de Benestar Social, Joventut i Immigració del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernàndez ha informat avui en roda de premsa de la retallada del Govern Balear en màteria d’immigració a l’illa de Formentera. 

Des de l’any 2008, el Govern Balear i el Consell de Formentera signen un conveni de col·laboració anual que permet la contractació de personal per facilitar a les persones i institucions la informació necessària en matèria d’estrangeria i immigració, a més d’assessorar i ajudar en els diferents tràmits relacionats, així com fomentar l’aprenentatge de la llengua catalana amb l’objectiu d’afavorir el seu acolliment i secundar la seva integració. En aquest darrer cas, destaca el projecte començat en octubre de reforç escolar per alumnes immigrans i/o en risc d’exclusió social.

En el primer conveni l’any 2008, el Govern Balear va aportar el 90% del finançament, mentre que el segon va disminuir fins a un 83%, i el 15% va ser finançat pel Consell Insular de Formentera. L’import aportat va ser de 49.000 euros i 10.000 euros, respectivament. En les mateixes condicions econòmiques es va signar l’any 2010. 

L’any 2011, com a conseqüència de l’increment de la demanda del departament i davant la impossibilitat de donar-hi cobertura, es va tantejar davant la Direcció General d’Immigració la possibilitat d’ampliar la dotació econòmica del conveni per tal de contractar un tècnic més a mitja jornada. La Direcció General d’Immigració, vist el volum d’usuaris del departament i el seu creixement, va acceptar incrementar la dotació econòmica en 10.000 euros, la qual cosa va suposar un increment del 3%  pel que fa a l’aportació del Govern Balear, que va aportar la quantitat de 59.000 euros, mentre que el Consell de Formentera seguia aportant 10 mil euros. 

Enguany, durant l’estiu, el Govern Balear es va posar en contacte amb Formentera per informar del manteniment del finançament en matèria d’immigració, tot i que finalment, el passat 23 d’octubre els serveis tècnics del Govern Balear ens van comunicar que la subvenció es reduïa un 34%, el que suposa l’aportació de 35 mil euros per part del Govern Balear, que correspon a un 51%, mentre que la part aportada pel Consell de Formentera incrementa fins a un 49% del total.
 
Un servei d’alta demanda a Formentera
El servei en matèria d’immigració a Formentera és un servei d’alta demanda i absolutament necessari per donar una atenció de qualitat als nostres ciutadans/es, sent un  dels serveis amb major volum d’atenció dins l’àrea de Benestar Social. (el primer, amb un 38%, són els serveis prestats des del departament de Treball social i el segon és el departament d’Immigració amb un 30%). El bon funcionament del servei, gràcies a l’eficàcia i eficiència demostrada pels tècnics de l’àrea, és essencial per la cohesió social de l’illa, sobretot a Formentera on la integració social es torna imprescindible. 

Entre les tasques esmentades anteriorment, destaca el suport a les associacions de persones immigrades, tenint com a finalitat dinamitzar i reforçar les associacions. En aquesta línia, destaca la seva elevada implicació en l’organització de la Festa Intercultural com a plataforma en el foment de les relacions intergrupals i interculturals. 

A Formentera, a diferència de la resta de Conselleries de les Illes Balears, es gestiona el servei objecte d’aquesta col·laboració de forma integrada (l’OFIM) i coordinada amb la resta de serveis de Benestar Social; cosa que ha fet el servei més eficaç i eficient. El nostre conveni, per raons d’aïllament insular, és específic i diferent a la resta de aportacions econòmiques realitzades a les Illes Balears. A més a més,  es va assolir el compromís que seria el primer conveni a signar-se a les Balears enguany, ja que no requeria cap tipus de canvi en relació a l’anterior conveni i sobretot perquè és l’única aportació del Govern Balear en matèria d’immigració a l’illa. El canvi en les condicions afecta principalment la qualitat del servei, que s’ha vist disminuïda, ja que de moment ens hem quedat amb una tècnica, aprofitant que l’altra és de baixa maternal.

La pretensió del Govern per al 2013 és signar un conveni finançat per igual entre les dos administracions, malgrat que les competències corresponen al Govern Balear i que la institució insular posa l’oficina i el material necessari per a l’adequada gestió del servei. De cara al 2013 s’estudiarà com garantir el manteniment del servei en les mateixes condicions. Tenint en compte la dependència econòmica d’una illa tan petita com Formentera, el Govern Balear s’està eximint de les seves responsabilitats, ja que molts dels serveis seran impossibles de prestar sense el seu suport.