• Català
  • Castellano
  • English

Cloenda de la Universitat Oberta per a Majors 2012/2013

uom tardor2013Aquesta tarda tendrà lloc a Formentera l’acte de cloenda i lliurament de certificats als 47 alumnes del programa de la Universitat Oberta de Majors a Formentera de l’any acadèmic 2012-2013.

Hi assistiran la consellera de Benestar Social del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández, el director de l’oficina de la Caixa de Sant Ferran, Josep Verdera i la directora de la Universitat Oberta de les Illes Balears, Joana Mª Seguí Pons que també s'ocupa, entre d'altres coses, de la Universitat Oberta per a Majors, i que és catedràtica de geografia de la UIB. També hi seran presents els membres de l'executiva del Club de Jubilats de Sant Francesc.

Totes les conferències s’han dut a terme al Club de Jubilats de Sant Francesc en horari de tarda. El programa ha estat el següent:

31/05/2013: Inauguració."Envellir:dormir malament o dormir diferent?". Ponent: Dr. Antoni Gamundi, professor titular del departament de Biologia de la UIB.
21/06/2012: "Activitat física i gent gran: un tàndem molt saludable". Ponent: Sra. Maria José Torres Planells, llicenciada en Educació Física i Esports i màster en Psicologia de l'esport i entrenament esportiu.
20/09/2013: "Neurogastronomia: menjar amb el cervell". Ponent: Dra. M. Cristina Nicolau Llobera, professora del departament de Biologia de la UIB.
11/10/2013: "Estrès i salut". Ponent: Francisco Javier Serapio, psicòleg clínic i psicoterapeuta.
25/10/2013: "Les receptes tradicionals de la cuina de Formentera", Antoni Mayans (cuiner restaurant Vogamarí de Formentera).
15/11/2013: "Beneficis de les tècniques de relaxació. Aprendre a respirar". Ponent: Carmen Ortiz, psicòloga i infermera del Centre de Salud de Vila, professora associada de la UIB. Cloenda.

Els objectius d’aquest programa són fomentar la participació de la gent gran dins la Universitat de les Illes Balears, fer possible l’aprenentatge al llarg de tota la vida i la construcció d’una autèntica societat del coneixement, incrementar el nivell educatiu d’aquest grup de població, contribuir a l’envelliment actiu i a la millora de la qualitat de vida de la gent gran, fomentar les relacions intergeneracionals i continuar potenciant el rol de l’alumnat universitari gran com a model participatiu de referència per al col·lectiu de gent gran i per a la societat en general, entre d’altres.

El cicle es va engegar a Formentera l’any 2009, després de més de 10 anys oferint una educació per als majors a les Illes Balears. La bona acollida de Formentera va aconseguir fer realitat la cobertura d’un programa educatiu regular per als majors de l’illa, que fins ara només comptava amb un programa d’estudis mitjançant la UOM a l’illa d’Eivissa.

Programa de la UOM a les Illes Balears
L’any 1998 la Universitat de les Illes Balears va posar en marxa la Universitat Oberta per a Majors, amb l’objectiu de dur a terme un projecte educatiu per a aquest sector de població, emmarcat en el nou paradigma de l’aprenentatge al llarg de tota la vida. Un projecte que no solament millorés els coneixements de la gent gran, sinó també la seva qualitat de vida a tots els nivells. Des d’aquell moment i fins a l’actualitat, la UOM s’ha consolidat en projectes, en nombre d’estudiants i en projecció social.

La UOM està dirigida a persones adultes més grans de 55 anys o persones prejubilades amb estudis primaris que estiguin interessades a realitzar alguns dels programes o de les activitats que es duen a terme a la Universitat, a les seus universitàries, als centres universitaris municipals i en altres llocs que puguin acordar-se.

La UOM és un projecte dinàmic i viu que, a més dels títols propis, disposa d’uns espais nous: el primer, anomenat Nous Projectes, des del qual preparen nous programes i activitats adaptant-se a les demandes de l'alumnat i a les línies estratègiques de la formació permanent dirigida als adults grans des de la Universitat. I, el segon, els Programes Internacionals, d’on destaquen la Universitat Internacional d’Estiu per a Majors, amb l’objectiu d’acostar l’educació, la cultura i la societat dels diferents països europeus als programes d’aprenentatge permanent per a gent gran de les diferents universitats europees que ofereixen aquests tipus de programes.