• Català
  • Castellano
  • English

L’Obra Social "la Caixa" porta a Formentera dos concerts dintre del cicle Diversons. Música per a la integració

La iniciativa musical de l’entitat persegueix fomentar l’intercanvi entre les diferents cultures i tradicions que conviuen al nostre país. DIVERSONS porta a escenaris populars grups que interpreten música d’arrel o d’inspiració tradicional dels seus respectius països o cultures d’origen.

El programa DIVERSONS de l’Obra Social ”la Caixa” reuneix, des del 2005, músics i conjunts que interpreten música d’arrel o d’inspiració tradicional dels seus països d’origen respectius.
Es tracta de grups que s’han presentat a una convocatòria convocada pel Departament de Música de l’Obra Social “la Caixa” i que posteriorment han estat seleccionats per un jurat especialitzat en músiques del món i que formaran part del projecte DIVERSONS durant aquesta temporada. En aquesta ocasió, l’Obra Social ”la Caixa” porta a Sant Ferran-Formentera, en col·laboració amb  el Consell Insular de Formentera, dos concerts del programa DIVERSONS, a càrrec dels grups Sandra Redher, que se celebrarà el 29 de maig a les 21.30 hores a la plaça de Sant Ferran i Lusofonías, que tindrà lloc el proper diumenge 30 de maig a les 21.30 hores també a la plaça de Sant Ferran. Tot plegat, en el marc de les Festes de Sant Ferran que organitza la conselleria de Cultura de Formentera.
La Fundació “la Caixa” ofereix les eines necessàries per tal que un grup de música que inicia la seva trajectòria es professionalitzi: formació tècnica, musical, nocions administratives i remuneració dels concerts. Amb l’objectiu de fomentar la integració i la convivència entre cultures, DIVERSONS ofereix la possibilitat d’expressió atractiva i valuosa als nombrosos intèrprets i conjunts de músiques del món que, originaris dels llocs més diversos, resideixen i elaboren la seva proposta creativa al nostre país.  En aquest sentit, DIVERSONS suposa una plataforma de llançament a la carrera musical, de fet, alguns dels grups que han participat en altres edicions formen part de les programacions més importants de músiques del món del nostre país, a més a més, alguns d’ells, posteriorment al seu pas pel programa DIVERSONS, són escollits per altres projectes pedagògics del Departament de Música de l’Obra Social “la Caixa”.
Mitjançant aquest projecte, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa la difusió i la promoció de músiques del món, a través de les quals, ens aproximem a diferents espais per a fomentar la integració i la convivència entre diferents  cultures. 
Des del seu naixement, ja fa sis anys, el projecte ha portat a més de 200 ciutats espanyoles més de 600 concerts en viu davant de més de 200.000 espectadors. El projecte ha donat a conèixer tradicions que van des de la música andina fins a l’Àfrica negra passant per la música dels balcans. Cada any, el Departament de Música de l’Obra Social “la Caixa” obre una nova convocatòria perquè es puguin presentar les diverses propostes.

Sandra Rehder. Tango
Sandra Rehder ha aconseguit convertir-se en una destacada figura de l’escena del tango a Barcelona, amb la seva veu enlluernadora, de vegades molt dolça, de vegades d’una força animal. Acompanyada per tres instrumentistes d’eficàcia provada, Rehder combina coneguts clàssics de Gardel, Manzi, Expósito, Charlo o Tróilo amb temes dels lletristes i compositors d’avui o recitats de poemes d’autors diversos (inclosa ella mateixa) per construir un repertori que es mostra amb una energia sorprenent i encomanadissa.
La relació entre Barcelona i el tango ve de lluny, de molt lluny, fins al punt que el mestre Enrique Cadícamo va dir, l’any 1930, que la ciutat catalana era la tercera pàtria del gènere. La música urbana del Río de la Plata ja no viu temps com aquells en què Gardel es passejava per Buenos Aires dalt d’un cotxe regalat pels seus admiradors catalans. Però Barcelona encara és una plaça desitjada i respectada per tots els artistes de tango. Potser per aquest motiu, aquí és on es va instal•lar Rehder.

Lusofonias. Portugal
Aquest projecte va néixer fa un any a Madrid, quan la cantant Patricia Colaço, després de nombroses experiències en grups de jazz llatí i música brasilera, va convocar diversos músics d’estils diferents per treballar, des d’una sonoritat acústica, materials diversos que tinguessin com a element comú l’idioma portuguès, probablement un dels més musicals que hi ha. A partir d’aquí, el grup (integrat per un acordionista eclèctic, un contrabaixista de jazz i un guitarrista que busca connexions entre el flamenc i la música brasilera, a més de la vocalista culpable de tot plegat) va fer una recerca que l’ha fet concentrar-se en el fado lisboeta, els cants tradicionals de la regió portuguesa de l’Alentejo, la morna capverdiana, el semba d’Angola o el xoro carioca. Amb propostes urbanes o rurals, pausades o rítmiques, genuïnes o mestisses, l’univers musical lusòfon és ple de matisos i sons d’una gran riquesa que aquest quartet posa, de manera impecable, al nostre abast en una sola sessió.

DIVERSONS 2010. Música per a la integració. Concerts de músiques del món organitzat per l’Obra Social ”la Caixa” i el Consell Insular de Formentera.

Dissabte 29 de maig a les 21.30 hores
Sandra Rehder. Tango
Sandra Rehder, veu solista, Pablo Logiovine, bandoneó, Gustavo Cassisi, guitarra, Pablo Giménez, flauta travessera.

Diumenge 30 de maig a les 21.30 hores
Lusofonias. Portugal
Patricia Colaço, veu principal, David Tavares, guitarra acústica, Coco Fernández, acordió, piano, percussió, Francis Loque, contrabaix.