• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera aprova una baixada de l'Impost de Béns Immobles

pleoctubre2013 webLa sessió plenària del Consell Insular de Formentera celebrada avui ha aprovat qüestions com la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Béns Immobles,IBI, l'aprovació definitiva del Pla Territorial d'Emergències, Platerfor, la proposta del conveni pel manteniment i funcionament de les places del Centre de Dia per a les persones en situació de dependència, així com una proposta que insta al Govern Balear a invertir en educació els descomptes de sou de les nòmines del professorat durant els dies de vaga.

En primer lloc i pel que fa a la part resolutiva, s’han aprovat per majoria absoluta, amb l'abstenció del Partit Popular i el Grup Independent, els punts 1 i 2 relatius a l'aprovació del compte general 2010 i 2011.

Pel que fa al punt 3 de l’ordre del dia, s’ha aprovat per unanimitat la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Béns Immobles. Amb la nova ponència total de valors, des de l'àrea d'Hisenda de Formentera s’ha cregut convenient abaixar els tipus impositius de l’IBI, passant de un 1,10% a un 1%, per tal de suavitzar la càrrega impositiva i que es pugui assumir de manera progressiva.

L'elevat deute que el Govern Balear manté amb el Consell de Formentera, ha obligat al seu equip de govern a prendre decissions tributàries que no haurien set necessàries si l'Executiu Autonòmic complís amb les seves càrregues econòmiques. Per aquest motiu, des del Consell Insular s'anirà amortiguant aquesta pressió fiscal a mesura que la Comunitat Autonoma vagi pagant el seu deute amb Formentera. La recaptació per al 2014 en concepte d'urbana serà de 3.5 milions.

Així mateix, s'ha cregut convenient establir una bonificació del 75% per a l’Impost sobre Béns Immobles en el cas dels immobles amb grau de protecció B, inclosos en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, per tal que les càrregues d’aquests immobles siguin menors, i es promogui la seva conservació per tal de preservar el seu valor com a patrimoni històric de l’illa. Aquestes bonificacions afecten a un total de 65 cases, 24 de les quals es troben en sòl rústic i les 41 restants en sòl urbà.

Pel que fa al punt nº 4, s'ha aprovat de forma definitiva per unanimitat el Pla Territorial d'Emergències de Formentera. El PLATERFOR té com a objectiu identificar i avaluar els riscos potencials existents a l’illa de Formentera, així com elaborar un catàleg de mitjans materials i humans i establir els protocols d’actuació davant cada tipus de contingència, coordinant tots els grups de treball que hagin d’intervenir en cada moment. A partir de l’aprovació definitiva d’aquest Pla es constituirà la Junta Local de Protecció Civil, i s'aprovarà el seu reglament per tal d’establir les prioritats d’actuació en matèria d’emergències en el conjunt de l’illa.

Pel que fa a la proposta núm.5 relativa a la ratificació de membres del Consell d'Entitats, s'ha aprovat per unanimitat, de la mateixa manera que el punt nº 6 relatiu a una modificació del Reglament regulador del Parc de Patinatge, Skate parc.

Seguint en aquesta dinàmica, els punts 7 i 8 també han estat aprovats per unanimitat. Pel que fa al 7 relatiu a l'aprovació del conveni amb el Govern Balear pel manteniment i funcionament de les places del Centre de Dia per a persones en situació de dependència, s'ha aprovat malgrat que la proposta feta per part de la conselleria de Família i Serveis Socials i la fòrmula proposada de preu/plaça per places ocupades del centre no contempla una aportació que garanteixi la viabiliat del servei fins que les ràtios d'ocupació no augmentin.

La proposta del conveni obliga al Consell de Formentera assumir el 60% del cost del Centre de Dia, per tal d'assegurar la viabilitat de l'únic servei d'atenció a la dependència que actualment disposa la nostra illa, la qual cosa suposa una càrrega molt important per a la institució, sobretot tenint en compte l’elevat deute que la Comunitat Autònoma té amb el Consell de Formentera.

El nou sistema de pagament establert pel Govern Balear va en funció de les places ocupades, i estableix uns preus uniformes per a totes les Illes Balears sense tenir en compte la singularitat de Formentera. Això ha fet que el Govern Balear hagi reduit el seu finançamant d'un 80% a un 34%. Enguany el conveni està valorat en 207 mil euros a diferència dels 502 mil euros de l’any passat.

Pel que fa a la proposta per tal que el Govern Balear inverteixi en educació els descomptes del sou de les nòmines del professorat durant els dies de vaga, obeeix a les continues retallades que està patint el sector de la educació en els darrers anys, que s'han traduit en menys possibilitats de tenir professorat de suport, fer desdoblaments o agrupaments flexibles i, fins i tot, ha provocat la desaparició dels programes d'atenció a la diversitat, i/o reforços i programes de suport. Tenint en compte això, així com l'estimació de la mateixa conselleria d'Educació que només en la segona setmana de vaga s'estalvià 800.000 euros en el sou del professorat, seria una mesura paliativa sobre les retallades sofertes en l'àmbit educatiu.

La consellera de Turisme, Comerç i Mobilitat del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer, ha dut a terme la seva compareixença, on ha explicat la feina feta a les seves àrees durant el darrer any i les propostes de futur en les matèries sota la seva responsabilitat.