• Català
  • Castellano
  • English

8 de març 2011: Dia Internacional de la dona Treballadora

pria_de_la_donaLa consellera d’Educació, Cultura i Igualtat de Formentera, Sònia Cardona, juntament amb la consellera de Benestar Social, Margalida Font i diverses representants de l’associació Espai Dones, han presentat avui el programa d’activitats previst per al proper 8 de març com a commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Des de fa dotze anys, les dones de Formentera no falten a la cita per commemorar aquesta data tan assenyalada al calendari arreu del món, un dia a l’any per a la mobilització social per acabar amb una discriminació que determina un accés diferenciat als recursos.

Enguany l'àrea de Participació ciutadana i Igualtat de Formentera, en estreta col·laboració amb l'associació de referència en la matèria, Espai Dones, ha preparat activitats durant els mesos de març i abril. Aquestes activitats s'inicien el mateix 8 de març amb la tradicional lectura del manifest i la inauguració de l'exposició de fotografia de Dolors Porredón “Formentera: l’illa de les dones”, una exposició que compta amb el suport de l'Institut Balear de la Dona i que contribuirà a la visibilització de les moltes i variades aportacions de les dones a la riquesa social de la nostra illa.

La resta de manifestacions culturals, on les dones seran les protagonistes, abracen el contacontes amb Encarna de las Heras, el teatre amb els monòlegs de la vagina, el sopar de germanor o la conferència “Què vol dir feminisme?”, a càrrec de la presidenta del Consell Balear de Participació de les dones, Nina Parrón.

Com a part dels actes organitzats per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, també es celebrarà el III Homenatge a la Dona Major de Formentera, amb la col·laboració del Consell de Formentera, els clubs de jubilats de l'illa, la colla de ball "Els Xacoters " i Maria Mayans Juan, que cada any compon una glosa commemorativa de la trobada.

Recordem que Espai Dones Formentera va néixer el 5 de març de 2007 com un espai de trobada i diàleg dirigit a totes les dones de Formentera, que té, entre d’altres, els següents objectius: potenciar i millorar la participació de les dones en el desenvolupament polític, social, laboral, econòmic i cultural, potenciar l’associacionisme de les dones com a exercici de la ciutadania, difondre els valors d’igualtat sense discriminació per raó de sexe, defensar els drets i interessos de les dones, així com contribuir al desenvolupament del benestar social, el divertiment i la col·laboració amb les entitats en els actes oficials commemoratius de dies específics en la lluita per la igualtat.

Tant des del Consell de Formentera com des d’Espai Dones es realitza una tasca de denúncia, reflexió i conscienciació que cada dia va una passa més enllà en la implicació de la societat en aquesta temàtica. Recordem, que el passat 25 de febrer es va aprovar per unanimitat en sessió plenària la proposta d’aprovació del Consell de Participació de les Dones, juntament amb el seu reglament, per tal de promoure activament la igualtat entre dones i homes de forma efectiva, amb la participació de la societat civil i amb la finalitat d’aconseguir una societat més justa i igualitària, des dels diferents àmbits de la vida política, cultural, econòmica i social.

El Consell de Participació de les Dones de Formentera és un òrgan col·legiat de naturalesa consultiva, participativa i d’assessorament del Consell Insular de Formentera en matèria d’igualtat entre dones i homes. Aquest òrgan actuarà en aquells àmbits que tenguin una relació directa o indirecta amb la qualitat de vida i el progrés social de les dones, i que contribueixin des de la perspectiva de gènere a aconseguir avenços socials.

Programa

Dimarts, 8 de març
Inauguració de l’exposició de fotografia de Dolors Porredón “Formentera: l’illa de les dones”. 20h Sala d’exposicions
Lectura del Manifest. 20h Plaça de la Constitució

Divendres, 11 de març
Curset-taller “Què vol dir feminisme?” a càrrec de Nina Parrón, presidenta del Consell de participació de les dones de les Illes Balears. 18 h Sala d'actes de l'àrea de Cultura i Patrimoni

Dissabte, 12 de març
Sopar i festa de germanor de l’Associació Espai Dones. Interessades adreçar-se a espaidonesformentera@hotmail.com o al telèfon 697941016

Divendres, 18 de març
Contacontes d’Encarna de las Heras. 20.30 h Sala d’actes de l’àrea de Cultura i Patrimoni

Diumenge, 20 de març
III Homenatge a les Dones Majors de Formentera. 12 h Centre Social de la Tercera Edat de Sant Francesc.

Dissabte, 2 d’abril
Projecció de la pel·lícula “En tierra de hombres” de Niki Caro. 20h Sala d’actes de l'àrea de Cultura i Patrimoni.

Dissabte, 16 d’abril
Teatre: “Los monólogos de la vagina”. Obra escrita per la feminista nord-americana Eve Ensler. 20h a la sala de Cultura municipal (Cinema).