• Català
  • Castellano
  • English

8 de març 2012: Dia Internacional de la Dona Treballadora

donatreballadora_webLa consellera de Benestar Social, Joventut i Igualtat del Consell de Formentera, Dolores Fernández, juntament amb la presidenta de l’associació Espai Dones, Antònia Ferragut, han presentat avui el programa d’activitats previst per al pròxim 8 de març com a commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Des de fa tretze anys, les dones de Formentera no falten a la cita per commemorar aquesta data tan assenyalada al calendari arreu del món, un dia a l’any per a la mobilització social per acabar amb una discriminació que determina un accés diferenciat als recursos.

Enguany l’àrea d’Igualtat de Formentera, en estreta col·laboració amb l’associació de referència en la matèria, Espai Dones, ha preparat activitats durant tot el mes de març. Aquestes activitats s’inicien el mateix 8 de març amb la tradicional lectura del manifest i una taula informativa a la plaça de la Constitució.

La resta de manifestacions culturals, en què les dones seran les protagonistes, abarquen el contacontes amb Encarna de las Heras, la projecció de dos pel·lícules al Casal d’Entitats, Agua con sal, del director Pedro Pérez Rosado i Yenti, dirigida per Bàrbara Streisand, a més del tradicional sopar de germanor.

Com a part dels actes organitzats per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, també es celebrarà el IV Homenatge a la Dona Major de Formentera, amb la col·laboració del Consell de Formentera i els clubs de jubilats de l’illa.

Recordem que Espai Dones Formentera va néixer el 5 de març de 2007 com un espai de trobada i diàleg dirigit a totes les dones de Formentera, que té, entre d’altres, els següents objectius: potenciar i millorar la participació de les dones en el desenvolupament polític, social, laboral, econòmic i cultural, potenciar l’associacionisme de les dones com a exercici de la ciutadania, difondre els valors d’igualtat sense discriminació per raó de sexe, defensar els drets i interessos de les dones, així com contribuir al desenvolupament del benestar social, el divertiment i la col·laboració amb les entitats en els actes oficials commemoratius de dies específics en la lluita per la igualtat.

Tant des del Consell de Formentera com des d’Espai Dones es realitza una tasca de denúncia, reflexió i conscienciació que cada dia fa una passa més enllà en la implicació de la societat en aquesta temàtica. Referent a això el febrer de 2011 es va crear el Consell de participació de les Dones de Formentera, juntament amb el seu reglament, per tal de promoure activament la igualtat entre dones i homes de forma efectiva, amb la participació de la societat civil i amb la finalitat d’aconseguir una societat més justa i igualitària, des dels diferents àmbits de la vida política, cultural, econòmica i social.

El Consell de Participació de les Dones de Formentera és un òrgan col·legiat de naturalesa consultiva, participativa i d’assessorament del Consell Insular de Formentera en matèria d’igualtat entre dones i homes. Aquest òrgan actuarà en aquells àmbits que tenguin una relació directa o indirecta amb la qualitat de vida i el progrés social de les dones, i que contribueixin des de la perspectiva de gènere a aconseguir avenços socials.

Així mateix, des de l’àrea de Benestar Social de Formentera es duu a terme el servei d’atenció a les dones víctimes de la violència masclista, el qual es realitza les 24 hores del dia amb el telèfon d’urgència, servei d’atenció immediata d’acompanyament i  seguiment de les dones. En definitiva el que es pretén és refermar la cultura institucional d’igualtat de gènere i fer que el salt entre igualtat formal i igualtat real sigui definitiu.