• Català
  • Castellano
  • English

25 de novembre: Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

25novembre_webLa consellera de Benestar Social i Igualtat del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández, ha presentat avui en roda de premsa el programa previst pel Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les Dones, juntament amb les representants de l’associació Espai Dones.

La commemoració del 25 de novembre té com a objectiu eradicar la violència masclista i caminar cap a una societat igualitària. Des de l’àrea d’Igualtat de Formentera es manté una estreta col·laboració amb aquesta entitat, i la celebració d’aquest dia suposa un impuls molt important per a la defensa i conscienciació del drets de la dona. Tant des del Consell de Formentera com des d’Espai Dones es realitza una tasca de denúncia, reflexió i conscienciació que cada dia va una passa més enllà en la implicació de la societat en aquesta temàtica.

Per a enguany, el programa d’actes s’enceta avui dia 20 amb la projecció de la pel·lícula El secreto de Esma de la directora Jasmila Zbanic, de Sarajevo. Aquest film va rebre l’oso de oro al Festival Internacional de cinema de Berlín el 2006. Continuen els actes el proper dia 24 amb la intervenció de la contacontes Encarna de las Heras.  El dia commemoratiu, el 25 de novembre, enguany cau en diumenge, pel que les activitats més importants es celebraran el dilluns 26. Com cada any es col·locarà una taula informativa a la plaça de la Constitució i es llegirà el manifest contra la violència de gènere. La música anirà a càrrec de Rafa López. 

Dins el programa presentat per Espai Dones, l’àrea d’Igualtat ha preparat per aquest dia una taula rodona que tractarà el tema de la vulnerabilitat de la dona dins la parella quan hi ha trastorns mentals o abús de substàncies. Aquesta activitat comptarà amb experts en violència de gènere (un/a policia municipal, un/a guàrdia civil, un/a psiquiatra, una treballadora social) a més de la figura del moderador, que serà exercida pel psicòleg de Benestar Social, Pere Serra, juntament amb alguna representant de l’associació de dones de Formentera.

Amb aquesta taula es tractaran certes situacions que es donen en una família, que poden incidir negativament per la resolució de problemes de violència de gènere. També, és important destacar la importància que té dins una família, la violència de gènere i les conseqüències d’aquesta en els fills/filles. Recordem que el 20 de novembre és el Dia internacional dels drets de la infància, i uns dels drets (el 19) es refereix expressament a la protecció de la infància envers el maltractament.

Àrea d’Igualtat de Formentera
L’àrea de Benestar Social i Igualtat del Consell Insular de Formentera vol expressar la seva preocupació per les retallades del Govern Balear en matèria d’igualtat, ja que fins ara el conveni de col·laboració entre la institució insular i l’Institut Balear de la Dona per l’atenció de dones víctimes de violència masclista, formació en igualtat i prevenció de violència de gènere ascendia a 9.000 euros i enguany finalment s’ha reduït fins a 8.000 euros.

Enguany, les despeses per a l’atenció a les dones víctimes de la violència masclista, s’han vist incrementades a conseqüència del tancament de l’oficina d’atenció a les víctimes de delicte, en la qual es tractaven els problemes de violència de les dones.  Aquest servei d’atenció psicològica i legal ja no està finançat pel Govern Balear, pel que s’ha cobert des de l’àrea de Benestar Social, amb la subvenció de l’Institut Balear de la Dona. Aquest fet ha obligat a la institució insular a fer-se càrrec de les tasques de sensibilització i prevenció. El panorama de cara al 2013 empitjora considerablement ja que no es contempla cap partida pressupostària en aquest concepte.

Des del Consell Insular de Formentera es comprometen a no reduir pressupostos, serveis ni recursos per combatre la violència de gènere, així com invertir en la prevenció d’aquesta ja que és uns dels principals mitjans que ajuda a la seva eradicació.

L’observatori de violència de gènere del Consell general del poder judicial ha fet una seriosa advertència, afirmant que les retallades són responsables que moltes dones retirin la denúncia, ja que es troben en una situació de desprotecció després de presentar-la. Per tant, podem afirmar que les retallades en polítiques d’igualtat estan posant en situació de risc les dones i, amb elles, els seus/seves fills/filles.

Segons les estadístiques, l’àrea de Benestar Social, desenvolupa, en relació a l’atenció a les dones víctimes de violència masclista, tres tipus d’actuacions: 
- L’atenció immediata a situacions d’urgència a través dels professionals de l’àrea. L’eina principal de feina és la disponibilitat (24 hores i 365 dies) i la bona coordinació amb tots els serveis tant policials com sanitaris, principals vies d’entrada de la víctima en el sistema.
- El seguiment, l’acompanyament i derivació als professionals i serveis més adients en funció de la problemàtica derivada directament de la violència.
- Acolliment a la dona, i als seus fills si en té, al pis d’acollida que gestiona el Consell de Formentera.

En relació a l’atenció d’urgència a les dones víctimes de violència masclista, el Consell de Formentera ha atès l’any 2011 un total de 13 dones, i ha assolit 168,25 hores d’atenció. Pel que a les dades d’enguany fins a dia d’avui, l’àrea de Benestar Social ha atès un total de 18 dones.