• Català
  • Castellano
  • English

Avui s’inaugura la «Baralla de les Meravelles» de Ramon Pérez Carrió

Cartell baralla meravellesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, acollirà a partir d’avui 18 d’abril l’exposició La Baralla de les Meravelles de Ramon Pérez Carrió, una mostra que forma part del programa d’activitats de la Diada de Sant Jordi. El dilluns 18 d’abril a les 20.00 hores tendrà lloc la inauguració de l’exposició a la Sala de l’Ajuntament Vell i comptarà amb la presència de l’artista. És la primera vegada que aquesta obra viatja a la nostra illa, representada en un dels quatre pals de la baralla. L’exposició es podrà visitar entre el 18 al 24 d’abril a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell i entre el 27 d’abril i el 7 de maig a la Sala d’exposicions La Caixa.

La col·lecció consta de 42 pintures treballades amb una tècnica colorista (gouache). S’inspiren en el Llibre de les Meravelles escrit per aquest pensador universal mallorquí i en la cultura, història i alquímia de les quatre illes. Es tracta de la baralla de 40 naips que a més inclou dos comodins: Ramon Llull i l’eremita Fèlix. Cadascun dels quatre pals del joc representa una de les illes Balears, així els bastons són Menorca, els ors Mallorca, les copes Eivissa i les espases Formentera. A més cadascuna dels deu nombres que integren cada pal es refereix a un dels deu llibres que vertebren el Llibre de les Meravelles (Llibre dels Elements, dels Metalls, del Cel, de les Plantes, de les Bèsties, de l’Infern, del Paradís, de l’Home, dels Àngels i de Déu).

La simbologia que s’inclou en les imatges barreja història, tradició, mitologia i la gran riquesa cultural d’aquest corredor mediterrani amb els seus trets fisicogeogràfics. S’inspira en la iconografia gnòstica, alquímica i cabalística pròpia dels còdexs medievals contemporanis a aquest savi humanista del segle XIII. I a més fa l’ullet a la història de l’art i al pensament platònic, del que Ramon Llull és un referent cardinal per a la seua transcendència.

Ramon Llull va anomenar a la seua tècnica filosòfica “Art”, per aquest motiu l’expressió plàstica és un dels recursos més adequats per a interpretar la seva obra. També va ser precursor del llenguatge binari informàtic, les rodes lul·lianes, les arborescències conceptuals, les estances de la memòria ens inciten al joc i a “l’art de trobar meravelles” mitjançant un mosaic d’atzaroses possibilitats que ens acosten a l’enteniment i coneixement absolut.

L’any 2003 la Fundació Baleària va encarregar aquest projecte a l’artista plàstic Ramon Pérez Carrió i va publicar la baralla de naips en un format de luxe per a la inauguració del Fast Ferri “Ramon Llull”, els originals es van exposar en la Terminal Drassanes del Port de Barcelona i després es van embarcar en una itinerància expositiva a bord del buc “Illa de Botafoc”, que la va mostrar en alguns ports de les Illes Balears. En 2004, amb motiu de la presentació de la Fundació “Baleària-4 Illes”, es va editar una baralla de menor format i els originals es van instal·lar en l’Aula de Gramàticia de Ramon Llull, en el Monestir de Santa Mkaria de Cura, Mallorca, on es troben exposats permanentment. Les dos edicions estan exhaurides.

Ramon Llull és considerat el creador de la prosa catalana culta, amb l’adopció de solucions lèxiques provinents de la necessitat d’expressar continguts filosòfics en una llengua que encara no disposava de recursos. Per això esta exposició s’ha utilitzat com a rerefons de conjuncions territorials en l’Espai Comunicacional Ramon Llull, l’encontre de poetes “Un mar de paraules” o el 39 Aplec de Centres Excursionistes dels PPCC. També Baleària possibilita, amb les seues connexions marítimes, la comunicació entre territoris units per la mateixa llengua i cultura i la seva Fundació s’adhereix a la celebració del VII centenari de la mort de Ramon Llull mitjançant la difusió de la Baralla de les Meravelles.

http://www.ramonperezcarrio.com/?serie=baralla-de-les-meravelles
http://ramonperezcarrio.blogspot.com.es/2015/10/exposicio-baralla-de-les-meravelles-39.html