• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Environment La recuperació de l’activitat i patrimoni saliner ha set una màxima per a l’equip de govern en el transcurs de tot el mandat

La recuperació de l’activitat i patrimoni saliner ha set una màxima per a l’equip de govern en el transcurs de tot el mandat

Salines2_webLa consellera de Medi Ambient i Noves Tecnologies del Consell de Formentera, Sílvia Tur, ha informat avui en roda de premsa de les iniciatives dutes a terme conjuntament amb l’empresa Salines de Formentera pel que fa a tot el patrimoni saliner de l’illa.

Després de gairebé trenta anys des de l’abandonament d’aquesta indústria, ha set imprescindible comptar amb el suport de Salinera Española S.A., a qui volem avançar el nostre agraïment i desig que en el futur segueixin col·laborant amb el Consell Insular de Formentera, així com també amb David Calzada, que com a director de Salines de Formentera, i cara visible d’aquest projecte ha fet possible l’inici de les inversions mínimes per engegar el projecte.

Òbviament, parlar de qualsevol activitat en un àmbit tan fràgil com és el Parc Natural, ha obstaculitzat i ralentitzat les tramitacions necessàris per al correcte desenvolupament de les feines de manteniment i reparació de motes, comportes i casetes que a dia d’avui es troben més degradades, sense obviar que per altra banda també és necessari a l’obtenció de totes les autoritzacions subjectes al vist i plau de la demarcació de Costes, ja que totes les intervencions es troben dins domini públic.

A manera de síntesi podem dir que en el transcurs d’aquesta legislatura s’han assolit objectius imprescindibles per a fonamentar les bases d’aquesta recuperació de l’activitat. Gràcies al diàleg i bon enteniment entre les diferents parts implicades ha set possible la creació d’una nova empresa, Salines de Formentera, amb la dificultat afegida de donar amb la persona amb capacitat d’inverssió, coneixements tècnics i sensibilitat suficients per liderar el projecte.

Per altra banda, a dia d’avui ja s’ha fet una inverssió en maquinària, mà d’obra i demés. També ha set possible el llançament al mercat dels dos primers productes alimentaris d’alta qualitat, com són la Sal líquida i la Flor de Sal. A més a més, ja s’està a punt de llançar la primera gamma de productes de cosmética. Així mateix, s’ha fet entrega al Consell de diferents sol·licitud d’obra menor que a dia d’avui es troben en tràmit d’aprovació per part de la Conselleria de Medi Ambient del Govern, s’ha participat en diferents campanyes d’educació ambiental. Així mateix, dins el pla de desenvolupament de l’empresa existeixen altres iniciatives a mig termini que passen per l’obtenció de la DO Sal de Formentera, la creació d’una planta d’envasat per a la sal fina de taula, i pel que fa al plànol de la innovació i investigació s’està avaluant la possibilitat d’optar a l’obtenció d’un projecte Life amb finançament europeu amb l’objectiu primordial de recuperar i estudiar els fluxos de les aus migratòries a l’illa de Formentera.

Amb tot i això som perfectament conscients que la magnitud i abast de totes les mesures que volem impulsar des de Salines de Formentera fan necessària l’obtenció de la concessió administrativa tramitada per part de Salinera Española devant la demarcació de Costes de l’estat al setembre de 2009, a més d’una impliació absoluta de la conselleria de Medi Ambient del Govern pel que fa a l’agilització del tràmits administratius.

Per part del Consell hem de dir per una banda que estam molt satisfets que per una part aquest projecte ha aconseguit “generar il·lusió” a gran part de la ciutadania, i que per altra banda la progressiva posada en marxa de l’activitat estractiva tendrà una repercussió molt positiva envers a la diversificació dels atractivus turístics de l’illa com també pel que fa a la recuperació del paisatge saliner, i la generació de nous llocs de treball directes i indirectes.
Així mateix, des de l’àrea de Medi Ambient del Consell instam el Govern de les illes balears que aprovi el més aviat possible el Pla director de l’activitat salinera tal i com preveu el PRUG, ja que es un document bàsic per a definir les línies de treball a desenvolupar per empreses i administracions.

Com a Formentereres, lamentam l’extrema lentitud de les administracions autonómiques pel que fa a la tramitació i otorgament de les llicències corresponents ja que el deteriorament que pateixen els estanys és exponencial any rere any, fet que contribueix a que cada cop resulti més costós econòmicament engegar el projecte en la seva totalitat.

Finalment des del Consell de Formentera instam al conjunt de les institucions que han de participar d’aquesta labor a que entre tots es faci el màxim esforç a tots els nivells per protegir les singularitats que trobam en aquest territori saliner, i que es destinin els recursos monetaris suficients per a dur a terme les accions de conservació previstes en l’àmbit del Pla Rector d’usos i Gestió del Parc ja que és un Pla d’acció molt ambiciós.


 

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat