• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Environment Clausura definitiva del darrer vas d’abocament des Cap de Barbaria

Clausura definitiva del darrer vas d’abocament des Cap de Barbaria

abocador_webDes de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera s’ha destinat un total de 420.000 mil euros per procedir a les obres de clausura definitiva del darrer vas d’abocament des Cap de Barbaria que va estar actiu fins 2006, moment en que va entrar en funcionament l’actual planta de transferència.

Aquestes obres varen concloure al mes de maig i han consistit en la clausura de la secció dels residus sòlids i urbans, mitjançant el segellat amb materials aïllants de primera qualitat,  2 capes de geodren i 1 capa de geotextil, alternades amb capes de terra i àrids procedents dels excedents de residus de construcció i demolició del propi abocador.

Les obres s’han realitzat seguint un estricte control de qualitat i la màxima prioritat ha estat la de garantir l’estanqueitat de la massa de residus, per tal de mantenir-la estable i no patir modificacions que poguessin tenir incidències importants sobre el medi ambient. En aquest respecte, l’abocador compta amb 7 pous de desgasificació i una bassa de lixiviats per recollir els líquids que es generin per l’acció de descomposició dels residus.

Cal destacar que, atenent a la normativa específica d’aplicació i explotació i clausura d’abocadors, RD 1481/2001, de 27 de desembre, es determina que l’entitat explotadora de l’abocador, una vegada clausurat,  ha de fer un seguiment durant un període mínim de 30 anys. A tal efecte, des de l’àrea de Medi Ambient de Formentera s’ha presentat el projecte de postclausura al servei de residus del Govern Balear, que és l’organisme encarregat de vetllar pel compliment de la normativa tal i com estableix el RD.

Les variables més importants a tenir en compte en la fase posterior de clausura de l’abocador són les dades meteorològiques, el control d’aigües superficials, el control de lixiviats i aigües subterrànies, així com la emissió de gasos. Tot això a efectes d´impedir qualsevol tipus de contaminació del sòl o atmosfèrica.

Pel que fa la recuperació i integració paisatgística de l’abocador s’ha dut a terme una reforestació de la coberta superior amb  vegetació autòctona com pins, savines i mates, recuperant aquest espai. Cal remarcar, que una part de la finca de l’abocador des Cap de Barbaria, es segueix utilitzant per determinades fraccions de residus (aplecs temporals) com restes de poda, voluminosos i ferralla.

Aquestes accions no es realitzen de forma aïllada, sinó que s’estan impulsant altres accions que millorin de forma integral la gestió d’aquest espai. La més destacada és el projecte de condicionament del perímetre i dels accessos, actualment en període de informació pública fins al dia 17 d’agost, que facilitarà l’accés a les diferents instal·lacions de la finca i permetrà una millor organització de la circulació dels vehicles dins el perímetre.

El projecte està valorant en 73.478,40 euros i contempla la reposició del tancat perimetral del recinte, l’ampliació del vial interior (dins el recinte de l’abocador) amb el seu asfaltat, la creació de barrera vegetal per minimitzar l’impacte visual, el canvi d’ubicació del punt de control d’accés al recinte de l’abocador, la instal·lació d’una barrera manual i d’un intèrfon per posar-se en contacte amb el vigilant,  en el cas que hagi de sortir de la caseta de control i la construcció d’una sèrie de cel·les que permetran dipositar de forma termporal tots aquells residus voluminosos que en un futur es dipositaran a la deixalleria que es preveu construir pròximament al polígon industrial.
 
Aquestes accions han suposat la tramitació de diferents autoritzacions davant la conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, ja que la parcel·la limita amb zones protegides a l’empara de la directiva Europea d’Hàbitats, Xarxa Natura 2000.

Finalment, amb aquest conjunt d’accions, es podrà donar per enllestida una de les assignatures pendents pel que fa a l’adequada gestió de residus a l’illa de Formentera, la qual es veurà complementada en l’obertura i posada en marxa del centre CAT que està prevista per a la fi d’aquest estiu.

 

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat