• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Benestar Social Els programes educatius Alter i Pise insereixen 4 joves en el món professional

Els programes educatius Alter i Pise insereixen 4 joves en el món professional

diplomesalter_webLa consellera de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Formentera, Dolores Tamargo i la consellera d’Educació i Cultura Sònia Cardona, han lliurat aquest matí els diplomes corresponents als alumnes que han finalitzat el Programa Alter i el Programa PISE, d’intervenció socioeducativa, per a joves en situació de risc d’exclusió social i escolar, del passat curs escolar 2009-2010.
 
Aquests programes tracten de donar resposta formativa a tots aquells/es joves que per diferents motius presenten una desmotivació i manca d’interès, la qual cosa en molts casos desemboca en actituds negatives i comportaments disruptius a l’aula, fet que condueix al fracàs escolar i a l’abandonament dels estudis.

Així, els programes Alter i Pise sorgeixen per crear Unitats Formatives Alternatives en règim d’escolaritat compartida, dirigits a alumnes d’entre 14 i 16 anys que manifestin interès per una formació més pràctica i funcional vinculada al món professional i laboral. Així mateix, també es desenvolupen programes d’habilitats i competències socials que potencien els processos d’autonomia personal, autoestima, competència i iniciativa.

A Formentera es disposen de tres places del Programa Alter i vuit places del Programa Pise, per a cada curs escolar. Al present curs escolar, 2010-2011, hi ha matriculats dos alumnes Alter i dos Pise, amb possibilitat d’ampliar-se al llarg del curs, segons les característiques i les necessitats socio-educatives que presentin els alumnes de l’IES Marc Ferrer.

Durant el curs escolar 2009-2010 es cobriren un total de quatre places; tres alumnes Alter i un Pise, dels quals tots quatre acabaren satisfactòriament el curs i han obtingut el Diploma d’Aprofitament. Aquests quatre alumnes es troben actualment inserits en el Programa de Qualificació Professional Inicial d’Auxiliar de Restauració. Per tant s’ha aconseguit un dels principals objectius dels Programes Alter i Pise, que és el retorn i la inserció a la institució educativa.

El programa Alter es vertebra en tres àrees ben diferenciades:
1. Aprendre l’ofici que ells trien anant a una empresa real durant quatre dies a la setmana, (4 h/dia, normalment de 9 a 13 h). Allà tendrà sempre com a referent un mestre de taller responsable de ensenyar-li l’ofici i tenir cura del jove, amb el suport de l’educador o educadora.
2. Acudir al centre educatiu de referència a cursar les assignatures instrumentals bàsiques aplicades a la seua adaptació curricular. Hi ha municipis, com és el cas de Formentera, en què els joves acudeixen al centre educatiu de dilluns a divendres, de 8 a 10 hores, i després van a l’empresa.
2. Treballar àrees transversals com habilitats socials, autoestima i autoconcepte, resolució de conflictes, educació per la salut i sexualitat, orientació formativo-laboral, consum responsable de drogues o hàbits de vida saludables amb l’educador o educadora. L’horari d’aquestes sessions transversals variarà segons cregui convenient l’educador o educadora.

Si el jove participant compleix amb les tres àrees, a final de curs obté un certificat oficial del Programa en el qual figura tant la formació pràctica que ha realitzat com les hores que ha fet i una nota numèrica que serà un compendi del seu esforç, aprenentatge, aprofitament i comportament durant el curs.

Els Programes d’intervenció socioeducativa Alter i Pise es porten a terme a Formentera des del curs escolar 2008-2009. La seua continuïtat es garanteix any rere any gràcies als convenis de col·laboració entre la conselleria de Salut, Família i Benestar Social i la d’Educació, Cultura i Universitats del Govern Balear i el Consell Insular de Formentera, així com les empreses que voluntàriament s’han adscrit al programa.

Els noms dels alumnes que han superat el Programa Alter i Pise durant el curs escolar 2010-2011 són:
- Jander Steven Pazmiño Pardo
- José Alejandro Escandell Curi
- Juan Dario Daza Ávila
- Nicolás Gonzalo Vigil

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat