• Català
  • Castellano
  • English
Media Newspaper library Environment El Consell de Formentera demana el tercer cable submarí entre les Pitiüses per consolidar el subministra elèctric a l’illa

El Consell de Formentera demana el tercer cable submarí entre les Pitiüses per consolidar el subministra elèctric a l’illa

centralcamari_webAquesta setmana, el Consell Insular de Formentera s’ha reunit amb Red Eléctrica de España  per tal de conèixer de primera mà els projectes que té l’empresa per millorar les infraestructures de xarxa elèctrica a l’illa de Formentera i, sobretot interessant-se per l’autorització del tercer cable elèctric entre Eivissa i Formentera.

Des de l’Àrea de Medi Ambient, Indústria i Energia de Formentera es segueix treballant per promoure la declaració de “caràcter excepcional” que preveu el Reial Decret - llei 13/2012 de 31 de març de transposició de directiva europea al mercat energètic estatal,  de forma que el tercer cable submarí entre Eivissa i Formentera sigui una de les prioritats per al 2013 dins la planificació d’obres de l’empresa pública,  única operadora del transport energètic a tot l’estat. Així es va aprovar per unanimitat al plenari del Consell el passat mes de juliol.

Cal destacar que els actuals responsables polítics del Ministeri de Foment han aprovat una norma per la qual es suspenen totes les noves infraestructures en xarxa elèctrica i que la única via per autoritzar el “tercer cable“ entre les Pitiüses passa per una aprovació del Consell de Ministres. Per tant, l’avantprojecte del tercer cable no es troba dins les accions prioritàries de Red Eléctrica i tampoc de la conselleria d’Indústria i Energia del Govern, ja que la planificació actual segons fonts d’ambdues organitzacions, preveu que sigui la línia entre Mallorca i Eivissa l’acció més imminent a executar-se.

Actualment Formentera compta amb dos línies submarines que subministren 18 i 9 MW respectivament, i que s’instal·laren fa aproximadament quaranta anys. Aquestes es discorren dins els límits del Parc Natural de ses Salines i en alguns trams es troben soterrades amb masses de sorra poc denses, fet que ha provocat algunes avaries fruit de les accions de ferretons, embarcacions de pesca d’arrossegament, o altres incidents involuntaris.

Per aquesta raó, i donada la importància de consolidar el subministreu energètic a la nostra illa, tant a mig com a llarg termini, des del Consell Insular s’ha demanat als representants del Govern Balear, i a Red Eléctrica que instin a la priorització d’aquesta línia soterrada entre les Pitiüses ja que es tracta d’una estesa de 50MW que consolidaria la xarxa insular en termes de cobertura de demanda i en termes de seguretat, i que el propi Pla director sectorial energètic de les Illes Balears, aprovat al 2005, defineix com a necessària.

Fonts de l’empresa asseguren que la tramitació de l’expedient d’obra tendrà una durada mitja de dos anys a partir de la seva aprovació per Consell de Ministres, i per tant, seria desitjable que des del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme es donés llum verda a aquesta actuació dins el llistat de propostes que previsiblement s’aprovaran a final d’any.

En la mateixa línia també es va acordar demanar a la Conselleria en qüestió l’organització d’una reunió oberta entre veïns, associacions i persones interessades per exposar el detall del projecte del tercer cable així com el seu traçat i característiques per tractar-se d’un tema d’interès general per l’illa. A dia d’avui aquesta reunió no s’ha organitzat, i per tant el Consell de Formentera ja ha acordat amb Red Eléctrica de España una exposició de l’avantprojecte al Consell d’Entitats que es durà a terme dins el proper mes de novembre.

Paral·lelament,  des del Consell es segueix demanant al Govern agilitat en la tramitació de les autoritzacions pertinents en matèria ambiental pel projecte de d’instal·lació de tres turbines de gas a la central des ca Marí.  Aquest punt es sotmetrà a dictamen de la Comissió Balear de Medi Ambient demà dia 26 d’octubre, i s’espera un acord favorable a l’execució de les mateixes, que segons l’empresa generadora Gesa Endesa suposarà una inversió de més de 31.000.000 euros.

Les obres en qüestió permetran una modernització integral de la planta i una millora substancial en la reducció d’emissions de fums i renous que contribuirà a un menor impacte ecològic i sobre l’entorn dels habitatges i residències de les immediacions.

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat