• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Social welfare El Servei d’Ajuda a Domicili ha prestat 1.932 hores a 27 domicilis de l’illa enguany

El Servei d’Ajuda a Domicili ha prestat 1.932 hores a 27 domicilis de l’illa enguany

bsocial_sadEl Servei d’Ajuda a domicili és una prestació psicosocial bàsica del sistema públic de Serveis Socials. Constitueix tot un conjunt d’actuacions dirigides a facilitar el desenvolupament o manteniment de l’autonomia personal, prevenir o retardar el deteriorament individual o social i promoure condicions favorables en les relacions familiars i de convivència, i contribuir així a la integració i permanència de les persones en el seu entorn habitual, mitjançant l’adequada intervenció i suport de tipus personal, psicosocial, domèstic, educatiu i assistencial.

L’àrea de Benestar Social del Consell Insular de Formentera compta amb personal especialitzat per al Servei d’ajuda a Domicili. L’equip està format per una treballadora social (coordinadora del servei) i 4 treballadores familiars. El Servei d’Ajuda a Domicili, ha prestat dins els tres primers trimestres de l’any 2012, un total de 1.932 hores a 27 domicilis de l’illa. Cal tenir en compte que a cada domicili pot existir més d’un usuari que rep un mínim d’atenció d’una hora a la setmana i fins un màxim de 5 hores setmanals, per part d’una o dues treballadores familiars.

Les funcions de les treballadores familiars dins el SAD, són entre d’altres, activitats de caràcter personal (un 85% dels casos), així com activitats de caràcter educatiu (11%) i domèstiques (4%). 
Activitats de caràcter personal
-Higiene personal
-Acompanyaments dins i fora del domicili
-Control d’aliments
-Seguiment de tractaments mèdics, etc.

Activitats domèstiques
-Relacionades amb l’alimentació de la persona usuària (planificació de menús, compra i preparació d’aliments, etc.)
-Relacionades amb el vestuari de la persona usuària
-Relacionades amb el manteniment de la llar, etc.

Actuacions de caràcter educatiu
-Organització de l’economia familiar
-Formació en els hàbits convivencials
-Suport a la integració i socialització
-Ajudes tècniques i adaptatives de la llar
-Eliminació de barreres arquitectòniques

Dels 27 casos atesos durant l’any 2012, el perfil de les persones usuàries ha estat un major nombre de dones (55 %), a diferència del 33 % dels homes, i ja en menor grau, assistència a nuclis familiars, que ha estat d’un 12 %. De les quals, la majoria es tractaven de persones grans (69 %), mentre que la resta es divideix en persones amb trastorn mental (15%), famílies desesctructurades (12 %) i persones amb discapacitat (4%). 

Per sol·licitar el Servei d’ajuda a Domicili, la persona usuària s’ha d’adreçar a l’àrea de Benestar Social i demanar cita amb la Treballadora Social, que valorarà el cas amb una entrevista, i si es considera necessari amb una visita domiciliària, a més d’aportar tota la documentació corresponent.

Depenent de la situació socioeconòmica del nucli familiar, existeix un barem, el qual s’ha actualitzat aquest any 2012, a través d’una modificació de l’Ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació del SAD, que determinarà si el Servei serà gratuït o bé n’ha de pagar un cert percentatge.

Més informació a treballsocial@formentera.es o bé a l’àrea de Benestar Social al telèfon 971.32.12.71

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat