• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Benestar Social L’associació Pau Mayans i el Consell de Formentera impulsen la segona edició dels tallers per a nens amb necessitats especials

L’associació Pau Mayans i el Consell de Formentera impulsen la segona edició dels tallers per a nens amb necessitats especials

TEA WEBLa consellera de Benestar Social, Igualtat i Joventut del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández juntament amb la presidenta de l’Associació Pau Mayans per a la integració de persones amb Transtorn d’Espectre Autista, Núria Alandes, han presentat avui en roda de premsa la nova edició dels tallers terapèutics per a nens amb necessitats educatives especials en horari extraescolar amb ànim de complementar l’educació bàsica i apropar la rehabilitació i les teràpies específiques a les famílies de Formentera.

Des de l'Associació Pau Mayans per la Integració de Persones amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) presenten un nou format de tallers terapèutics basats en la tècnica americana ABA (Anàlisi Aplicada de Conducta), el tipus d'intervenció que els caracteritza. El nou format es presenta principalment per l'evidència dels resultats obtinguts en l'anterior projecte realitzat durant aquest any 2013 (de febrer a octubre).

Aquests tallers estan destinats a nens amb qualsevol tipus de discapacitat en edats compreses entre els 3 i els 14 anys, arribant a un màxim de vuit nens per grup. Els tallers tendran lloc al Centre de Dia.

Nou format de tallers per al període 2013-2014:
Es basa en les dades obtingudes en l'anterior projecte que realitzem. Ens centrarem en l'àrea d'habilitats escolars, com ara la lectoescriptura, la grafomotricitat, la comprensió, la memòria, l'atenció, la parla, etc., depenent de cada cas. El currículum serà individualitzat, així com la programació de cada un dels casos.

En aquest nou format les sessions seran individuals, 1 a 1 , i tindran una durada de 45 minuts 2 dies per setmana. L'objectiu principal en aquest format és l'aprenentatge d'habilitats bàsiques específiques que permetrà als nostres nens la realització d'un altre tipus d'activitats relacionades amb el dia a dia en l'àrea social.

Resultats obtinguts en els tallers 2013:
Segons les dades obtingudes en cada sessió de treball individual (un a un), la mitjana d'unitats apreses és de 126 unitats d'aprenentatge per nen durant el període en què han assistit als tallers.

El percentatge mitjà extret dels registres diaris de les unitats d'aprenentatge és del 90% en respostes correctes. És a dir, les unitats noves apreses es mantenen en el temps amb aquest percentatge i a més a més han estat generalitzades en la majoria dels casos, referint-nos a les unitats. En tots els casos hi ha hagut aprenentatge, en major o menor mesura.

En tots els casos la permanència a taula i la focalització en la tasca han estat aconseguides per cada un dels nens de manera satisfactòria durant el període que ha durat l'activitat en l'àrea de treball un a un.

A la resta d'àrees:
Introducció al contexte classe amb altres companys: s'ha simulat el contexte classe amb altres companys i un sòl terapeuta. Arribant a ser 3 nens realitzant habilitats independents o conjuntes (segons el cas), on el resultat ha estat satisfactori.
Introducció a l'agenda: són capaços de desplaçar-se per diversos contextos diferents sense necessitat d'un adult, de manera autònoma.
Introducció al treball independent: són capaços de realitzar de manera independent (autònoma) jocs manipulatius encadenats o fitxes adaptades a cada cas amb la supervisió d'un adult durant períodes de més de 10 minuts.
Introducció al context social mitjançant el joc amb regles: mitjançant la realització de joc reglat, els nens han adquirit els conceptes de normes i regles socials, així com l'habilitat cooperativa i la resolució de conflictes.

Aquest curs és possible gràcies a la iniciativa de l’Associació Pau Mayans, amb la col·laboració de l’àrea de Benestar Social de Formentera. L’àrea de Benestar Social veient la necessitat existent a l’illa d’aquest tipus de teràpies ha apostat per aquest projecte i per a la tasca d’una associació creada a Formentera, subvencionant en gran part l’activitat i aconseguint que el preu dels tallers estigui a l’abast de totes les famílies que necessitin aquest servei.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat