• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència El ple aprova definitivament la modificació del PTI que permetrà la construcció d’Habitatge de Protecció Oficial a Sant Ferran

El ple aprova definitivament la modificació del PTI que permetrà la construcció d’Habitatge de Protecció Oficial a Sant Ferran

ple-febrer-2020jEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes febrer, en què s’ha aprovat de manera definitiva la modificació puntual 4a del Pla Territorial Insular de Formentera. Aquesta aprovació ha comptat amb els vots a favor de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE i l’abstenció del grup de l’oposició, Sa Unió.

Segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Territori, Rafael González, “aquesta modificació permetrà disposar d’un solar per cedir-lo a l’Ibavi per la construcció d’una nova promoció d’habitatges de protecció oficial a Sant Ferran, ja que som conscients del greu problema d’habitatge que hi ha a l’illa”. També permetrà disposar d’un terreny per la construcció d’un parc infantil, en aquesta mateixa localitat. Aquestes dues accions a Sant Ferran complementen les millores que en els darrers anys ha fet el Consell en aquest nucli i les que s’estan fent en l’actualitat, com la reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch o la construcció de l’escola i escoleta, segons ha afegit el conseller.

D’altra banda, el conseller de Territori ha destacat que la modificació de les normes també s’adapta als nous temps i permetrà i simplificarà “la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum als habitatges particulars” per seguir impulsant les energies netes a l’illa. Per últim, Rafael González ha assenyalat que s’han modificat alguns errors detectats en la normativa aprovada en el 2010 que agilitzaran i facilitaran la feina dels tècnics i els tràmits urbanístics als ciutadans. Una dècada després de la seva aprovació el conseller ha declarat que “a partir d’ara ja no parlarem de Normes Subsidiàries sinó de PTI de Formentera com a la resta d’illes”.

formentera.eco 2020
Després d’haver explicat el projecte de formentera.eco pel 2020 davant el Consell d’Entitats, avui el conseller de Territori i també de Mobilitat, Rafael González, ha presentat al ple la proposta d’aprovació del sostre de vehicles i període d’aplicació de la regulació d’entrada de vehicles per al 2020. La baixada del sostre serà del 4% i el període de regulació de l’1 de juliol al 31 d’agost. El ple l’ha aprovat amb el suport de l’equip de Govern GxF-PSOE i l’abstenció de l’oposició.

El conseller però ha destacat que el projecte formentera.eco va més enllà d’aquesta proposta de regulació d’entrada de vehicles i el que pretén és “aconseguir una mobilitat sostenible per la nostra illa en què d’una manera natural es produeixin canvis en el tipus de mobilitat de residents i turistes, i que estarà recolzada per la millora del transport públic (bus i taxi), l’increment de l’ús de la bicicleta i de l’espai pels vianants, entre altres mesures”.

La reducció per al 2020 serà del 4% del sostre de vehicles, la davallada es continuarà fent de manera controlada i progressiva sent d’un 4% anual, per arribar a una baixada del sostre de vehicles del 16% al 2023, segons Rafael González. Per aquest estiu, la baixada del 4% respecte al sostre establert per l’any 2019, fixarà en 11.952 el sostre de vehicles de motor pel que fa a la quota de visitants i vehicles de lloguer. El sostre total de vehicles tenint en compte també els vehicles dels residents per aquest 2020 és de 21.487.

Quotes de lloguers, turistes i veïns d’Eivissa
La quota de turismes de vehicles de lloguer és de 2.592 i de motos 6.720. La quota dels vehicles de visitants que entrin a Formentera serà de 2.180 turismes i 220 motocicletes. L’única quota que no ha quedat subjecta a la baixada del 4% ha estat la dels residents d’Eivissa que queda igual que la del 2019 “per garantir l’accés dels nostres veïns i complir també amb la llei que així ho preveu”, segons ha explicat Rafael González. La quota pels vehicles destinats a l’ús particular per persones residents a l’illa d’Eivissa queda en 220 turismes i 20 motos. La seva autorització continuarà sent gratuïta. La quota per quads, caravanes i autocaravanes torna a ser 0 per totes les categories.

Quotes pels residents
Pels residents de Formentera no hi haurà límit de quota, tot i que el conseller de Mobilitat espera que “amb l’impuls que es donarà a les noves possibilitats de mobilitat sostenible a l’illa l’ús dels vehicles es vagi reduint de manera natural, en donar alternatives, i els residents, de forma voluntària, vagin minvant l’ús del seu vehicle privat (turisme i motos)”.

L’acreditació per circular dels residents tornarà a ser gratuïta i el canal per tramitar-la serà de nou, tant per turistes com residents, el portal formentera.eco. Cal destacar que els vehicles dels residents de Formentera que tenguin autorització per aparcar a la zona blava quedaran automàticament autoritzats per circular a l’illa durant el període de regulació, com ja va passar l’any passat. Es podrà comprovar que l’autorització és correcta introduint la matrícula del vehicle a un apartat que s’habilitarà al web formentera.eco.

El conseller també ha explicat que si els turistes que disposin d’una reserva, d’allotjament a l’illa o passatge de vaixell amb destinació a Formentera, prèvia a l’aprovació i publicació al BOIB de l’acord plenari tindran garantida la seva autorització. De fet al web formentera.eco hi haurà un canal específic perquè puguin tramitar-les.

Taxa
El ple també ha aprovat de manera inicial, amb els vots a favor de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE, i l’abstenció del grup de l’oposició Sa Unió, la taxa fiscal que hauran d’abonar els turistes que venguin amb el seu vehicle i que de la mateixa manera que l’any passat tindrà un cost d’1 euro/dia pels turismes, amb un pagament mínim de 5€, i de 0,5€/dia per les motos, amb un pagament mínim de 2,5€. El pagament mínim és una de les novetats d’aquest 2020. Els residents de balears i els propietaris de vehicles elèctrics també tindran l’autorització gratuïta, i els de vehicles híbrids tindran la taxa bonificada al 50%. “Amb aquesta taxa s’espera assolir l’equilibri econòmic del projecte”, segons ha conclòs Rafael González.

Per altra banda, el ple també ha aprovat la proposta de prolongar fins a l’adjudicació del nou contracte, el contracte actual de gestió dels serveis de recollida i transport de residus. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que aquesta adjudicació “es troba en tramitació, a l’espera d’informació sol·licitada a cinc operadors sobre l’estructura de costos” i que es considera necessari continuar la prestació del servei fins a l’adjudicació de la nova licitació. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de Govern i els vots en contra de l’oposició.

A més, el ple ha aprovat dues propostes de l’oposició, una d’elles referent que es continuï retirant el fibrociment dels espais públics que són competència del Consell. El conseller de Medi Ambient s’ha mostrat d’acord amb la proposta i ha recordat que “ja es fan recollides d’abocaments incontrolats”. També s’ha aprovat “executar de forma urgent” la millora de seguretat viària de la intersecció de la carretera a Porto-Salé. El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha anunciat que aquests treballs es faran abans que comenci la temporada turística.

Compareixença de la consellera Paula Ferrer
Per altra banda, la consellera d’Esports, Serveis Insulars i Recursos Humans, Paula Ferrer, ha fet un resum de les seves actuacions en les àrees de les quals és responsable. En primer lloc, la consellera ha repassat les accions desenvolupades en Recursos Humans “amb l’objectiu de millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores i d’aquesta manera donar estabilitat als diferents serveis que el Consell posa a disposició de la ciutadania”. Ferrer ha parlat d’objectius a curt, mitjà i llarg termini, com serien: la realització de borsins per a la contractació o substitucions de llocs de feina; la taula de retribucions salarial comuna per a tots els treballadors i treballadores; l’aprovació de la Relació Llocs Treball i la funcionarització del personal.

Respecte a Serveis Insulars, la consellera ha fet un resum de les intervencions dutes a terme en instal·lacions esportives (piscina, camp de futbol, pista des Cap, pistes de pàdel, etc.), en parcs infantils (cal·listènia, pèrgola i il·luminació en la Savina; reparació en ses Bardetes, cistelles a la Savina i Sant Francesc, etc.) i en nuclis urbans i carreteres, com l’eliminació de barreres arquitectòniques en Sant Francesc. Finalment, en Esports, Ferrer ha destacat les prioritats del departament, que són “dedicar tots els esforços i recursos per incentivar l’esport en l’edat escolar i augmentar la participació dels nens i nenes”. Ferrer també ha destacat la feina i el compromís dels treballadors dels seus departaments.

Declaració institucional Dia de la Dona
Finalment, el ple també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el proper 8 de març. La consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, ha presentat la declaració en la qual es convida “que totes les formentereres i formenterers s’uneixin a la nostra reivindicació per assolir una societat més justa, més pacífica i sostenible”. Parellada ha assenyalat que el moviment del 8M “es fa cada any més fort i se sap poderós, com cadascuna de les dones que el componen, i al que també s’hi uneixen molts homes a la causa, perquè la igualtat de gènere beneficia tota la societat, perquè el destí dels homes i de les dones està unit”.

Parellada ha destacat també que per primera vegada “hi ha una dona presidint el Consell de Formentera i 9 dels 17 càrrecs electes del plenari estan ocupats per dones”. “Aquesta igualtat més visible i pública es va assolint”, ha incidit la consellera, que ha finalitzat recordant: “Tenim al davant el repte de seguir treballant per assolir aquesta igualtat plena a la nostra illa. És un repte de totes i de tots, perquè la desigualtat no beneficia ningú”.


25 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1