• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Formentera modifica el pressupost de 2020 per destinar ajudes a fer front la crisi originada per la covid-19

Formentera modifica el pressupost de 2020 per destinar ajudes a fer front la crisi originada per la covid-19

foto ple ix020Avui s’ha celebrat el ple ordinari del mes de setembre del Consell de Formentera. A la sessió s’ha donat el vistiplau amb els vots a favor de l’equip de govern de GxF-PSOE, a la proposta d’aprovació inicial de l’expedient de modificació pressupostària dels comptes de 2020. El conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha explicat que la situació en novembre de 2019, quan es va aprovar el pressupost del 2020, no té res a veure amb l’actual. A causa de la pandèmia i de la crisi que ha originat hem hagut de canviar les nostres prioritats i destinar els nostres recursos a l’emergència social”.

El Consell de Formentera ha hagut de dur endavant mesures urgents per ajudar els ciutadans i empresaris de Formentera. S’han destinat 30.000€ a Formenterers Solidaris, 100.000€ a increment de despesa social, 100.000€ a ajudes a estudiants, 300.000€ a vals de menjar, 350.000€ a ajudes per autònoms i crèdits Isba, i s’ha preparat una partida urgent de 150.000€ per treure una línia d’ajudes al lloguer, “ja que som conscients que és una de les necessitats bàsiques de moltes famílies de Formentera passen perquè en aquests moments de crisi el Consell els pugui ajudar en aquesta despesa”, segons ha detallat Bartomeu Escandell.

Ca na Costa
D’altra banda, el conseller d’Economia ha explicat que s’ha inclòs una partida de 900.000 euros a la modificació pressupostària per habilitar el Consell a poder exercir el dret de tempteig davant una possible venda de la finca de ca na Costa. “El Consell ha estat notificat d’una possible venda de la finca de ca na Costa, en el cas en què es produís i si el preu fos l’adequat, el Consell exercirà el dret de tempteig per adquirir un bé patrimonial que està datat entorn a l’any 2000 aC, fet que el converteix en el megàlit més antic de les Illes Balears i que a més té la peculiaritat de ser únic al món per la seva construcció (cambra, llosa perforada, radials, plataforma exterior o murs de contenció)”, ha afegit el conseller.

Aquest bé fou declarat bé d’interès cultural, en la tipologia de jaciment arqueològic, l’any 1994. Entre altres materials es trobaren restes de vuit individus. La finca de ca na Costa, de 100.000 metres quadrats, situada a la part Llevant de l’estany Pudent, té una importància patrimonial incalculable, però també mediambiental”, segons ha explicat Escandell.

Bonificacions publicitat dinàmica
També ha rebut el suport de tots els grups del ple, la proposta de modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la realització de l’activitat de publicitat dinàmica. “Aquest 2020 bonificarem al 100% la publicitat dinàmica dels taxis, tal com vàrem acordar amb aquest sector, per no gravar aquest tipus de publicitat en aquest any de crisi”, segons ha destacat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Condecoracions policials
La proposta d’atorgament de condecoracions a membres del cos de la Policia Local i altres cossos de seguretat ha rebut el suport de l’equip de govern GxF-PSOE i Sa Unió. El conseller d’Interior ha explicat que amb aquests guardons es vol agrair “l’excepcional feina que han fet els efectius del cos de la Policia Local durant estat d’alarma però també després, durant tota aquesta temporada tan atípica d’estiu per fer complir les normatives derivades de la crisi sanitària”.

El Ple del Consell de Formentera ha aprovat atorgar la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd a nou policies locals de l’illa de Formentera, i al cap de Policia Local, Félix Ramos Pérez, i de manera extraordinària, també ha aprovat atorgar la Condecoració Honorífica del Consell Insular de Formentera a Enrique Gómez Bastida, Comandant en Cap de la Guàrdia Civil d’Eivissa i Formentera “per la seva dedicació i entrega en benefici dels objectius de la Policia Local de Formentera”.

Contracte recollida de residus
D’altra banda, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, el Ple ha aprovat l’estructura de costos del contracte de recollida i gestió de residus, “un tràmit necessari per poder licitar la nova contracta d’un servei molt important per a Formentera”, tal com a assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que ha remarcat que el plec de condicions està a la fase final de redacció i que una vegada aprovat pel ple, sortirà a licitació pública.

Avui també s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició la renovació del conveni de col·laboració de la conselleria de Medi Ambient amb l’Agència Balear Aigua i Qualitat Ambiental, Abaqua, per a la millora del sistema de sanejament i depuració de l’EDAR de Formentera. El conseller Antonio J. Sanz ha destacat que aquest conveni, que no es renovava des de 2005, “ha permès que Abaqua continuï gestionant la planta a la mateixa vegada que avanci en tot el que s’ha aconseguit per a noves millores i finançament per al seu manteniment”.

Conveni de carreteres
El Ple també ha donat suport a una proposta transaccional presentada per l’equip de govern de GxF-PSOE per instar al Govern de l’Estat que signi amb el Consell Insular de Formentera un nou Conveni de Carreteres per a la millora de la xarxa viària, segons l’informe d’inversions del Consell Insular de Formentera que la institució ha d’actualitzar. A la proposició, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, també “s’insta al Govern de l’Estat a incloure en el Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 una partida suficient destinada a la millora de les carreteres de l’illa”.

Millores al Servei de Salut
El Ple també ha aprovat una proposta transaccionada per l’equip de govern i amb l’abstenció de l’oposició per instar el Servei de Salut de les Illes Balears “a reorganitzar i incrementar el servei d’atenció primària de forma presencial al Centre de Salut de Formentera, respectant els circuits separats de pacient respiratori i no respiratori, així com per a les consultes de pediatria; també s’insta que es reforci aquest servei cobrint les absències de personal i que s’implementen nous sistemes d’atenció telemàtica que millorin la qualitat del servei”.

En una altra proposta transaccionada presentada per l’oposició també s’insta al Servei de Salut a “l’adequació dels espais i terminals de l’Hospital de Formentera per poder realitzar la prestació de diàlisi, així com la reinstauració del servei de diàlisi a l’Hospital de Formentera, per evitar els desplaçaments dels pacients a l’illa d’Eivissa”, segons ha defensat Rafael Ramírez, conseller de Benestar Social.

Compareixença Ana Juan
La vicepresidenta primera i consellera d’Habitatge, Comerç, Emprenedoria i Majors ha comparegut davant el ple per donar compte de la feina feta en les àrees que dirigeix. Ana Juan ha remarcat: “La covid-19 ens ha sacsejat de tal forma que ha fet trontollar el nostre estat de benestar, una situació difícil i excepcional on l’altura de mires, el diàleg i l’acord són més necessaris que mai i hem de posar els ciutadans per sobre de qualsevol altra qüestió”.

En aquest sentit, hi ha destacat la partida aprovada al ple d’avui destinada a obrir una línia pròpia d’ajuts a l’habitatge. Aquesta partida està dotada amb 150.000 € i té per objecte facilitar l’accés i la permanència a un habitatge en règim de lloguer a les famílies o unitats de convivència amb recursos econòmics insuficients. Respecte als majors, la consellera ha subratllat que “són un dels col·lectius més vulnerables d’aquesta pandèmia” i que “les primeres accions arran de la covid-19 varen ser dirigides al servei d’atenció telefònica (es varen realitzar més de 500 trucades) per detectar possibles casos de persones que visquessin soles i necessitessin algun tipus d’ajuda”.

En l’àrea d’Emprenedoria, la consellera ha assenyalat que s’ha començat a desenvolupar el projecte finançat pel SOIB de ‘Foment de l’ocupació, la formació i l’emprenedoria a l’illa de Formentera cap a la plena ocupació 2020-2023’, a més de la realització de diversos cursos de formació i ocupació, “per poder arribar a com més persones millor en una situació molt complicada i que necessita de tota la nostra implicació”. Finalment, respecte a l’àrea de Comerç, Ana Juan ha fet un repàs de les accions de suport i promocionals realitzades al llarg de l’any amb les associacions de comerços i mercats, en un sector també castigat per la pandèmia, i que és un “sector que genera riquesa des de la confiança i la proximitat”.

Declaració institucional
Per acabar, s’ha donat suport unànime a una declaració institucional pel Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual i la Tracta de Dones, Nenes i Nens que es va celebrar el passat 23 de setembre. La consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, ha destacat que “la igualtat entre dones i homes continuarà sent inabastable mentre es comprin, venguin i explotin les dones, nenes i nens, prostituint-los”. A més ha insistit que “cal seguir treballant per abolir la prostitució i eradicar la tracta d’éssers humans amb fins d’explotació sexual”. En aquest sentit, a la declaració s’ha recordat que “les nostres illes s’alineen a favor d’aquests principis, com va quedar palès a la primera edició de les ‘Aules feministes’”, que es varen celebrar la passada setmana.

25 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1