• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Alejandra Ferrer apel·la a la feina conjunta per mitigar l’impacte de la crisi econòmica, una feina que ha de estar basada en el benestar de les persones

Alejandra Ferrer apel·la a la feina conjunta per mitigar l’impacte de la crisi econòmica, una feina que ha de estar basada en el benestar de les persones

foto 2020 debat estat 1Avui s’ha celebrat la primera sessió del debat sobre l’estat de Formentera a la sala de plens. El debat ha començat amb l’exposició de la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, sobre la situació de l’illa, el balanç de govern i actuacions futures.

En la primera part de la seva intervenció la presidenta ha fet un balanç de la feina feta en els últims mesos i com s’han intentat pal·liar les conseqüències de la pandèmia. Abans, però, Alejandra Ferrer ha tengut “unes paraules de condol per a la família i amics de la nostra veïna que ens va deixar víctima de la covid-19” i ha fet extensiu aquest condol “a totes les persones que han perdut un ésser estimat en aquesta crisi”.

En el seu discurs ha recordat que el dia 14 de març es va declarar l’estat d’alarma per la covid-19 i que uns dies abans, per part del Consell de Formentera, ja es varen prendre tota una sèrie de mesures de tancament d’instal·lacions per evitar el contagi de la nostra població i controlar al màxim la propagació del virus.

Així mateix, Alejandra Ferrer ha explicat que “durant tot el confinament, la desescalada i els continus canvis de normativa relacionada amb les restriccions a complir per part de la ciutadania i el sector empresarial es va fer un gran esforç per part de cadascuna de les àrees per poder comunicar i informar de manera continua sobre tots aquests canvis i així garantir el compliment”.

Seguidament, la presidenta ha destacat que “a poc a poc vàrem aconseguir sortir del confinament i l’esforç es va veure recompensat, Formentera havia de ser un dels primers llocs en començar la desescalada, una transició cap a la nova normalitat que va posar a prova la capacitat de gestió de l’administració, de les empreses i també la capacitat d’adaptació de la ciutadania”.

Diada de Formentera
Tot seguit, la màxima responsable del Consell de Formentera s’ha referit a l’acte institucional de la Diada de Formentera 2020, que segons ha recordat es va convertir “en un acte d’agraïment a tots els treballadors i treballadores dels serveis essencials de l’illa que han continuat treballant durant l’estat d’alarma per garantir la nostra seguretat i qualitat de vida donant mos tranquil·litat”.

Reactivació econòmica
Pel que fa a l’obertura de l’illa al turisme, la presidenta ha assegurat que “la situació sanitària positiva a principis d’estiu així com haver passat dels primers a la nova normalitat ens ha ajudat a tenir una temporada turística bona en les circumstàncies en les que ens trobam i la major part dels establiments han pogut obrir”. Tot i això, ha afegit que malauradament a final d’agost “varen començar a augmentar el nombre de contagis tant a nivell nacional com internacional i la temporada alta es va acabar de manera precipitada”.

Com a resum, Alejandra Ferrer ha dit que gràcies a l’esforç de tots “hem aconseguit demostrar la nostra capacitat de gestió i això ens ajudarà de cara a la preparació de la temporada turística 2021 i a treballar en les mesures necessàries per poder ser una destinació el més segura possible”.

La crisi sanitària, segons ha destacat, continua “i ens trobam encara en una situació molt complicada i per sortir-ne haurem de fer passes lentes i ben pensades, amb responsabilitat individual i feina col·lectiva, adaptant-nos en cada moment a les noves situacions”.

Ajudes socials i empresarials
D’altra banda, en relació a la part econòmica tots som conscients que el pitjor està encara per arribar i que la recuperació serà lenta. “En aquest sentit, per part del Consell de Formentera, vàrem aprovar un primer decret de mesures econòmiques i tributàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària de la covid-19”, segons ha declarat.

Alejandra Ferrer ha assegurat que “es segueix treballant en definir mesures i posar en marxa iniciatives per fer front a les conseqüències de la pandèmia i per donar suport al teixit social i econòmic de Formentera”. En aquest sentit ha especificat en quines mesures es treballa des del Consell de Formentera:

- Implementar mesures de protecció per reforçar els sistemes de suport social per a les famílies, empreses, treballadors i autònoms
- Prioritzar el suport immediat a les persones i famílies més vulnerables
- Suport al teixit comercial i empresarial de la nostra illa
- Garantir la cohesió i atenció social i que cap persona quedi enrere per aquesta crisi
- Reactivar l’economia
- Diversificar l’economia apostant per donar suport al sector primari i a les noves tecnologies per potenciar la implantació de noves empreses i emprenedors que treballin des de Formentera

“L’objectiu final és mitigar l’impacte econòmic derivat d’aquesta crisi sanitària entre els formenterers i formentereres així com entre el sector turístic i empresarial de la nostra illa. Per això serà necessària la feina conjunta per a poder reorganitzar i reactivar la economia de l’illa sempre amb la consciència que són moltes les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i no tants els recursos, motiu pel qual haurem de tractar la situació de manera més acurada sent la prioritat principal alleugerar l’impacte fiscal de famílies i empresaris més vulnerables, facilitant amb això que la normalitat es recuperi tan prompte com la situació sanitària millori”, segons ha especificat la presidenta.

Serveis Socials
A part d’aquestes mesures, Alejandra Ferrer ha fet especial incidència en la feina feta “per poder donar un impuls a l’atenció de les famílies i l’àrea de Serveis Socials prioritzant el pagament dels expedients en matèria de benestar social i l’atenció a les famílies, així com l’abonament de factures els proveïdors del Consell Insular de Formentera”.

Aquesta situació sobrevinguda, entre d’altres, ha deixat palès el important paper dels serveis socials i de la necessitat de replantejar les polítiques socials. Des del Consell s’han posat en marxa diverses mesures per reforçar el sistema de benestar Social i de garantia d’ingressos, segons ha explicat:

- Inversió de 325.000 euros reservats als Pressupostos Participatius de 2020 en ajuts a les persones i empreses per pal·liar els efectes de la crisi sobre l’economia de les famílies de Formentera
- Disponibilitat d’una part del superàvit del 2019 per a invertir en polítiques socials per al 2020
- Modificació pressupostària 300.000,00€ per ajuts alimentació i necessitats bàsiques
- Ampliació de l’import del conveni signat amb l’associació Formenterers Solidaris (30.000,00€)

A més, la presidenta ha recordat que “al ple passat es va aprovar una modificació pressupostaria per adaptar les diferents partides a les ajudes que seran necessàries aquest hivern, entre les més importants les relatives a habitatge i a benestar social”.

Illa sostenible
En la segona part del seu discurs, la presidenta s’ha centrat en la feina feta amb l’objectiu que Formentera sigui una illa sostenible tant pel que fa a la part mediambiental, sociocultural i econòmica.

Pel que fa a la promoció i ordenació turística la idea, segons ha assenyalat, és clara: “defensar la nostra identitat pròpia Cultura, Medi Ambient i Patrimoni, a la vegada que millorem la qualitat dels nostres serveis turístics i el benestar i qualitat de vida dels residents”. El repte, per al 2021 és “garantir la seguretat sanitària i l’arribada i estada segura dels nostres visitants i per assegurar a la vegada la seguretat de la ciutadania”, segons ha afegit.

Dret a l’habitatge
Alejandra Ferrer ha fet especial incidència en que s’han de garantir els drets bàsics de les persones, i un dels més importants és tenir accés a un habitatge digne, un dels problemes més importants que tenim a Formentera i que amb la crisi sanitària s’ha vist encara mes agreujat. Per això, s’ha referit “a la modificació pressupostària aprovada a l’últim ple s’ha destinat una partida per crear una línia d’ajuts a l’habitatge de 150.000€”.

Respecte a les prioritats, la presidenta ha fet un resum: “treballam per dur endavant propostes pels joves, la seva formació i l’accés a l’habitatge, les millores en sanejament i impuls dels nuclis urbans, la simplificació dels tràmits administratius i el suport al nostre petit teixit comercial, la creació d’infraestructures per a la gent gran i l’impuls a la participació ciutadana, la promoció de l’esport base, el suport a la cultura i a la rehabilitació del nostre patrimoni, completar la xarxa de carrils bicis i implementar un nou servei de transport, controlar i limitar els fondejos, millorar la gestió dels residus orgànics, l’aposta per energies netes, impulsar la Cooperativa i el nostre sector primari, promocionar una Formentera 365 que millori les possibilitats del nostre teixit empresarial a la vegada que ens ajudi a millorar la qualitat dels llocs de feina i l’equilibri social, entre d’altres”.

Finalment, Alejandra Ferrer ha conclòs que “el nostre objectiu i la finalitat darrera de tot el nostre treball ha de ser fer que la gent visqui millor i més feliç”. A Formentera, des de la creació del Consell s’han aconseguit projectes importants, demandes històriques, “i ara ha arribat el moment d’aprofundir en el nostre model d’illa, i sobre tot una Formentera on el mes important siguin les persones i la seva qualitat de vida”.

Després de la intervenció de la presidenta ha arribat el torn de paraula dels portaveus dels grups polítics. Finalment la presidenta ha fet servir el seu torn de rèplica per tancar la sessió. El pròxim dimarts 6 d’octubre es produirà la segona sessió del debat de l’estat de Formentera on els grups polítics presentaran les seves propostes per debatre en la sessió plenària.


1 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1