• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Primera sessió del Consell d’Entitats sobre formentera.eco, projecte de regulació d’entrada de vehicles

Primera sessió del Consell d’Entitats sobre formentera.eco, projecte de regulació d’entrada de vehicles

foto 2021 CdE 1Ahir a les 19.30h es va celebrar la primera sessió del Consell d’Entitats de Formentera per presentar i valorar els resultats del projecte formentera.eco, de regulació d’entrada de vehicles a l’illa del 2020. Així mateix es va presentar la proposta de regulació d’entrada de vehicles per l’estiu 2021. El pròxim dilluns es tornarà a reunir el Consell d’Entitats en una segona sessió per recollir les impressions de les associacions i ratificar definitivament la proposta que al final de la sessió ha estat enviada als seus representants, perquè la comparteixin amb els seus associats.

Donades les restriccions derivades del nivell 4 reforçat d’alerta sanitària aquesta reunió s’ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d’actes hi han estat presents la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller de Mobilitat, Rafael González i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l’acte i la tècnica de participació. Els representants de les associacions i dels partits polítics, així com els mitjans de comunicació han pogut seguir el Consell d’Entitats mitjançant una connexió en línia.

En total s’han connectat més d’una trentena de representants d’associacions en la que ha estat la primera sessió telemàtica. La presidenta ha agraït la gran assistència, i ha recordat la importància d’aquest tipus de participació ciutadana, “perquè les administracions i el sector econòmic puguin treballar conjuntament en establir el camí cap a la sostenibilitat que des de fa anys es va començar a Formentera”. Alejandra Ferrer ha recordat que “hem passat un any difícil, i el 2021 també ho serà”, però ha assegurat que “aquesta situació no significarà cap passa enrere en el nostre model d’illa”.

“L’experiència dels nostres visitants ha de ser única i Formentera s’ha de diferenciar protegint el patrimoni, les tradicions, la cultura i el nostre entorn, per aconseguir l’equilibri entre turisme i protecció de l’entorn, i aconseguir també que el turisme i la millora econòmica signifiqui una millora de la qualitat de vida de les persones que viuen a Formentera”, ha explicat la presidenta, que ha afegit que “projectes com formentera.eco són essencials en aquest camí”, segons ha conclòs.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha presentat els resultats del projecte formentera.eco del 2020. Recordem que l’objectiu de legislatura, 2020-2024, es va fixar en abaixar un 16% en nombres de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació), de manera controlada i progressiva. Cada any es va consensuar baixar un 4% el nombre de vehicles fins a arribar al 16% mencionat. “Aquest 2020 l’objectiu s’ha assolit, el sostre de vehicles marcat per al 2020 era de 21.487 vehicles (màxim nombre de vehicles per dia), mentre que el màxim de vehicles autoritzats ha estat de 19.725”, ha declarat el conseller.

Rafael González ha destacat que pel que fa al nombre de turismes de visitants, durant 20 dies d’agost (del 5 al 24), l’ocupació va ser superior al 95%, i durant 4 dies del mes d’agost (13, 14, 15, 16) la quota es va esgotar. “En general, no es va arribar al màxim de vehicles permesos, perquè la quota de vehicles de residents va ser inferior a altres anys a causa de la crisi”, però segons el conseller “aquestes xifres demostren que tot i la situació generada per la covid la regulació de vehicles segueix sent necessària”.

Projecte formentera.eco 2021
La proposta presentada en el Consell d’Entitats per al 2021 ha estat:
-Fer una nova reducció del 4% respecte al 2020,
Màxim fixat al 2019: 22.382
Màxim fixat al 2020: 21.486
Màxim fixat al 2021: 20.591
-Termini de regulació a debat:
Opció 1: des de l’última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre
Opció 2: juliol i agost
-Taxes de pagament o gratuïtes?

La web formentera.eco per fer les prereserves per poder obtenir el permís de circulació s’activarà al mes de març, des d’aquest moment es podran fer les prereserves de manera gratuïta. Pel que fa a les reserves es formalitzaran a partir del mes de maig, es decidirà més endavant, depenent de l’evolució de la pandèmia, si les reserves són gratuïtes o de pagament. Cal destacar que, les persones que amb data anterior al mes de març tenguin reserves d’allotjaments o d’embarcacions per venir amb el seu vehicle a Formentera tenen l’autorització assegurada.

Mobilitat sostenible
Rafael González ha destacat que l’objectiu final del projecte formentera.eco és “aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes, transport públic en detriment dels vehicles privats”. Algunes propostes per seguir avançant en aquest camí cap a la sostenibilitat, segons ha detallat el conseller en la presentació són:

Transport públic
-Destinar 100.000€ per mantenir un servei de transport públic equiparable a un any previ a la covid.
-Per aquesta temporada el transport públic en bus serà gratuït per als menors de 18 anys (residents i turistes) i per a les persones dependents i els seus acompanyants (residents i turistes).
-Transport públic en taxi: en consens amb l’associació del taxi s’adjudicaran el nombre de llicències estacionals necessàries. Hi haurà quota 0 per a VTC (ubers i similars).
Potenciació ús de la bici
-Finalització carril bici del port de la Savina.
-Potenciar l’ús del camí de sa Guia a peu i en bicicleta que uneix la Savina amb ses Illetes.
-Reordenar les zones d’aparcament al Parc Natural i ampliar l’espai per bicicletes.
-Potenciar l’ús del camí des Brolls a peu i en bicicleta que uneix la Savina-Sant Francesc i Es Pujols. Es tancarà el pas de vehicles de motor, excepte als veïns.
-Ajudes per a residents per la compra de bicicletes tradicionals i elèctriques. Hi ha una partida de 15.000€ destinada a treure aquestes subvencions.
Comunicació
-La plana web i app de Próximo Ferry inclou informació sobre transport públic en bus, perquè les persones que arribin en ferri a la nostra illa tenguin la informació per poder connectar amb el servei d’autobús.
-Punt d’informació sobre mobilitat sostenible a l’illa i el projecte formentera.eco al port de la Savina.
-Planos “metrominut”, creació de fulletons per fer arribar als visitants amb informació de la distància i temps de desplaçament a peu i en bicicleta des del port de la Savina fins a Illetes, es Pujols i Sant Francesc. Amb la idea que coneguin la facilitat de connexió i optin per aquesta opció.


16 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1