• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Més de 500 empresaris o autònoms de Formentera afectats per la pandèmia podran rebre ajudes valorades en 12.420.000 €

Més de 500 empresaris o autònoms de Formentera afectats per la pandèmia podran rebre ajudes valorades en 12.420.000 €

foto 2021 visita armengol BLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, s’han reunit amb representants dels agents socials i els sectors productius de l’illa per parlar sobre el pla d’ajudes directes de l’Estat per a autònoms i empreses afectades per la covid-19, aprovat pel Consell de Ministres. A la trobada també han participat la vicepresidenta i consellera de Comerç, Ana Juan i el conseller d’Economia, Bartomeu Escandell.

Segons ha explicat Armengol el Govern espanyol ha aprovat el Reial decret llei de suport a les empreses més afectades per la covid-19. Es tracta d’un paquet d’ajudes per valor de 11.000 milions d’euros, que es divideixen en tres mecanismes:

-Un fons de reestructuració dels crèdits avalats per l’ICO, gestionat per aquest i dotat amb 3.000 milions d’euros.

> Es calcula que les IB puguin rebre un finançament aproximat de 162 milions d’euros, ja que la línia extraordinària covid-19 de l’ICO va suposar una injecció de 4.760 milions a empreses de les Balears, que és el 5,5% del total, amb més de 26.385 operacions per a més de 17.800 empreses.

-Un fons per recapitalitzacions d’empreses mitjanes, injectat a través de l’empresa pública Cofides, amb 1.000 milions d’euros (molt esperat per empreses mitjanes i grans amb facturació i valors de l’operació inferiors als 25 milions).

-Un fons de 7.000 milions en ajudes directes per a PIMES i autònoms afectats per la crisi de la covid-19, gestionat per les autonomies.

Partida específica per a les IB i Canàries
El Govern espanyol dedica una partida específica per a Balears i Canàries dels fons de 7.000 milions en ajudes directes. En concret, són 2.000 milions d’euros per a Balears i Canàries, dels quals corresponen a les Balears més de 900 milions, ja que es reparteixen en funció de la pèrdua d’alta en Seguretat Social a final de 2020 respecte a final de 2019.

La resta dels fons directes es reparteixen en les altres comunitats, segons els criteris de repartiment REACT-EU.

Empreses beneficiàries de Formentera
En el cas de Formentera podrien arribar a 12.420.000 €. El número total d’empreses beneficiàries podrien ser 554, de les quals 300 serien autònoms, 227 serien empreses de menys de 10 treballadors i 27 per empreses de més de 10 treballadors.

En aquest sentit, la presidenta del Consell Alejandra Ferrer, conjuntament amb la presidenta del Govern han demanat que “es tenguin en compte les especificitats de Formentera per poder garantir que tots els empresaris o autònoms que ho necessitin puguin sol·licitar les ajudes”, segons ha declarat Alejandra Ferrer que també ha demanat que “es faci de manera conjunta amb el sector”.

Característiques de les ajudes
Podran accedir a aquestes ajudes totes les empreses i autònoms del sector de l’hostaleria i la restauració, els sectors amb accés als ERTO ampliats establerts en el Reial decret llei 2/2021, i altres especialment afectats per la pandèmia, com les activitats de la indústria manufacturera relacionades amb el comerç i l’hostaleria; comerç a l’engròs i minorista; sectors auxiliars al transport; manteniment aeronàutic, i activitats relaciones amb la cultura i les activitats esportives.

En total, són prop d’un centenar les activitats a les quals podran arribar els recursos. Aniran destinades a cobrir els costos directes no atesos o deute financer entre març de 2020 i 31 de maig de 2021.

Criteris d’elegibilitat:
-A autònoms que no tributen per mòduls i no es pot confirmar la pèrdua en facturació a causa de la covid, fins a 3.000 €.

-Per a la resta d’empreses que tributen, l’Agència Tributària estableix una pèrdua mínima del 30 % de la facturació el 2020 respecte el 2021 i s’estableixen diferents trams per tipus d’empresa i percentatge de pèrdues fins a un màxim de 200.000 € per empresa. Aquests límits s’ampliaran a les Canàries i a les Illes Balears a criteri del Govern propi. Les ajudes oscil·len entre 4.000 i 200.000 € per empresa.

Les empreses receptores no poden tenir el seu domicili en un paradís fiscal, ni estar en concurs ni haver cessat l’activitat en el moment de la sol·licitud. A més, han d’estar al corrent de pagaments de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social. No poden repartir dividends ni augmentar els salaris del seu equip directiu durant un període de dos anys i hauran de mantenir la seva activitat fins a juny de 2022.

També s’estenen fins al 31 de desembre les moratòries actuals, perquè les empreses viables en condicions normals de mercat comptin amb instruments legals que els permetin mantenir la seva activitat i l’ocupació.


15 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1