• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència El Ple ratifica la regulació del projecte Formentera.eco i acorda crear un grup de feina sobre la delimitació costanera

El Ple ratifica la regulació del projecte Formentera.eco i acorda crear un grup de feina sobre la delimitació costanera

foto 2022i pleAvui s'ha celebrat el ple ordinari de gener de 2022 del Consell de Formentera. A la sessió s'ha aprovat la proposta d'acord d'aprovació de la quota i el període d'aplicació de Formentera.eco 2022 amb el vot favorable de l'equip de Govern de Gent per Formentera i PSOE, així com la proposta d'acord de modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa d'entrada i circulació de vehicles.

Així, el Ple ha aprovat una nova baixada del 4 % en el sostre de vehicles respecte al 2021. Recordam que el 2020 el Consell d'Entitats va acordar "fer una reducció controlada i progressiva" del nombre de vehicles a l'illa en els següents quatre anys amb una baixada del 4 % per any, respecte al sostre de vehicles de 2019. D'aquesta manera, la reducció serà del 16 % el 2023. Aquest 2022, la baixada serà del 12 %, respecte al sostre de 2019, i està xifrada en un màxim de 19.696 vehicles. "Per primera vegada s'abaixarà dels 20.000 vehicles", segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

El Ple també ha ratificat l'acord per ampliar la regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa de Formentera dues setmanes, respecte al 2021. Es regularà des del 15 de juny fins al 15 de setembre. També ha ratificat l'acord del Consell d'Entitats que va establir triplicar la taxa sobre el seu preu actual, els turismes pagaran 3 €/dia, amb un pagament mínim de 15 €; i les motos 1,5 €/dia, amb un pagament mínim de 7,5 €.

El conseller ha agraït al Consell d'Entitats l'ampli consens amb què varen ser aprovades les propostes per dissuadir les estades curtes (de menys de cinc dies) a la nostra illa per evitar la saturació a la xarxa viària. A més, Rafael González ha tornat a destacar l'objectiu final del projecte, que va néixer a petició de la societat de Formentera, i que és "aconseguir una mobilitat més sostenible per a la nostra illa, on l'experiència tant de residents com de visitants sigui satisfactòria també en temporada alta".

L'acord també recull una millora del transport públic i dels sistemes de control del projecte Formentera.eco. Cal destacar que al mes de maig el Consell de Formentera farà una campanya informativa adreçada a la població local perquè a l'inici del període de regulació tots els vehicles dels residents disposin d'una autorització que, segons ha recordat el conseller, és gratuïta.

Suport a la reforma laboral

El Ple també ha aprovat, amb el suport de GxF i PSOE i el vot en contra de Sa Unió, "donar suport a la reforma laboral acordada entre els agents socials per impulsar la creació d'ocupació estable i de qualitat, i per reduir la precarietat i la desocupació al nostre país". El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha recordat "que Formentera també pateix aquesta precarietat", i per això "cal defensar una reforma laboral que recuperarà la negociació col·lectiva per augmentar els drets dels treballadors, millorar els salaris i restablir l'equilibri entre les empreses i els treballadors".

Protocols covid-19

El Ple ha donat suport de manera unànime a una proposta relativa als nous protocols de covid-19 en centres educatius. La vicepresidenta segona i consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha presentat una proposta de nous protocols davant l'aparició de casos de covid-19 en centres educatius en el context actual d'alta circulació del virus. Labrador ha explicat que "la situació actual, amb alta incidència de la covid-19, no s'havia donat durant tota la pandèmia i ha complicat la gestió als centres educatius a la vegada que ha generat dubtes al voltant dels nous protocols".

A la proposta s'insta el Govern balear a tenir en compte un protocol diferenciat per a primer i segon cicle d'infantil, ja que els alumnes menors de 6 anys estan exempts de portar mascareta i no es pot garantir el manteniment de la distància. A més, s'insta el Govern de les Illes Balears a continuar realitzant una prova diagnòstica de cribratge, rastreig i seguiment dels contactes estrets en cas d'un positiu a les aules dels cicles d'infantil per evitar una major propagació del virus. Per acabar, s'insta el Govern a continuar avaluant i modificant els protocols a mesura que s'avanci en la campanya de vacunació i en la millora de la situació de la pandèmia prioritzant la seguretat, la presencialitat i la conciliació familiar.

A la sessió també s'ha aprovat amb el suport de tot el plenari una moció presentada per Sa Unió en què s'insta el Consell de Formentera a mantenir en millors condicions la senyalització de les rutes verdes i a estudiar l'augment d'itineraris en les rutes verdes d'acord amb el que estableix el Pla de Mobilitat Sostenible.

Delimitació costanera

També s'ha donat suport unànime a una proposta transaccional de l'equip de Govern per definir les passes a seguir per assolir una delimitació costanera justa. En primer lloc, la proposta instar el Consell de Formentera a seguir treballant, junt amb la Plataforma d'Afectats, per una proposta de delimitació costanera justa per a l'illa de Formentera. En segon lloc, insta la institució insular a convocar la Junta de Portaveus per informar els grups polítics sobre les al·legacions presentades en el tràmit d'audiència per a la modificació del Reglament de costes. En tercer lloc, insta el Consell de Formentera a convocar el Consell d'Entitats, una vegada rebuda la resposta a les al·legacions presentades, per donar-ne compte. I, en quart lloc, insta el Consell de Formentera a constituir, en el moment que l'Estat continuï amb la tramitació de la modificació del Reglament de costes, un grup de feina que treballi per a la defensa d'una delimitació costanera justa per a l'illa de Formentera, en el marc del Consell d'Entitats i junt amb la Plataforma d'Afectats i els grups polítics.

Compareixença

El ple ha finalitzat amb la compareixença de Paula Ferrer, consellera d'Esports, Serveis Insulars i Recursos Humans, que ha repassat la feina desenvolupada els darrers dos anys en les àrees que gestiona. Respecte a Recursos Humans, la consellera ha destacat els processos de selecció i borsins que s'han portat a terme, mitjançant els quals han reforçat diferents àrees essencials, com ara Benestar Social, "per tal de garantir el bon funcionament del Consell al servei dels ciutadans", i la posada en marxa de la carrera professional, entre altres.

Respecte als Serveis Insulars, Ferrer ha destacat que s'han compaginat les tasques habituals de manteniment i millora de les instal·lacions amb l'adaptació dels espais i llocs de feina a les necessitats generades per la pandèmia. Sobre l'àrea d'Esports ha subratllat que ha estat una de les àrees més afectades per les restriccions sanitàries i ha agraït tant als clubs esportius com als usuaris de les instal·lacions i escoles municipals "la seua comprensió, paciència i col·laboració, sense la qual hauria estat encara més difícil la presa de decisions". La consellera ha destacat l'organització de competicions al llarg de l'any, el pla anual de subvencions i la millora de les instal·lacions, entre les quals destaca la renovació de la climatització de la piscina coberta, o iniciatives que fomenten els valors i la igualtat en l'esport, "sempre amb l'esport base com referència".

28 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE