• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència El Ple aprova el reglament del fondeig de s'Estany des Peix, el pla de subvencions de 2022 i el BIC del molí d'en Botigues

El Ple aprova el reglament del fondeig de s'Estany des Peix, el pla de subvencions de 2022 i el BIC del molí d'en Botigues

foto 2022ii pleEl Ple del Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del mes de febrer que ha aprovat, entre altres propostes, el reglament del fondeig a s'Estany des Peix, el Pla Estratègic de Subvencions per a l'any 2022 i primer semestre del 2023 i la declaració de Bé d'Interès Cultural del molí d'en Botigues.

Reglament del fondeig de s'Estany des Peix

Amb els vots a favor de l'equip de govern de GxF i PSOE i en contra del grup de l'oposició, Sa Unió, el Ple ha aprovat de manera inicial el reglament que regula el fondeig i el règim jurídic de les instal·lacions d'amarratges a s'Estany des Peix. El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha subratllat que amb l'aprovació del reglament "es fa una passa important en l'objectiu final de recuperar i preservar aquest paratge natural, amenaçat mediambientalment". El conseller ha recordat que la finalitat d'aquesta regulació és "mantenir la convivència dels amarratges i l'ús tradicional que ha tengut històricament aquest espai" i que, per aquest motiu, en el document "es valoren les embarcacions tradicionals i s'ofereixen diferents bonificacions per als usuaris". Finalment, ha destacat que es tracta d'un projecte "capdavanter" i "àmpliament demanat" per la societat formenterera.

Pla estratègic de subvencions

El Ple ha aprovat amb el suport de l'equip de Govern GxF-PSOE i l'abstenció de l'oposició el Pla Estratègic de Subvencions per al 2022. Bartomeu Escandell, conseller d'Economia i Hisenda, ha assegurat que "amb una dotació de més de dos milions d'euros, en concret hi ha 2.025.200 € reservats per a aquesta partida, el Consell demostra la voluntat política i la capacitat econòmica per donar suport al teixit associatiu de l'illa de Formentera" al qual ha agraït la seva feina i suport del que es beneficia la ciutadania de Formentera.

Pel que fa al tipus de subvencions, el conseller ha detallat que n'hi ha de caire d'acció social, de cultura, educació i patrimoni, de caràcter esportiu, d'agricultura, ramaderia, pesca i caça, de mobilitat, de medi ambient, comerç, habitatge, i turisme. Entre les noves subvencions ha destacat una nova línia per al sector ramader, altra de promoció turística i una darrera de medi ambient per lluitar contra el canvi climàtic. Escandell ha assegurat que "són unes subvencions que responen a les demandes dels diferents col·lectius que volen donar resposta al gran esforç que fan des del teixit associatiu".

Molí d'en Botigues, nou BIC

D'altra banda, s'ha aprovat per unanimitat declarar Bé d'Interès Cultural (BIC), amb la categoria de monument, el molí d'en Botigues ubicat a la Mola. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat "la importància patrimonial d'aquest molí, un element rellevant del segle XIX i que era essencial preservar-lo amb la figura de màxima protecció". La consellera ha assenyalat que amb aquesta aprovació es continua amb l'objectiu marcat de declarar BIC els molins de Formentera.

Aparcament regulat

D'altra banda, s'ha donat el vistiplau a la proposta d'aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança reguladora de la taxa per estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica a les àrees i vies públiques dels nuclis des Pujols, Sant Ferran, Sant Francesc i la Savina amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició.

Aquesta aprovació definitiva estima parcialment una al·legació que es va fer perquè els vehicles de renting de residents de Formentera tenguin la taxa bonificada, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González. El conseller ha recordat que els vehicles dels residents de Formentera que paguen l'impost de circulació de vehicles a Formentera tenen la taxa bonificada al 100 %, és a dir, l'aparcament a la zona blava i verda de l'aparcament és gratuït en aquests casos. I a partir d'ara els vehicles de renting de residents de Formentera tendran la taxa bonificada al 85 %.

Així mateix, la proposta d'aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança reguladora del servei d'estacionament regulat ha rebut el suport de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició. El conseller Rafael González ha explicat que "aquesta modificació té per objectiu evitar els problemes d'aparcament que es varen donar en el nucli de la Savina l'estiu passat, als mesos de juliol i agost".

"Vàrem detectar que hi havia vehicles de lloguer aparcats que no estaven llogats, i aquest fet saturava la zona; amb aquest canvi quedarà prohibit entre maig i octubre l'estacionament de vehicles de lloguer que no tenguin visible un document que acrediti que el vehicle aparcat està llogat", segons ha detallat. L'estiu passat, la Policia Local va interposar 150 multes a vehicles de lloguer aparcats en la zona regulada de la Savina sense estar llogats. Amb la modificació, comunicada i consensuada amb l'associació de veïns de la Savina i les empreses de lloguer de vehicles, la Policia Local i els controladors de la zona blava podran sancionar als vehicles que no respectin aquesta norma.

També s'han aprovat per unanimitat les tres propostes de Sa Unió. La primera per instar el Consell de Formentera a convocar una sessió ordinària de forma urgent del Consell d'Administració de l'Ens de Gestió Audiovisual, així com a complir regularment amb les convocatòries segons marca el Reglament de l'Ens de Gestió Audiovisual. La segona, relativa a instar el Govern i al Consell a avaluar l'efectivitat dels tractaments utilitzats en la lluita contra la processionària del pi a Formentera i prendre les mesures adients a estudiar la possibilitat de implementar nous tractaments per augmentar l'efectivitat; una altra que insta a l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) a augmentar les tasques de manteniment i a renovar les infraestructures oportunes de la xarxa d'aigües residuals de tota l'illa, especialment la ubicada dins l'entorn del Parc Natural.

Compareixença conseller d'Infraestructures, Sector Primari i Interior

El conseller d'Infraestructures, Sector Primari i Interior, Josep Marí, ha fet un repàs a les feines de les seues àrees. Pel que fa a sector primari, agricultura, ramaderia, pesca i caça, "hem seguit les línies marcades des de la creació del Consell Insular per enfortir aquest sector". En aquest sentit ha destacat que la Cooperativa del Camp ja és l'eix vertebrador i potenciador de la recuperació de l'agricultura i la ramaderia a Formentera.

Sobre pesca, el conseller ha dit que "la nostra política va dirigida a la protecció de la mar i el sector pesquer artesanal de Formentera". Pel que fa a la Confraria de Pescadors ha destacat que "tutela l'activitat pesquera professional de la nostra illa i aquest any estrenarà noves instal·lacions per dur a terme la seva feina".

Pel que fa a l'àrea d'Interior, el conseller ha assegurat que des de ja fa molts anys es treballa per tenir uns cossos d'emergències i policials propers i suficients, i en aquest sentit s'ha referit a les dificultats per poder tenir un nombre suficient d'agents de policia. Tot i això, ha assegurat que durant els darrer anys, el Consell de Formentera no ha aturat de fer processos d'oposició per tal d'incrementar la plantilla de la policia. "També aquest any es duran a terme els processos selectius que calguin per tal de poder assolir l'objectiu de consolidar la plantilla", ha matisat. A banda dels cossos policials, el conseller ha parlat sobre el cos de socorristes i de bombers i d'una manera especial ha agraït la feina del Cos de Voluntaris de Protecció Civil.

Pel que fa a l'àrea d'Infraestructures, Josep Marí ha destacat que en les darreres tres legislatures, s'han gestionat inversions per valor de més de cent milions d'euros que "han permès avançar i millorar de manera substancial gairebé tots els pobles de la nostra illa".

Actualment, ha destacat les feines de la zona sociosanitària de Sant Francesc "estam treballant i acabant la residència de majors de Formentera i el seu accés" i as Ca Marí "estam planificant l'inici de les obres per dotar de xarxa de sanejament al poble".

Declaració institucional amb motiu del 8 de març Dia Internacional de la Dona

Finalment, la presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha presentat una declaració institucional amb motiu del 8 de març Dia Internacional de la Dona, en la qual ha assegurat que "és imprescindible reconèixer que la igualtat de gènere no només és un dret humà fonamental, sinó que és un dels fonaments essencials per construir un món pacífic, pròsper i sostenible". Ana Juan ha assenyalat que "sense igualtat de gènere avui, el futur sostenible i igualitari continuarà estant fora del nostre abast".

25 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE