• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni L'Arxiu treballa en la conservació dels expedients d'Urbanisme cremats l'any 1999

L'Arxiu treballa en la conservació dels expedients d'Urbanisme cremats l'any 1999

foto 2022vi arxiu BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha impulsat les tasques de conservació dels expedients afectats per l'incendi de les dependències d'Urbanisme de l'antic Ajuntament l'any 1999. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha presentat avui les tasques que s'estan fent a l'Arxiu "amb l'objectiu de complir amb el deure de l'administració de preservar els documents oficials, que suposen una font d'informació per als ciutadans de Formentera, a més de contribuir a la nostra memòria com a illa". També, la consellera de Patrimoni ha assenyalat que "malauradament, aquest incendi és una pàgina negra de la nostra història, però des del Consell creim que és molt important i la nostra obligació conservar aquest material que es va cremar de manera intencionada".

L’àrea de Patrimoni ha presentat les tasques de conservació coincidint amb la celebració d’avui del Dia Internacional dels Arxius. Aquestes tasques es desenvolupen a l'Arxiu del Consell de Formentera per part de les conservadores i restauradores d'Einam Nieves Peinado i Kena Marí Llano. Els treballs preveuen sis-centes vuitanta hores de feina per tractar els documents de les vint-i-dos capses que contenen aproximadament mil expedients. Els treballs de conservació tenen un pressupost de 7.300 euros.

Procés de conservació

Els documents no només varen patir per l'acció del foc, sinó també per l'acció de l'aigua utilitzada en l'extinció, que va romandre en els papers durant aquests anys. Per tant, les tasques consisteixen en la neteja, desinfecció i recomposició dels expedients, sempre que l'estat dels documents ho permet. També es realitza l'extracció de les parts dels documents afectades per brutor i microorganismes, per tal que aquests no proliferin per la resta de les parts i en provoquin la degradació total. Al mateix temps, s'aprofita per fer la classificació necessària deixant constància de la informació que queda disponible així com de tot el procés desenvolupat durant tractament. Finalment, es procedeix al seu emmagatzematge en capses de cartó neutre de conservació.

Nieves Peinado ha explicat que "l'afectació dels expedients és irregular: en uns casos conserven la capacitat per romandre units, mentre que en altres casos s'ha produït la degradació total, o la seua fusió i adhesió pel material plàstic i la calor". La conservadora afirma que "tot el conjunt mostra brutícia en forma d'acumulació de cendres i restes de paper cremat, el caràcter gras del qual afecta la resta del paper que es descobreix en millor estat, accelerant la seua oxidació i deteriorament". Segons han declarat les conservadores, "tampoc ajuda el sistema d'emmagatzematge que es va emprar, en capses de cartó convencional, característic per la seua acidesa".

9 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera