• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Ana Juan planteja una 'profunda reflexió' sobre el creixement turístic i defensa les 'regulacions valentes' per la protecció del territori

Ana Juan planteja una 'profunda reflexió' sobre el creixement turístic i defensa les 'regulacions valentes' per la protecció del territori

foto 2022 debat de l estat A· Ana Juan planteja que s'ha d'aturar i pensar si cal créixer més turísticament

· La presidenta del Consell anuncia la pròxima obertura de l'oficina de l'habitatge, de la residència i del centre d'emprenedoria

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha obert avui la primera sessió del debat sobre l'estat de Formentera a la sala de plens amb un discurs que ha defensat els projectes de regulació que ha començat aplicar aquesta legislatura el Consell de Formentera, com ara Formentera.eco i la regulació de s'Estany des Peix, i ha llançat una reflexió a la societat formentera si cal continuar creixent turísticament. "Avui en dia, estam en un punt de mira perillós que pot fer que Formentera acabi morint d'èxit si no actuam i posam les mesures per preservar la nostra illa. Nosaltres, els formenterers i formentereres, i també molts dels nostres visitants, estam comprovant que aquesta amenaça l'estam patint en les carreteres, les platges, els camins, el litoral... I que aquesta amenaça no només posa en perill el nostre model turístic, sinó que està trastocant la forma de vida de la nostra gent", ha assenyalat la presidenta.

Protecció de territori i creixement turístic

La presidenta, que ha recordat que "en la protecció de nostre territori està la nostra raó de ser", ha defensat els projectes de Formentera.eco, "pioner" i el de regulació de s'Estany des Peix, "una regulació que no existia enlloc de les Balears i que a Formentera, ningú, fins avui, s'havia atrevit a fer". Ana Juan ha subratllat que "recuperar s'Estany des Peix ens ajudarà a valorar la importància de preservar la nostra natura, a recuperar part de la nostra identitat i a mostrar a les noves generacions que hi ha esperança i que aquesta meravellosa illa té un futur prometedor".

Sobre el creixement turístic i la congelació de prop de 3.800 places turístiques a Formentera per la llei turística, la presidenta ha reflexionat: "Si estam aplicant polítiques de regulació, de veritat volem continuar creixent? Hem de ser coherents amb la nostra illa i amb les polítiques que aplicam".

D'altra banda, Ana Juan ha destacat la feina que ha fet el Consell de coordinació amb altres administracions i l'aportació de Formentera a lleis balears de turisme, de consells, de joventut o d'educació, una coordinació que també ha suposat l'obertura del col·legi de Sant Ferran, la posada en marxa del servei del 061 durant tot l'any i del servei d'hemodiàlisi, per exemple.

Transport marítim i port de la Savina

En aquest sentit, la presidenta també ha fet referència a l'aprovació del decret de transport marítim "que ha de ser l'eina per millorar i regular la mobilitat marítima, les excursions turístiques i garantir la mobilitat dels residents, amb les barques de primera i darrera hora del dia". Ana Juan ha assenyalat que "s'ha de continuar treballant per millorar i adequar al nostre port i a les nostres necessitats amb criteris de sostenibilitat medi ambiental, econòmica i social" i ha lamentat que "malauradament, el port de la Savina està patint les conseqüències d'una guerra entre interessos econòmics, que hem vist abans en altres ports propers, i que està afectant de manera greu molts negocis i empresaris de l'illa i també a la mateixa operativitat i seguretat del port". Ana Juan ha dit: "Aquí no hi ha vacil·lacions possibles: el Consell i jo mateixa, com a representant en el consell d'administració de l'Autoritat Portuària, sempre defensarem l'interès general per damunt dels interessos particulars, i sempre defensarem un port més social pensat per als nostres residents, per als nostres pescadors i, en definitiva, per a Formentera".

Habitatge

A més de l'equilibri mediambiental, la presidenta també ha parlat de l'equilibri social, "que el tenim també en alerta vermella pels problemes gravíssims per culpa de l'accés a l'habitatge. La nostra obligació com a representants polítics és cercar solucions i tractar de minimitzar aquest impacte, per exemple, oferint l'oportunitat a aquells habitatges que han quedat fora del lloguer turístic es puguin oferir com a lloguer per tot l'any. Si la llei ens ho permet, endavant. Crec que estam davant una bona oportunitat per intentar-ho i hem de ser valents", ha assenyalat Juan. Així, la presidenta ha anunciat que "després de l'estiu obrirem l'oficina de l'habitatge a Formentera, un projecte que la pandèmia ens va aturar, però que és absolutament necessari. El Consell ha d'acompanyar i ajudar els nostres residents a trobar una llar a un preu digne i també estam treballant en la creació d'una borsa d'habitatge ètic".

Projectes en marxa

Durant el seu discurs, la presidenta ha fet un repàs a la feina feta en les diferents àrees del Consell i ha marcat alguns dels projectes que es posaran en marxa en breu o que estan en tramitació, com ara la residència, que obrirà després de l'estiu, la nova contracta de residus, la primera pèrgola fotovoltaica a un aparcament públic de Formentera, la implantació del sistema de retorn d'envasos, el centre d'emprenedoria o les noves graderies del camp municipal de futbol.

Finalment, la presidenta ha tengut un record per al manteniment i la valoració del patrimoni, material i immaterial de Formentera, "perquè representa la visió de futur d'un poble, i és molt important posar en valor tots aquells elements que configuren el que som i donen sentit a l'illa que projectam". En aquest sentit, Ana Juan ha tengut un record per la concessió el passat divendres de la Medalla d'Or de Formentera i per als majors de la nostra illa. "Quan parlam d'illa de futur, de noves generacions, de camins cap a la sostenibilitat, de models d'illa, els hem d'escoltar i aprendre'n, perquè ells també tenen molt a dir, perquè són una font de saviesa i són els que guarden el veritable llegat de Formentera", ha dit.

La segona sessió del debat es celebrarà el dijous 14 de juliol, a les 9 hores, amb les proposicions dels grups polítics.

11 de juliol de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE