• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Formentera rebrà les competències d'ordenació del litoral en rústic

Formentera rebrà les competències d'ordenació del litoral en rústic

foto 2022ix pres ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha participat avui en la V Conferència de Presidents de les Illes Balears celebrada al Portixol a Mallorca i que ha estat presidida per la presidenta balear, Francina Armengol, i ha comptat amb la presència dels presidents dels consells insulars de Menorca i Mallorca i Formentera, Susana Mora i Catalina Cladera i el president del Consell Insular d'Eivissa, Vicent Marí, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Durant la Conferència s'ha acordat posar en marxa els tràmits per traspassar les competències d'ordenació territorial en el litoral qualificat com a sòl rústic als consells insulars, per avançar així en el desplegament de competències previst per l'Estatut d'autonomia del 2007 (article 70), coincidint amb la proximitat dels 40 anys d'ençà que es va aprovar.

Ana Juan ha assenyalat que es tracta d'una notícia "positiva per a l'illa perquè podrem tomar les nostres pròpies decisions en zones sensibles del nostre territori, i avançar així en l'autogovern". Ana Juan també ha dit que des de Formentera "es defensarà que aquestes competències arribin amb els mitjans i la dotació econòmica adequada".

L'acord és, per tant, un pas més en el compliment de la transferència de competències que preveu l'Estatut, però també en el compromís d'enfortir les institucions insulars, per millorar el servei públic que s'ofereix des de cadascuna, des de la proximitat a la ciutadania.

Pacte de l'aigua
En la conferència també s'ha anunciat que el Govern de les Illes Balears invertirà de manera extraordinària, a partir de l'any que ve, 20 milions d'euros en els diferents municipis de les Illes per reduir les pèrdues de les xarxes municipals de distribució d'aigua potable. S'ha abordat la necessitat d'avançar en el Pacte per l'Aigua i en els compromisos per millorar la gestió que se'n fa. Si bé des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori s'han invertit 64,4 milions d'euros des del 2015 en abastament d'aigua, que se sumen als 395 invertits en depuració i sanejament, les xarxes de distribució municipal d'aigua potable encara presenten importants problemes de fuites d'aigua.

En el cas de Formentera, la presidenta Ana Juan, ha destacat les bones dades que s'han conegut aquesta setmana sobre l'eficiència de la nostra xarxa, un 92,71 %, i que ha posat a Formentera al capdavant de Balears. La presidenta ha assenyalat que "la partida pressupostària que correspongui a Formentera serà per inversions en les xarxes de subministrament i sanejament així com els depòsits, per avançar en la gestió de l'aigua a l'illa".

22 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE