• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència Record a Francisco Solano i a totes les víctimes del penal franquista de la Savina

Record a Francisco Solano i a totes les víctimes del penal franquista de la Savina

foto 2022xi cementiriLa presidenta del Consell, Ana Juan i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han visitat aquest dilluns el cementeri de Sant Francesc (Formentera), on els treballs d'excavacions i exhumacions que va dur a terme la Societat de Ciències Aranzadi dins del Tercer Pla de Fosses del Govern (2021-2022) han permès la identificació de Francisco Solano Vera, la primera víctima mortal identificada del penal franquista de la Savina. A la visita també han assistit la vicepresidenta, Alejandra Ferrer; consellers de l'equip de govern del Consell; el director general de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el diputat per Formentera, Antonio J. Sanz. També ha participat en les explicacions l'historiador Antoni Ferrer Abárzuza.

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha recordat en la seva intervenció que "han passat 80 anys de la mort de Francisco Solano en condicions inhumanes al penal de Formentera i ja és hora que les seues restes siguin enterrades a la seva casa de Cartagena". Ana Juan ha subratllat que aquest és un acte de reparació de la memòria i de justícia democràtica, i ha felicitat el Govern, el Consell, investigadors i associacions que "lluiten i treballen per reparar la memòria de les víctimes del franquisme".

El Govern informava aquest dijous de la identificació del cartagener Francisco Solano, les restes del qual haurien estat recuperades el mes d'abril passat en el cementeri formenterer, i identificades mitjançant la comparació genètica de les mostres obtingudes en l'exhumació amb l'ADN donat per dos de les filles del difunt.

Es tracta, no sols de la primera víctima de la repressió franquista identificada a Formentera, sinó també de la primera víctima identificada a les illes procedent de fora de l'arxipèlag.

La identificació del cartagener, a més, confirma que els cossos recuperats a l'abril en la primera fase d'excavacions i exhumacions del cementeri de Formentera, que presentaven característiques compatibles amb les de les víctimes del penal, un total de sis, correspondrien a les altres persones que varen morir en captivitat en el campament militar franquista.

El Govern durà a terme una segona intervenció en el cementeri de Sant Francesc dins del Quart Pla de Fosses (2022-2023) que impulsa la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i tal com va aprovar la Comissió de Fosses i Desapareguts del Govern de les Illes Balears.

L'objectiu és localitzar les restes del nombre més gran possible de víctimes mortals del penal, fins a 58 segons l'estudi efectuat per l'historiador eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza, per al Segon Pla de Fosses del Govern —la majoria extremenyes i murcianes, però també madrilenyes, catalanes, canàries, valencianes i balears— que haurien mort en la colònia de la Savina entre 1940 i 1942, a causa del desproveïment d'aliments i l'absència de condicions higienicosanitàries en el campament.

Per a això s'intervindrà la zona final de l'esplanada del cementeri, a continuació de la fila 6 —que és on es varen recuperar les restes de Francisco Solano Vera— perquè tot apunta al fet que és en aquesta àrea on varen ser enterrats els morts del Penal, mentre que la zona de l'entrada hauria quedat reservada per als enterraments ordinaris.


21 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE