• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència El Ple aprova la bonificació del cent per cent del transport en autobús al 2023 i instar a Salut a la creació d'una Unitat Bàsica de Salut a la Mola

El Ple aprova la bonificació del cent per cent del transport en autobús al 2023 i instar a Salut a la creació d'una Unitat Bàsica de Salut a la Mola

foto 2022xi pleEl Ple del Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del mes de novembre que ha aprovat entre altres qüestions la bonificació del 100 % dels abonaments i títols multiviatge del transport regular en autobús de Formentera durant l'any 2023 per part del Govern estatal, instar el Govern a crear una Unitat Bàsica de Salut al Pilar de la Mola, intervencions de renovació dels ferms de les carreteres de la xarxa viària i la creació d'un observatori astronòmic a Formentera. A més, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el Ple ha aprovat una declaració institucional i s'ha guardat un minut de silenci.

Bonificacions transport en autobús
Per unanimitat de tots els grups, el Ple ha aprovat una proposta de bonificació del 100 % dels abonaments i títols multiviatge del transport regular en autobús de Formentera durant l'any 2023 per part del govern estatal. "Els pressupostos del govern central ja preveuen una partida per finançar el transport públic regular en autobús; així, els residents, però també els turistes que siguin usuaris recurrents i utlitzin títols multiviatge, podran viatjar de franc durant tot el 2023". Així ho ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, que ha set l'encarregat de presentar aquesta proposta.

"D'aquesta manera esperam seguir potenciant la mobilitat sostenible a la nostra illa, reduir la petjada de carboni i ajudar que les famílies i persones puguin afrontar millor l'escalada de preus que estam vivint", ha especificat Rafael González. Recordam que des del passat 1 de setembre i fins al 31 de desembre el transport públic a la nostra illa és gratuït per als residents gràcies al finançament del Consell (50 %), Govern balear (30 %) i Govern central (20 %). Els turistes tenen bonificat el 70 % gràcies al finançament del Consell (20 %), Govern estatal (30 %) i Govern balear (20 %).

UBS al Pilar de la Mola
Amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició s'ha aprovat una proposta transaccionada que insta el Servei Balear de Salut a la creació d'una Unitat Bàsica de Salut (UBS) ubicada a la zona del Pilar de la Mola, i el Consell a la revisió de les normes territorials per poder ubicar-la. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha assenyalat que "el creixement de la població a la nostra illa ha fet necessari l'augment de la plantilla dels sanitaris del nostre centre de salut i també es fa necessari apropar una part de la cartera de serveis per als pacients que viuen a una zona més allunyada".

Carreteres
A la sessió d'avui també s'ha aprovat amb el vot a favor de l'equip de Govern de GxF-PSOE i del grup de l'oposició, una proposició de Sa Unió per instar el Consell de Formentera a incloure una partida en els pressupostos de l'any 2023 per dur a terme intervencions de renovació dels ferms de les carreteres de la xarxa viària de la nostra illa, així com també dels principals accessos a nuclis turístics.

Observatori astronòmic
També ha rebut suport de tots els grups polítics una proposta conjunta de tot el Ple, presentada per Sa Unió, que el equip de Govern ha ampliat per crear un observatori astronòmic a Formentera. En aquest sentit, s'insta el Consell de Formentera a continuar amb totes les auditories i accions necessàries per a l'obtenció de la certificació StarLight de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i a buscar una ubicació per a la construcció o adaptació d'un espai adequat on implantar un Observatori Astronòmic a l'illa de Formentera, tenint en compte els informes de les auditories realitzades.

Compareixença d'Alejandra Ferrer
Avui ha comparegut davant el Ple la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Pel que fa a promoció ha destacat el Pla d'impuls i reactivació turística aprovat el 2020 i que s'actualitza anualment, i que té com a eixos bàsics "impulsar la mobilitat sostenible, la reactivació de camp, la protecció de la cultura i del patrimoni i així com l'equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l'entorn". Pel que fa als actes promocionals, la responsable de Turisme ha explicat que s'ha assistit a fires, workshops i presentacions nacionals i internacionals, tot potenciant elements com són la sostenibilitat, la posada en valor del producte local, la col·laboració interinstitucional o la desestacionalització, entre d'altres.

Pel que fa a Ordenació Turística, ha assegurat que s'ha treballat amb el sector sobre la modificació de la Llei de turisme aprovada pel Govern per adaptar-la a les necessitats de Formentera. "En aquest sentit va haver-hi una excepció per a 50 places a Formentera per donar una sortida a les famílies i petites empreses que ja han realitzat inversions i obres", en paraules de la vicepresidenta. Pel que fa a l'Observatori de Dades, Alejandra Ferrer ha recordat que va néixer el 2019 i enguany ha fet per primera vegada el baròmetre del resident i dels negocis, a més del de Satisfacció Turística. "Aquestes dades serveixen per millorar la destinació turística i el grau de satisfacció dels nostres visitants, però també la qualitat de vida dels residents", segons ha explicat.

Declaració institucional 25N
Finalment, la presidenta i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha llegit una declaració institucional aprovada per tots els grups polítics que reafirma el compromís del Ple del Consell amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes. "Només una societat on les dones no pateixin violència per ser dones pot ser considerada completament lliure, només una democràcia lliure de violència masclista és una democràcia plena".

25 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE