• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Environment L'àrea de Medi Ambient dóna a conèixer les dades de reciclatge de l'any 2010

L'àrea de Medi Ambient dóna a conèixer les dades de reciclatge de l'any 2010


reciclatge_webLa consellera de l’àrea de Medi Ambient i Noves Tecnologies del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur ha presentat aquest matí en roda de premsa les dades de reciclatge de tot l’any 2010.

Des del Consell Insular de Formentera es vol destacar la importància de donar a conèixer a la ciutadania les dades més significatives en relació a la generació de Residus Sòlids Urbans (RSU), i per altra banda comparar-les amb les dades del conjunt de la legislatura, quan es compliran tres anys des de la posada en marxa del nou contracte de recollida i neteja viària.

L’anàlisi de les dades procedeix de la informació que es processa sobre les tones de residus que es transporten a la Planta de Transferència des Cap de Barbaria per al seu posterior trasllat a l’illa d’Eivissa, així com les dades que ofereix l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Val a dir que les dades més actualitzades de l’INE corresponen a l’any 2008.

Al següent quadre es pot observar la proporció de recollida selectiva versus la fracció rebuig. Les dades de residus separats en origen o recollida selectiva en Kg x càpita / any són les següents:
Àmbit geogràfic    Kg RSU x càpita any   Kg selectiva x càpita any   Representació en %
Nacional                    532,10                           67,30                                      12,6
Illes Balears              665,6                             87,4                                        13,10
Formentera               807                                198                                          24,5

Tenint en compte que les dades reflecteixen la pressió turística en el volum de residus que s’imputen a cada habitant censat, els resultats de Formentera són exponencialment positius en front les dades nacionals i autonòmiques i corroboren les bones pràctiques de la ciutadania de l’illa, tant pel que fa la correcta separació en origen dels residus, com pel que fa a la introducció i facilitació dels mitjans que des del sector serveis es posen a disposició dels turistes als habitatges i establiments turístics (nombre de contenidors, mitjans tècnics i humans i freqüències de pas).

De la mateixa manera, els esforços que s’han fet en termes d’educació i conscienciació ambiental a través de les campanyes informatives i de la labor de la zeladora de medi ambient han contribuït a millorar qualitativament el servei. En aquest respecte, cal destacar la importància de les inspeccions dutes a terme per la zeladora, que al llarg del 2010 ha tramitat una seixantena d’expedients de denúncia per una mala gestió de residus.

Pel que fa a la gestió de residus perillosos a l’illa de Formentera, el passat mes d’agost es va iniciar per primer cop a l’illa una campanya informativa en col·laboració amb el Servei de Residus de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, adreçada a tots aquells establiments i empreses que generen residus perillosos. Es tracta d’aproximadament uns 50 establiments entre els quals es troben tallers d’automòbils, lloguers de vehicles, empreses de pintura, constructors i altres.

Des de l’inici de la campanya fins a dia d’avui s’ha fet una primera ronda informativa personalitzada a través de la qual s’ha fet difusió de la normativa d’aplicació respecte la correcta gestió dels residus perillosos que generen, així com també sobre la necessitat de donar-se d’alta al registre de petits productors de residus perillosos de la CAIB, i sobre l’obligatorietat que marca la llei pel que fa a la contractació de gestors autoritzats per al tractament del residus que aquests generen.

Per consolidar la campanya, s’ha organitzat una jornada formativa adreçada específicament a tots ells que tendrà lloc el pròxim divendres 4 de febrer a les dependències del Consell. La intenció de l’àrea de Medi Ambient és proporcionar formació específica pel que fa a la gestió d’aquest grup de residus, i sobretot mostrar la nostra voluntat de resoldre tant les problemàtiques específiques d’aquest conjunt d’empreses, com ara els dubtes i preguntes que ens puguin fer arribar.

En aquest curs es comptarà també amb la col·laboració de la Petita i Mitjana Empresa de Formentera i Ca na Negreta, principal gestor de residus perillosos que treballa a l’illa. Des de l’àrea de Medi Ambient es vol agrair la sevua sensibilitat i suport envers la gestió de residus a Formentera.

De cara a enguany, les prioritats marcades per l’àrea de Medi Ambient seran, d’una banda, aprofundir en les campanyes de sensibilització ciutadana, fent especial èmfasi en els infants i adolescents, desenvolupar un pla de tractament de residus de demolició i construcció (al qual ja s’està treballant en aquest moment), i evidentment procurar donar inici a les obres de la construcció de la futura deixalleria, ja que és una de les infraestructures més necessàries a l’illa de Formentera.

 

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat